Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

20 Yaş Diş Çekimi Neden Yapılır ?

İnsan çenesi, genetik olarak ilerleyen zamanlarda küçülür ve 20 yaş diş'lerine ihtiyaç duyulmaz. Bu da bu dişlerin gömülmesine neden olur. Bu sebeple 20lik diş çekimi doğru bir tedavi olur.

Tarih13 Mayıs 2024 15:43

Yirmi yaş dişleri, diğer dişlerden farklı olarak çenenin en arka kısmında çıkar ve kendine yer edinmek için diğer dişleri ittirir. Ancak yer edinememesi durumu ile genellikle karşılaşıldığı için çapraşıklığa  neden olmaktadır ve çoğu zaman diş hekimleri,20 lik diş çekimi yaparlar.

20 Yaş Diş Çekimi

20 yaş dişleri, en geride olmalarından dolayı etraflarında yer alan diş etlerinin anatomik yapıya sahip olmamalarından dolayı iltihaplanmaları kolay olur. Bu dişler çekilmediğinde ilerleyen dönemlerde yanındaki dişlere sıçrayan çürümelere ve daha sonra dişlerde kırılma ve düşmelere neden olurlar. Bu dişler, “tam gömülü” ve “kısmen çıkmış dişler” olmak üzere iki ayrı şekilde çıkmaktadır. Tam gömülü 20 yaş dişler, herhangi bir zarar vermezler fakat yine de röntgen ile kontrol edilmeleri gerekmektedir. Herhangi bir zarar vermiyor gibi görünseler de öndeki dişlerin köküne baskı yapabilirler ve bu da öndeki dişlerin rahatsızlanmasına neden olabilir.

Kısmen çıkmış dişler ise en çok rahatsızlık veren dişlerdir. Bunlar, çıkmaya çalıştıkça yandaki dişlere ve diş köklerine baskı yaparlar ve diğer dişlerin zarar görmesine neden olurlar, bununla birlikte diş eti parçası (kapşon) zamanla yemek artıkları ile bakteri üretmeye başlar ve iltihaplanmasına neden olur. Ağrı, şişlik ve apse bu durumun en bariz belirtisidir.

20 Yaş Diş Belirtileri Nelerdir?

  • Kendiliğinden oluşan veya baskı yapılırken görülen ağrı,
  • Ağız içerisinde veya üstünde şişlik,
  • Kızarıklık,
  • Çene altında yer alan lenf bezlerinin şişmesi,
  • Yutkunmada zorlanma,
  • Ağzın kapanmasında zorluk yaşanması veya ağız kapanırken dişlerin ağrıması,

20 Yaş diş çekimi yapılmazsa ne olur?

Kişiden kişiye göre değişik durumlara neden olmasına rağmen, 20 yaş diş çekimi yapılmadığında, aşağıdaki zararlı sonuçlar görülebilmektedir.

  • · Öndeki dişe baskı yaparak çapraşıklığa neden olabilirler,
  • · Öndeki dişlerin çürümesine neden olabilirler,
  • · İltihaplanmaları kolay olduğu için zaman zaman ağrılara neden olabilirler,
  • · Meydana gelen iltihaplanma zamanla kalp, böbrek, beyin, eklemleri gibi hayati organlara sıçrayabilir ve ölümcül vakalara kadar ilerleyebilir.

20 Yaş Diş tedavisi nasıl yapılır?

Uzman hekimle görüştükten sonra röntgen çekilir ve eğer iyileşme durumu söz konusu ise antibiyotik ile tedavi süreci başlar. Ancak bu tedavi yöntemi kesin çözüm olmadığından, antibiyotik ilaçların iltihabı tam olarak kurutamadığından çekilmeleri gerekmektedir.

Halk arasında yaygın bir görüş olarak bilinen “20 yaş dişleri çok çabuk çürür” algısı yanlıştır. Dişler fırçalanırken en arkada olmalarından dolayı detaylı temizlik yapılmadığından çürümeler meydana gelmektedir. Fakat yukarıda da belirttiğimiz gibi kontrol altında tutulmaları gerekmektedir. Beylikdüzü Özel Akvadent Ağız ve Diş Poliklinikliği iletişim numaramızdan arayarak detaylı bilgi alabilir, randevu talebinde bulunabilirsiniz.

5/5 - (4 votes)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp