Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Uçuk Nedir? Uçuk Neden Çıkar?

Uçuk, karıncalanma, yanma ya da kaşınma hissiyle ortaya çıkan ve kısa sürede oluştuğu bölgede yayılmaya başlayan kabarcıklara verilen isimdir. Uçukların oluşumuna çeşitli virüsler neden olmaktadır. Bu nedenle uçuğun bulaşma özelliği vardır. Ancak uçuklar kabuk bağladıktan sonra bulaşma olasılığı oldukça düşüktür.

Tarih22 Nisan 2021 14:40

Herpes simpleks virüsünün neden olduğu, dudak ya da ağız ve diş etlerinde meydana gelen mikrobik enfeksiyonlara Uçuk denmektedir. Uçuk genellikle dudak ve çevresinde kümeler halinde yerleşmiş olan içinde sıvılar olan kabarcıklardır. Uçuk sadece dudak ve çevresinde değil, insan vücudunun herhangi bir bölgesinde de oluşabilir. Uçuğun ortaya çıkmasına neden olan virüs bir kez vücuda alındığında ölene kadar vücutta kalır. Kesin bir tedavisi olmayan bu rahatsızlık kendini tekrarlayabilir. Uçuk, insanlar arasında tükürük, mukoza ve dokunma yoluyla diğer insanlara geçebilir. Oldukça bulaşıcı bir rahatsızlık olduğundan birçok insan bu rahatsızlıkla karşı karşıya kalmıştır.

Uçuk Neden Çıkar?

Uçuk tedavisiUçuk, viral kaynaklı olan bir cilt rahatsızlığıdır. Herpes Simleks tip 1 virüsü, yani HSV-1 virüsü uçuk çıkmasının en önemli sebebidir. İnsanların çoğu yirmi yaşına gelene kadar HSV-1 virüsünü kaparlar ve uçuk problemiyle karşı karşıya kalırlar. İlk uçuk çıkmasından sonra bu virüs yüzeysel sinir dokularında uyku haline geçer. İlerleyen süreçte zaman zaman aktif hale geçerek tekrar uçuk oluşmasına neden olur. Bu dönemde virüsün en bulaşıcı olduğu dönemdir.

HSV-1 virüsü genellikle dudak ve ağız çevresindeki bölgelerde çıkmayı sever. Ancak sadece ağız ve dudak çevresinde değil tüm vücutta ortaya çıkabilir. Dudak bölgesinde ortaya çıkan uçuk, diğer bölgelerde ortaya çıkan uçuklara göre daha hafif bir şekilde atlatılır. Çok fazla ağrıya ve sızıya yol açmaz. Dudak bölgesinde ortaya çıkan uçukları, eczanelerden alabileceğiniz uçuk kremi ile tedavi edebilirsiniz.

Virüsle karşılaşan ve uçuk çıktıktan sonra iyileşen bireylerde tekrardan uçuk çıkabilir. Uçuk çıkmasını tetikleyen diğer nedenler şunlardır.

  • Adet dönemleri
  • Hormonlarda meydana gelen değişmeler
  • Güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmak
  • Sinir, stres
  • Çeşitli enfeksiyonlar
  • Dudakta meydana gelen tahriş ve kuruluklar
  • Vücut ısının çeşitli nedenlerden dolayı yükselmesi

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

Uçuk nedirHSV-1 virüsüyle ilk kez karşı karşıya gelen bireylerin ağız içlerinde yaralar meydana gelebilir. Bu virüsle temas edildikten sonra uçuk belirtilerinin çıkması arasındaki geçen 2 ila 12 günlük süreye kuluçka süresi denir. Bu süre genellikle 4 gün sürmektedir. Virüsle karşılaştıktan sonra çıkacak olan uçuklar bazı belirtiler gösterebilir. Uçuk belirtileri şunlardır.

  • Dudak ya da dudak çevresindeki deride kaşınmalar meydana gelmesi
  • Ağız ve dudaklar yanma hissi ve ağrı oluşumu
  • Bu bölgelerdeki karıncalanmalar
  • Uçuk ortaya çıkmadan önce, boğaz ağrısı, ateş, yorgunluk, baş ağrısı gibi çeşitli rahatsızlıklara da yol açabilir.

Uçuk Oluşumu Nasıl Engellenir?

Uçuk virüsü uyku halinden aktif hale geçerken dudak ve çevresinde kaşıntı, uyuşukluk, yanma gibi çeşitli belirtiler gösterebilir. Bu belirtileri fark ettiğinizde uçuk oluşumunu önleyebilirsiniz. Uçuk oluşumunu önleyebilmek için evde bazı doğal yöntemlere başvurabilirsiniz. Bunları şu şekilde sıralayabilir.

  • Sarımsağı ezerek belirti gösteren bölgeye gün boyunca 2-3 sefer sürebilirsiniz.
  • Bal ve arı sütünü karıştırarak belirti gösteren bölgeye sürebilirsiniz.
  • Dudak ve çevresinde kaşıntı ve karıncalanmalar meydana gelirse vanilya yağı sürebilirsiniz.

Yukarıdaki doğal yöntemlerle uçuğu önleyebilirsiniz. Ancak sürekli uçuk rahatsızlığıyla karşı karşıya kalıyorsanız uzman hekimlere başvurarak yardım alabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp