Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal tedavisi diğer adıyla endodonti , çok hasar görmüş veya iltihaplanmış dişleri kurtarmak için yapılan bir tedavidir. Tedavi, hasar görmüş bölümün (diş özü) “pulpa” çıkartılarak yıkanması ve dezenfekte edilerek doldurulması işlemi ile tamamlanmaktadır. Kanal Tedavisi Fiyatları ve sıkça sorulan sorular ile ilgili detaylara makalemizin devamında ulaşabilirsiniz.

Tarih17 Haziran 2022 18:12

Kanal Tedavisi(Endodonti) Nedir?

Kanal tedavisi nasıl yapılırEndodonti kelimesi; Yunanca “Endo” (içinde) ve “odont” (diş) kelimelerinden türemiştir. Dişlerin sinir kanalları ile ilgilendiği için ismini buradan almıştır. Endodonti Dişin Pulpa Kısmının (Sinirlerin bulunduğu canlı dokunun) tedavisi ve onarımı ile ilgilenen bir Diş hekimliği branşıdır.

Kanal tedavisi, bazı dişlere çok fazla işlem uygulandığı için pulpa zarar görür veya aşırı iltihaplanmış, herhangi bir nedenden dolayı hasar gören dişlerde diş özü zarar görür ve diş ağrısı ile birlikte ilerleyen dönemlerde dişin kaybedilmesine neden olduğu için yapılır. Kanal tedavisi, başa gelen bu tip sorunlarda, diş özünün çıkartılarak ilgili bölgenin dezenfekte edilerek dolgu maddesi ile doldurulup kapatılması işlemidir. Bu tedaviye “kanal tedavisi” adının verilmesinin nedeni, diş kökünün içinde kanalların temizlenmesinden dolayıdır.

Kanal Tedavisi Aşamaları

Kanal tedavisi olmanız gerektiği durumlarda hastadan bir takım işlemlerin yapılması istenir. Tedavinin başarılı olabilmesi için istenen şeyler şunlardır;

  • Diş röntgeni,
  • Anestezi,
  • Pulpektomi,
  • Doldurma işlemi.

Diş röntgeni: herhangi bir nedenden dolayı dişlerde hasar veya çürüme görüldüğünde hasta, hekime başvurur. Hekim endodonti tedavisinin gerektiğini anlaması durumunda hastadan röntgen çektirmesini ister. Röntgen çürümenin tam olarak yerinin tespit edilmesi için istenmektedir.

Anestezi: dişe gerekli dolgunun yapılabilmesi için öncelikle lokal anestezi yapılarak, diş bölgesinin uyuşturulması sağlanır. Her ne kadar insanlar kanal tedavisinin dolgu işleminden daha ağrılı olduğunu düşünseler de doğrusu bunun tam tersidir.

Pulpektomi: anestezi yapıldıktan dişe kaviteden (boşluk) açılarak hastalıklı pulpa alınır. Bu işlem dişin durumuna göre kısa veya uzun sürebilmektedir. Ancak lokal anestezi yapıldığı için herhangi bir ağrı hissedilmemektedir.

Doldurma işlemi: diş özü (pulpa) çıkartıldıktan sonra bölgede bir boşluk meydana gelir. Bu boşluk “guta perka” adı verilen bir madde ile doldurularak “siman” denen madde ile kapatılır. Genel olarak tüm bu işlemler diş hasarının büyüklüğüne ve diş özüne bağlı olarak ortalama 1 saat kadar sürmektedir.Kanal tedavisi gerektiren durumlar genellikle; çatlak diş, derin çürük ve dişe darbe almasından dolayı dişte meydana gelen hasarlardır. Bu tip durumlarda dişin kurtarılma şansı varsa protez yapılmaz. Dişin ana diş olması sebebi ile dolgu maddesi ile kapatılması daha iyidir. Uzman hekimler, bir dişin ana diş olarak kalabilmesi için ellerinden geleni yaparlar ve mümkün mertebe dişi çekmekten kaçınırlar.

Kanal tedavisi olunmazsa ne olur?”

Dişler, herhangi bir nedenden dolayı hasar gördüğünde, dişin kökünden çene kemiği içinde apseye neden olan irin birikir ve bu da başta ağızda koku olmak üzere dişi çevreleyen kemiği yok etmeye götürür. Bu nedenle hasar görmüş dişler için zaman kaybetmeden uzman hekime görünerek gerekli kanal tedavisinin yapılması istenmelidir.

YouTube video

Kanal tedavisi nasıl yapılır?”

Normalde bir diş için ortalama 2-3 seans gerektirebilir. Ancak dişin durumuna göre ve diş sayısının çokluğuna bağlı olarak daha fazla seansa ihtiyaç duyulabilir. Uzman hekim, muayene esnasında kaç seansta tamamlanacağı konusunda hastaya gerekli bilgiyi vermektedir. Peki, kanal tedavisi nasıl yapılır?

Kanal tedavisi fiyatlarıKanal Tedavisi Aşamaları

  • Hangi diş hasar görmüşse dişlerin kuronunda bir delik açılır,
  • Dişe açılan delikten pulpa (diş özü) çıkartılır ve kök kanalları temizlenerek diş dolgusu için yeteri oranda yer açılır,
  • Kanal tedavisi bittikten sonra eğer dolgu için birden fazla seansa ihtiyaç duyulursa açılan boşluğa geçici dolgu yapılır.
  • Son seansa gelindiğinde, geçici dolgu maddesi kanaldan çıkartılarak kalıcı dolgu ile kapatılır. Bu işlemde “Gutta percha” (Güta Perka) adı verilen konik uçlu, kauçuk bir malzeme kanallara ayrı ayrı sokulur ve daha sonra simanla yapıştırılarak kapatılır. Gerekli görüldüğü durumlarda diş kanalının içerisine metal veya plastik çubuk konulabilir.
  • Tüm bu işlemler bittikten sonra dişin doğal halini alması için dişin üzeri kuron ile kaplanır, eğer dişte kırılma var ise kuron yerleştirilmeden önce dişin onarılması için post uygulaması yapılabilir.

Kanal tedavisi uygulanarak dolgu yapılan dişlerin ömrü, kişinin ağız ve diş bakımına gösterdiği hassasiyete bağlıdır. Doğru şekilde bakım yapılmış dişler bir ömür de kullanılabilir. Ancak farklı nedenlerden dolayı dolgu maddesi düşebilir veya kırılabilir. Bu durumlarda zaman kaybetmeden yeniden dolgu yapılması gerekmektedir. Aksi halde açık kalan kanalın enfeksiyon kapması ve diğer dişlere sıçraması durumu söz konusu olabilmektedir.

Tedavi yapıldıktan sonra bir ikinci bir defa daha röntgen çekilmelidir. Çünkü dolgu işleminden önce yaşanan çürümeler kemik kaybına neden olmaktadır. Dolgu maddesinin konulmasının en büyük nedeni de kemik kaybını gidermektir. İkinci defa çekilen röntgen ile ilk röntgen karşılaştırılarak yapılan işlemin doğruluğu onaylanmalıdır.

Kanal Tedavisi Fiyatları 2022

Her Sene Kanal tedavisi fiyatları özel klinikler, devlet hastaneleri ve özel hastaneler için olmak üzere Türk Diş hekimleri Birliği tarafından belirlenmektedir. Diş tedavilerinde internet üzerinden fiyat paylaşılması yasaklanmıştır. Bu sebeple doğru fiyat bilgisi öğrenmek ve gerekli olan tedaviyi doğru bir şekilde belirlemek için klinik muayenesi gerekmektedir.

2022 Türk Diş hekimleri Birliği tarafından belirlenen Kanal Tedavisi Fiyatları

Kanal Pansumanı (Seans Başı) 50,00
Kuafaj (Dolgu Hariç) 40,00
Ekstirpasyon (Her Kanal İçin) 100,00
Kanal Tedavisi – Tek Kanal (Dolgu Hariç) 255,00
Kanal Tedavisi – İki Kanal (Dolgu Hariç) 445,00
Kanal Tedavisi – Üç Kanal (Dolgu Hariç) 590,00
Kanal Tedavisi – İlave Her Kanal İçin 205,00
Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavisi – Tek Kanal (Dolgu Hariç) 300,00
Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavisi – İki Kanal (Dolgu Hariç) 475,00
Periapikal Lezyonlu Dişte Kanal Tedavisi – Üç Kanal (Dolgu Hariç) 620,00

 

Kanal tedavisi ne zaman gereklidir?

  • Dişlerde sinire kadar inen çürüme durumlarında,
  • Travma sonucu dişin sinirini de içine alan kırılmalar durumunda,
  • Ortodondik tedavilerde, dişe gelen aşırı kuvvet sonucu dişin/dişlerin canlılığını kaybetmesi durumunda,
  • İleri derece diş eti hastalıklarında,
  • İleri derecede aşınmanın meydana gelmesi ile dişlerdeki hassasiyetin giderilmesi için,
  • Yüksek yapılan dolgu ve protezler için dolgu yaptırılır.

Kanal tedavisi gerektiği nasıl anlaşılır?

  • Dişlerde soğuk-sıcak hassasiyetinin oluşması,
  • Gece saatlerinde herhangi bir uyaran olmaksızın ağrıların olması,
  • Yemek esnasında ağrıların oluşması,
  • Sinirlerin ölmesi ile dişlerde oluşan renk değişimi,
  • Apse oluşumu ile yüzde meydana gelen şişlik,

Sıkça Sorulan Sorula

  • Kanal tedavisi ağrılı bir işlem mi?

Kök kanal tedavisi yapılırken hastaya lokal anestezi uygulandığı için herhangi bir ağrı hissedilmez. Bir süre ağız ve yüzde uyuşukluk meydana gelir.

  • Kanal tedavisi sonrası ağrı olur mu?

Kanal tedavisi sonrası genellikle ilk 1-2 gün yemek çiğneme esnasında ufak ağrılar olur. Bu ağrıların giderilmesi için hasta antienflematuar ilaç kullanabilir.

  • Dişte iltihap oluşumu diş çektirilmesini gerektirir mi?

Kanal tedavisiGelişen tıp dünyasında ağız ve diş hastalıklarına yönelik geliştirilen bazı teknikler vardır. Dişte oluşan apsenin alınabildiği günümüzde, iltihap oluşumunda dişin çektirilmesi gerekmez.

  • Diş enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımı gerekli midir?

Antibiyotik kullanımı, aşırı iltihaplanma durumlarında kullanılır. Kanal tedavisi aşamasında dişe lokal anestezi uygulandığı için yapım aşamasında antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ancak kanal tedavisinin gerekli görülmesi durumunda dişte aşırı iltihaplanma varsa, doktor bir süre iltihabın giderilmesi için antibiyotik kullanılmasını isteyebilir.

  • Kanal dolgusu ve dolgu ayrı işlemler midir?

Kök kanalının temizlenip doldurulması işlemi “kanal dolgusu” işlemidir. Dolgu ise dişin belli bir bölümünde meydana gelen hasarın giderilmesi için kompozit dolgu, inley, onley ya da kron ile onarılması işlemidir.

Akvadent ile sağlıklı dişlere…

Alanında uzman ekibimiz ile kanal tedavisi işlemlerinde en iyi sonuçlara ulaşmak ve hastanın şikayetlerinin son bulması için hassasiyetle çalışmalarımız sürdürülmektedir. Kanal tedavisi hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için arayın.

4.8/5 - (11 votes)
Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum
  1. serdar dedi ki:

    kanal tedavizi olan endodonti hakkında gerçekten çok açıklayıcı bilgiler verilmiş çok önemli bilgileri öğrenmiş oldum

  2. Heft Reng dedi ki:

    Faydalı bilgiler vardı sürekli diş ağrısı sorunu yaşıyorum

  3. tarık ordul dedi ki:

    Bayağı güzel ve ayrıntılı bilgiler, teşekkür ederim

  4. 13rownie dedi ki:

    Bayağı güzel ve ayrıntılı bilgiler, teşekkür ederim 🙂

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp