Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Sedasyon Nedir?

İnsanların çoğu ağız ve dişlerinde meydana gelen problemleri tedavi ettirmek için diş hekimlerinden tedavi almaktan korkuyorlar. Ağız ve diş sağlığı için tedavi alacak olan bireylere diş doktoru korkusunu yenemediklerinde Sedasyon uygulaması yapılır. Sedasyon uygulamasında farklı yöntemleri vardır.

Tarih11 Şubat 2021 12:41

Son yıllarda sık sık karşınıza çıkan Sedasyon kavramı, halk tarafından anesteziyle aynı görülmektedir. Fakat sedasyon ile anestezi arasında belli başlı farklar vardır. Hastanın herhangi bir rahatsızlığı için tedavi alacağı durumlarda duyduğu kaygıyı ve korkuyu ortadan kaldırmak için hastanın uyuşturulmasına yardımcı olur. Sedasyon sırasında hastanın bilinci açıktır, ancak anestezi uygulanan insanların bilinci kapalıdır.

Sedasyon Hangi Amaçla Yapılır?

Sedasyon nedir?Sedasyon’un yapılmasındaki amaç, hastaların korkularını ve endişelerini gidermek için hastanın sakinleştirilmesine yardımcı olmaktır. Diş doktorundan ya da poliklinik ortamından korkan, ağrı eşiği çok düşük olan, fiziksel veya psikolojik sorunları olan bireylerin tedavisinde Sedasyon Anestezi gerekebilir. Ağız ve diş tedavileri arasında yer alan dolgu tedavileri, kronlar, sinir tedavisi ve diş eti ameliyatı gibi durumlarda genellikle Sedasyon gerekmektedir.

Sedasyon Nasıl Uygulanır?

Sedasyon kendi içinde iki farklı şekilde yapılabilir. Bunlar bilinçli ya da bilinçsiz olarak uygulanan sedasyonlardır. Bilinçli sedasyonlarda hastanın bilince tamamen açıktır ve doktorla iletişim kurabilir. Doktorun isteklerine karşılık verebilir. Ancak tedavi sırasında hiçbir şekilde ağrı, sızı veya acı duymaz. Bilinçsiz sedasyonda ise, hastalara uygulanacak olan ilacında miktarında artış yapılır. Bu sayede hastaların uykuya dalması sağlanır. Tedavi tamamlandıktan sonra hasta uyandığında kendini bir süre boyunca şekerleme yapmış gibi hissedebilir.

Sedasyon verilen hastanın uyanması süresi yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika arasında değişmektedir. Tedavi sonuçlanıp hasta uyandıktan 30 dakika sonra hasta hiçbir şey olmamış gibi hayatına devam edebilir. Sedasyon verilen hastanın uyku hali bazen 3 – 4 saate kadar uzayabilir. Bunun nedeni insanın bünyesine bağlanabilir. Bu gibi durumlarla karşılaşırsanız endişelenmenize gerek yoktur.

Sedasyon ile tedavi alan bireyler genellikle aynı gün içinde günlük rutinine dönmektedir. Ancak tedavi aldığı gün araba kullanmak ya da dikkat gerektirecek işlerin ve davranışların yapılması önerilmez.

Sedasyon Türleri Nelerdir?

Diş tedavisi sedasyonHastaların korkularını ve kaygılarını ortadan kaldırmak için uygulanan sedasyonun birçok farklı yöntemi vardır. Sedasyon gülme gazı, IV Sedasyon, Oral Sedatifler ve genel anestezi olmak üzere dört farklı şekilde uygulanabilir.

Gülme Gazı

Gülme gazı tıp terimi olarak Azot Oksit olarak tanımlanmaktadır. Gülme gazı ile sedasyon uygulaması genellikle çocukların ya da bebeklerin ağız ve diş sağlığı tedavilerinde kullanılmaktadır. Çocukları gülme gazı, oksijenli maskenin içerisine enjekte edilerek verilir. Çocuklar burunlarından nefes aldıktan sonra 5 dakika içinde gazı etkisini hissedecektir. Tedavi süresi tamamlanana kadar çocuğunuzun bilinci açık olacak ve mutlu bir duyguya sahipken rahatsızlığı tedavi olacaktır.

Ağız Sakinleştiriciler

Ağız ve diş tedavisi alacak kişiler gerginse ve tedaviden çekiniyorsa Sedasyon Anestezi uygulanabilir. Ağızdan veya burundan alınan sedasyon sonrasında hasta rahatlayarak tedaviye hazır hale geleceklerdir. İlacın genellikle 20 dakika içerisinde insanları etkisi altına almaya başlar. İlaç etkisini gösterdikten sonra ağız ve diş sağlığı için gerekli olan tedavi süreci gerçekleştirilir.

IV Sedasyon

Intravenöz Sedasyon, genellikle insanları damar yollarıyla enjekte edilir. IV Sedasyon uygulamasının diğerlerine göre avantajı, tedavi sürecinin uzaması durumunda sedasyonun etkisini geçirmemesidir. Çünkü tedavi uzarsa sedasyonun dozunu artırarak insanların uyuması uzatılabilir. Bu sedasyon ile ağız ve diş rahatsızlıklarınızı tedavi ettireceğiniz zaman evde hazırlık yapmanız gerekir.

Diş hekimlerden alacağınız tedaviler için hastalara sedasyon uygulanacaksa, hastaların farklı sağlık sorunları varsa bu sorunların uzman hekimlere bildirilmesi gerekmektedir.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp