Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Çene Ağrısı Nedir? Çene Ağrısı Neden Olur?

Çene ağrısı sıklıkla rastlanan rahatsızlıklardan bir tanesidir. Genellikle önemsenmeyen çene ağrıları, ciddi rahatsızlıkların habercisi olabilir. Bu nedenle sağ ya da sol çene ağrısı ile karşı karşıyaysanız biran önce uzman hekimlere başvurarak muayene olmalısınız.

Tarih3 Ağustos 2022 05:45

Çene ağrısı şiddeti kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bu ağrılar insanların ısırma, çiğneme konuşma gibi hareketleri daha zor yapmasına neden olur. Ağrının şiddeti hafifse günlük yaşantınızı zora sokmayabilir. Ancak şiddeti artıkça yaşam kalitenizi düşürür. Bu nedenle de çene ağrısına neyin neden olduğu bulunmalı ve tedavi edilmelidir.

Çene Ağrısı Neden Olur?

Ağrılar genellikle insanların yaşantılarını olumsuz yönde etkilerler. Ancak bazı ağrılar insanları işin içinden çıkılamaz bir hale getirir ve yaşam kalitelerini oldukça düşürür. Bu ağrılardan bir tanesi de çene ağrısıdır. Bu ağrıya, romatoid, tiroid, lyme, lupus, fibromiyalji gibi çeşitli hastalıkların yol açabileceği gibi, migren, gerilim tipe baş ağrısı, sinüzit gibi rahatsızlıklarda neden olabilir. Ayrıca bruksizm, diş eti rahatsızlıkları gibi çeşitli ağız ve diş sağlığı hastalıkları da bu ağrıya yol açabilir.

Çene ağrısı neden olur

Çene Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Çene ağrısı oluşacağı zaman kendini bazı semptomlarla belli etmeye başlar. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Çene altında oluşan ağrısız şişliklerle kendini bilgilendirebilirler.
  • Yüzün çeşitli bölgelerinde oluşan şişlikler
  • Sebebi belli olmayan yüksek ateş ve baş ağrısı
  • Çenenin kilitlenmesi
  • Çene hareketleri esnasında oluşan kısıtlamalar
  • Apse, diş ağrısı, diş etlerinde şişmeler gibi çeşitli ağız ve diş rahatsızlıkları da çene eklem ağrılarının belirtisi olabilir.

Bu belirtilerle ara ara karşı karşıya kalıyorsanız ya da bu belirtilerden birkaçı sizlerde de mevcutsa diş hekimlerine başvurarak bu ağrının tedavisi için yardım alabilirsiniz.

Çene Ağrısı Tedavisi Nasıl Olur?

Çene ağrısı tedavisi için kesin olan bir yöntem yoktur. Çünkü bu ağrılara birçok farklı neden yol açabilir. Bu nedenle de ağrıya neyin sebep olduğu belirlenerek tedavi işlemi gerçekleştirilir. Eğer ağrılar ağız ve diş sağlığı rahatsızlıklarıyla ilgiliyse ona göre bir tedavi süreci planlanır. Çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle ağrı oluşuyorsa antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Diğer hastalıklardan kaynaklanıyorsa ilk olarak o hastalıkların tedavisi yapılır. Bununla birlikte de çene ağrısı kendiliğinden ortadan kalkar.

Çene ağrısına ne iyi gelirAğrının nedeni odontojenik tümör veya kistlerde olabilir. Bu durumlarda da cerrahi müdahaleler gerekir. Bu nedenle uzman diş hekimlerine ya da çene cerrahlarına başvurulması gerekir. Ağrının nedenine göre çene dolgusu tedavisine de başvurulabilir.

Çene Ağrısı Nasıl Geçer?

Çene ağrısı giderek şiddetlenebilir ve şiddetlendikçe de insanları sorumluluklarını yerine getiremeyecek hale getirebilir. İnsanlar bu ağrının şiddetini hafifletecek yöntemlere başvurmaya başlarlar.

Çene ağrısı nedenleriSıcak ya da soğuk kompresler uygulayarak bu ağrıları hafifletebilirsiniz. Soğuk kompres yaparken, buz torbasını ağrının olduğu tarafa bir bez yardımıyla 10 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. Daha sonra 5 ya da 10 dakika ara verip tekrar koyabilirsiniz. Bu sayede o bölgenin uyuşmasına ve ağrının hafiflemesine yardımcı olursunuz.

Uzman hekimlerin tavsiyesi doğrultusunda temin edeceğiniz çeşitli ağrı kesicilerle de ağrıyı hafifletebilirsiniz. Çene ağrısı egzersizleri ile de bu ağrılardan kurtulmanız mümkündür. Ağrıyı hafifletebilmek için parmaklarınızla basınç uygulayabilirsiniz. İlk olarak çene ekleminin kulağa yakın olan bölgesine parmaklarınızla 5 ila 10 kez baskı yapabilirsiniz. Daha sonra ağzınızı açabildiğiniz kadar açın, bu işlemi birkaç kez tekrarlayın. Bu sayede ağrınızı hafifletebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerin tamamı geçici tavsiyelerdir. Bu nedenle ağrınızdan tamamen kurtulabilmek için uzman hekimlere başvurarak çene ağrısı tedavisi için yardım almalısınız. Ancak muayenenize kadar bahsettiğimiz yöntemleri uygulayarak ağrınızı bir nebzede olsun hafifletebilirsiniz. Bu sayede de işinize, okulunuza ya da günlük sorumluklarınıza odaklanabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp