Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Hareketli Protez Nedir?

Bir veya birden fazla dişini kaybeden hastalar için uygulanan hareketli protez, çıkartılıp takılabilen apareylerdir.

Tarih15 Ocak 2021 14:11

Akvadent Özel Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikliği uzman hekimlerimiz tarafından diş eksikliği sorunu yaşayan hastaların diş ölçüleri alınarak hareketli protez takılmaktadır. Bu dişler, 5 çeşitten oluşmaktadır. Bunlar;

Klasik parsiyel protezler:

Bu dişler, hastanın ağzında kalan diğer dişlere kroşe (çengel) yardımı ile takılmaktadır. Hasta, dilediği zaman çıkartıp temizliğini yapabilmektedir. Halk arasında “çengelli protez” olarak da bilinmektedir.

Hassas bağlantılı protezler:

Ağızda kalan doğal dişlere porselen kuron uygulanarak yapılan protezlere hassas bağlantılı protezler denir. Bu protezler, kroşe (çengel) kullanılmadan takılmakta olan hareketli protez çeşitlerinden biridir.

 

Hareketli Protez

Tam Protezler :

Dişlerini tamamen kaybetmiş hastalara uygulanan tam protezler, halk arasında “takma diş” olarak da bilinmektedir. İstenildiği zaman çıkartılıp takılabilen bu dişler, diğer protezlere göre (implant, zirkom vs.) daha konforsuzdur.

İmmediat protezler:

İmplant tedavisi olmak isteyen hastaların cerrahi operasyondan sonra hemen uygulanan ve hareketli olan protezlerdir.

Diş üstü protezler:

Dışarıdan bakıldığında tam protezler, hastanın ağzında var olan ancak bir süre sonra çekilecek olan diş veya kök üzerine uygulanan dişlerdir. Bu dişler tutuculuğunu protezin içinde kalan dişlere yapılan başlıklardan alırlar.

Sıkça Sorulan Sorular

– Hareketli protezlerin avantajları nelerdir?

Dişlerin hasar görme durumuna göre bazı dişlerde kesmeye ihtiyaç bırakmadan uygulanabilen hareketli protezler, imlpant dişlere göre daha uygun maliyetlerle yapılabilmekte olup seans süresi daha kısadır.

– Parsiyel diş yaptırılırken diğer dişlere kaplama yapmaya gerek var mı?

Parsiyel dişler yaptırılırken kroşenin (çengel) takıldığı dişlere kaplama yapma ihtiyacı duyulabilir fakat bunun dışında kalan dişlere yaptırmaya gerek yoktur.

– Hareketli dişler ne kadar sürede takılır?

Hareketli protezler yaptırılırken porselen kaplama ihtiyacı duyulmuyorsa, ortalama olarak 5-6 seans sürebilmektedir. Diş hekimi, bu seans sayısını hastaya göre azaltabilir veya yükseltebilir. Dişlerin tam oturması ve hastanın alışması 1 ay kadar sürebilmektedir.

– Alışma süreci uzun sürer mi?

Protezlerin her çeşidi, hastanın psikolojik durumuna ve iyileşme sürecine bağlı olarak değişmektedir. Ancak bir süre sonra alışılması son derece kolay hale gelmektedir.

– Hareketli protezlerin bakımı nasıl yapılmalıdır?

Hareketli protezlerin bakımı son derece önemlidir. Yemeklerden sonra protezler çıkartılarak diğer dişler diş fırçası yardımı ile temizlenmelidir. Protezler ise diş fırçası yardımı ve sabun ile yıkanmalıdır. Ağızda kalmadığı sürece temiz içme suyunda kalması hem kullanım açısından hem de sağlık açısından daha faydalıdır.

– Ne kadar sürede diş hekimine gidilmelidir?

Protezler, bakım istediği kadar kontrollerinin periyodik olmasını da gerektirir. Bu nedenle yumuşak dokuların ve diş kontrolünün 2-3 ayda bir yapılmasında fayda vardır. diş hekimi, protezlerin cilasının yenilenmesi gerektiğine karar verebilir veya problem oluşmuş ise giderilmesi konusunda yardımcı olacaktır.

Akvadent Özel Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinikliği sağlıklı gülüşler diler…

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp