Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Süt Dişi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Süt dişi, bebeklerde çıkan ilk dişlere verilen isimdir. Bebek anne karnındaki gelişimini tamamlarken süt dişlerinin oluşumu da gerçekleşir. Bebek doğduktan bir süre sonra ortaya çıkmaya başlarlar. Süt dişlerin yapısı gereği keskin, hassas ve ince özelliktedirler. Çünkü zamanla yerlerine kalıcı dişler gelecektir.

Tarih12 Mart 2021 13:49

Süt dişi, alt çenede 10 adet, üst çenede de 10 adet olmak üzere toplamda 20 dişten oluşur. Halk arasında bebek dişi olarak adlandırılan bu dişler, bebeğin beslenmesi için gerekli olan çiğneme ve ısırma hareketlerine yardımcı olur. Ayrıca bu dişler bebeklerin ses çıkarmasına ve mimik hareketlerini yapmasına yardımcı olur.

Süt Dişleri Ne Zaman Çıkmaya Başlar

Bebeklerde süt dişi oluşumu daha anne karnında başlar. Bebek doğduktan belirli bir süre sonra dişler olgunlaşmaya başlar ve diş etlerinden dışarı çıkmaya başlar. Bu süreç yavaş işlese de yaklaşık olarak 5 ila 10 aylık süre içerisinde ortaya çıkarak ısırma, çiğneme gibi görevlerini yerine getirmeye başlar. Ancak bu süreler bebekten bebeğe değişebilir.

Bebekler süt dişlerini çıkarmaya başladıklarında zor zamanlar geçirebilirler. Bunun sebebi süt dişlerinin yapısı gereği oldukça keskin olmasıdır. Dişler ilk çıkacakları zaman diş etlerini delmesi gerektiğinden dolayı bebeklerin diş etlerinde ağrı ve sızılara yol açarlar. Ayrıca diş etlerinde şişmeler, kaşıntılarda oluşabilir.

Bebeklerde Süt Dişlerinin Çıkması Nasıl Gelişir?

Süt Dişleri

Bebeklerdeki süt dişlerin oluşumu genelde belirli bir sıra içerisinde gelişir. Bu sıralamayı şu şekilde özetleyebiliriz.

  • Genellikte ilk olarak bebeklerde önce alt çenede, sonra üst çene de iki kesici dişler ortaya çıkar.
  • Daha sonra ise bu kesici dişlerin yan tarafında yer alan kesici dişler ortaya çıkar.
  • Kesici dişler meydana geldikten belirli bir süre sonra önce alt çene de daha sonra üst çene deki azı dişler meydana gelir.
  • Azı dişlerden sonra ortaya köpek dişleri çıkar.
  • Son olarak arka taraflarda yer alan azı dişler meydana gelir. ,

Bebekler beş aylık olduktan sonra süt dişlerini çıkarmaya başlarlar. Süt dişi çıkarma süresi yaklaşık olarak 2,5 yaşına gelindiğinde tamamlanacaktır. Ancak bu süreç bir veya iki ay kısala da bilir, uzaya da bilir.

Bebeklerin Süt Dişleri Fırçalanmalı Mı?

Ağız ve diş sağlığı için gerekli olan hijyen süt dişler içinde geçerlidir. Kalıcı dişlerin düzgün ve sağlıklı bir şekilde süt dişlerin yerini alabilmesi için ağız ve diş hijyeni oldukça önemlidir. Süt dişlerde çürüklerin oluşma ya da çeşitli diş sorunların ortaya çıkma ihtimali de vardır.  Bu nedenle bebeklerinizin süt dişlerini düzenli olarak doğru bir şekilde fırçalamanız gerekmektedir.

Süt DişleriBebeklerinizin ilk dişleri çıkmaya başladığından itibaren dişlerin fırçalanması gerekmektedir. İlk olarak ıslak bir gazlı bezle veya yumuşak bir tülbent yardımıyla dişlerin temizliğini gerçekleştirebilirsiniz. Ya da bebeklerin dişlerini fırçalamak için özel olarak üretilen silikon parmak diş fırçalarını kullanabilirsiniz. Bu silikon fırçalar sayesinde dişlerdeki kaşıntıların rahatlamasına da yardımcı olabilirsiniz.

Bebekleriniz belirli dişleri çıktıktan sonra 1 yaşına geldiğinde diş fırçası kullanarak bebeklerinizin dişlerini fırçalayabilirsiniz. Ancak diş fırçasının, yumuşak fırçalı, esnek ve küçük başlı olmasına özen göstermelisiniz. Diş macunu olarak da flüorür ve kimyasal maddeler içermeyen macunları kullanmalısınız.

Süt Dişleri Ne Zaman Kalıcı Dişlere Dönüşür?

Bebeklik döneminde çıkmaya başlayan süt dişleri çocuklarınız 5 veya 6 yaşlarına geldiğinde yerlerini kalıcı dişlere bırakmaya başlar. Çıkacak olan kalıcı dişler süt dişlere baskı yaparak süt dişlerin köklerinin erimesine ve zamanla düşmesine yardımcı olur.

Süt dişlerinin genellikle hangi sırayla çıktığı bilinmektedir. Ancak dökülürken böyle bir sıra yoktur. Ama önde yer alan kesici dişler genellikle süt dişler arasında ilk dökülen dişlerdir. Süt dişlerin tamamen dökülerek yerini kalıcı dişlere bırakması ortalama olarak 3 yılda tamamlanır.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp