Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Gömük Diş Çekimi

Gömük diş veya Gömülü diş genel olarak dişlerin çene kemiğinden çıkamamasına denmektedir. Bu dişlerin bir kısmı diş eti seviyesinde görüldüğü gibi tamamen de çene kemiğinin içinde olduğu durumlar mevcuttur.

Tarih15 Ocak 2021 14:09

Gömülü Diş Nedir?

Dişlerin çene kemiğinde kalmasının birden çok neden olmaktadır ama en çok görülen nedenlerden birisi süt dişlerinin zamanında düşmemesi veya çekilmemesinden kaynaklı olarak kalıcı dişlere yer kalmamasıdır.

Gömük Diş Çekimi

· Genetik faktörler,

· Komşu dişlerin yer değiştirerek dişin önünü kapatması,

· Çene darılığı,

· Sürme zamanı gelen süt dişlerinin tedavi edilmeyen çürükleri,

· Enfeksiyon ve iltihap.

Yukarıda sayılan nedenler, gömük diş oluşumuna etki eden faktörlerden bazılarıdır. Bazı hastalarda tek bir neden bile dişlerin gömülmesine neden olabilirken bazılarında ise birden fazla faktörün bir araya gelmesinden dolayı gömülü diş meydana gelebilir.

Hangi dişler daha çok gömülü kalır?

Kesin olarak “bu dişler gömülü kalır” demek doğru olmaz. Bu durum, kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Fakat gene olarak alt yirmi yaş dişleri, üst yirmi yaş dişleri ve üç kesici dişlerde gömük durumu daha fazla görülmektedir.

Gömülü dişlerin zararları nelerdir?

Dişlerin fonksiyonel özelliklerini yerine getirmemesi durumu başta olmak üzere estetik görünümden uzak kalınması da yine zararları arasında yer almaktadır. tedavisi kısa süren bu dişler, ortodontik tedavi gerektirebilir, dişin hangi aşamada ve ne şekilde tedavi edilmesi gerektiğine uzman diş hekimi karar verir.

Gömülü kalan dişlerin öncelikle ortodondik tedaviden geçirilmeleri gerekmektedir. Özellikle estetik açısından daha önemli olan kesici dişlerin kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Gömülü diş hekim tarafından incelenerek tedavi edilip edilmemesine karar verilir, çünkü bazı durumlarda tedavi gerekli olmaz ve kişiye herhangi bir zararı olmayabilir. Buna ortodonti hekimi karar verir.

Gömülü dişler nasıl çekilir?

Gömük dişler, uzman hekim tarafından detaylıca incelendikten sonra, dişin konumuna, diğer dişlere etkisine ve çene yapısı incelenerek lokal anestezi yapılarak veya “sedasyon” denen yöntem ile tedavi edilebilir. Sedasyon, verilen bazı ilaçlarla hastanın uyutulmasına verilen isim ve yöntemdir.

Gömülü diş dediğimizde ilk aklımıza 20lik dişler, küçük azı dişleri ve köpek dişleri gelir. 20lik diş tedavisi pozisyon bozuk olması durumunda genellikle çekim ile sonuçlanmaktadır. Köpek dişlerinizde kömük teşhisi konulmuş olması durumunda ise öncelikle ortodonti uzmanının doğru tedavi için muayene edip tedavi ile ilgili bilgilendirme yapması gerekmektedir.

 

Gömülü Diş Tedavisi için Dişlerinizi kontrol ettirin!

Ağız ve diş sağlığı, sürekli olarak kontrol altında tutulması gerekir. Bazen kişinin anlamadığı şekilde gelişebilen hastalıklar, erken tedavi edilmediğinde sadece ağız ve dişlerde kalmayıp iç organlara kadar bulaşabilen hastalıklara neden olabilmektedir. Akvadent Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikliği olarak dişlerinizde yaşadığınız sorunlar için kesinlikle uzman hekimlerle görüşmenizi öneriyoruz. Gömük diş tedavisi hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için çağrı merkezi numaramızı arayabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp