Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Kanal Tedavisi Sonrası Enfeksiyon Neden Olur?

Kanal tedavisi, herhangi bir nedenden dolayı dişlerde oluşan çürükleri ya da hasar görmüş dişlerin onarılması için başvurulan ağız ve diş sağlığı tedavilerinden bir tanesidir. Kanal tedavisinin başarı oranı %86 il %98 arasında değişiklik göstermektedir. Tedavi çoğunlukla olumlu sonuçlar verse de bazı durumlarda kanal tedavisi sonrası enfeksiyon oluşması olası bir durumdur. Bu enfeksiyon tedavi süreci tamamlandıktan aylar ya da yıllar sonrada ortaya çıkabilir.

Tarih1 Kasım 2021 11:46

Daha önceden kanal tedavisi ile iyileştirilen diş, genellikle ömür boyu kullanıma müsaittir. Ancak bazı durumlar dişte çeşitli sorunlar ortaya çıkabilir. Kanal Tedavisi sonrası enfeksiyon oluşmasında, tedavi edilen dişte tedavi sırasında tespit edilemeyen kırık ya da çatlak olması, yetersiz diş restorasyonu sonucunda bakterilerin dişe nüfuz etmesi ya da kanal dolgusunun zamanla deforme olması gibi durumlar etkili olmaktadır.

Kanal Tedavisi Sonrası Enfeksiyon Nedenleri Nedir?

Kanal tedavisi fiyatlarıKanal tedavisinden sonra dişler tam olarak iyileşmiş olsa da zaman içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı tekrar enfeksiyon kapabilirler. Kanal tedavisi sonrasında dişe yerleştirilen dolgunun herhangi bir nedenden dolayı ayrışması, zarar görmesi gibi çeşitli durumlar dişin enfeksiyon kapmasına yol açabilir. Ayrıca kullanılan dolgunun malzemesinin kötü olması ya da yetersiz olması veya dişteki onarımların düzgün yapılmaması, ağız içerisindeki bakterilerin tekrardan o dişe ilerlemesine neden olabilir. Bakterilerde zaman içerisinde iltihaplanmalara ve enfeksiyonların oluşmasına yol açabilir.

Tedavi sonrasında ağız ve diş bakımınız için düzenli olarak dişlerinizi fırçalamazsanız, diş ipi kullanımı ya da gargaralar es geçerseniz ağız ve diş sağlığınızı koruyamazsınız. Bu şekilde ağız ve dişlerde enfeksiyonlar oluşmasını engelleyemeyebilirsiniz.

Kanal Tedavisi Sonrası Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Kanal tedavisi sonrası enfeksiyon belirtileri aşağıda sıralanmıştır. Bu belirtiler dişlerde oluşan tüm enfeksiyonlar içinde geçerlidir.

Diş Ağrısı ya da Diş Hassasiyeti

Dişlerinizde sıcak ya da soğuğa karşı bir hassasiyet oluştuğunda, bir şeyleri ısırırken ya da çiğnerken ortaya çıkan şiddetli diş ağrıları, ara arar gelen ve kendiliğinden geri giden diş ağrısı ya da sürekli olarak devam eden diş ağrısı enfeksiyon belirtisi olabilir.

Diş Eti Hassasiyeti ve Şişmesi

Diş etlerinde oluşan ağrılar, hassasiyet durumu ya da şişkinlikler kök kanlarında bir enfeksiyon olduğunun habercisi olabilir. Diş etlerindeki şişlikler çok belirginse, dişin uç kısmına doğru sivilce ya da çıban gibi şeyler çıkmışsa, bu şişlikler dişten daha büyükse iltihaplanmalar meydana gelmiş olabilir.

Kanal tedavisi ağız kokusu

Ağız Kokusu

Ağızda ya da dişlerde oluşan enfeksiyonlar kötü koku yayabilirler. Buna ek olarak ağızda acı bir tat oluşturabilirler.

Diş Renginde Meydana Gelen Değişiklikler

Dişe ulaşan kanlarda çeşitli nedenlerden dolayı azalmalar meydana gelebilir. Bu durumda diş rengi gri, mavi ya da sarı bir tona dönüşebilir. Bu renk değişikliklerinin sebebi enfeksiyonlar olabilir ve en ciddi enfeksiyon türlerinden biridir. Bu durumla karşı karşıya kaldığınız biran önce diş hekimlerine başvurarak yardım almanızı tavsiye ederiz.

Kanal tedavisi nasıl yapılır

Kanal Tedavisi Sonrası Enfeksiyon Tedavisi Nasıl Olur?

Kanal tedavisi sonrası enfeksiyon tedavisi için farklı yöntem uygulanabilir. Bunlardan bir tanesi Endodontik Tedavi iken, diğeri enfeksiyon kapan dişin çekilmesidir. Endodontik tedavi ile kanal tedavisinden sonra oluşan enfeksiyonlar tekrardan tedavi edilebilir. Bu tedavide diş hekimi kanalları temizleyebilmek için önceden takılan dolgu çıkartır ve daha sonra temizliği gerçekleştirdikten sonra dolguyu yenileyerek tedavi sonlandırır. Bu tedaviden farklı olarak diş eti dokusu tamamen açıldıktan sonra diş kökündeki enfeksiyonlar temizlenebilir.

Endodonti tedavisi ile enfeksiyon tedavi edilemeyecek durumdaysa tek alternatif dişin çekilmesidir. Diş çekilmesi ile enfeksiyon tamamen ortadan kaldırılır. Daha sonra ipmlant tedavisi gibi çeşitli tedavi yöntemleriyle çekilen dişin oluşturduğu boşluğu doldurabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp