Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Hamilelikte Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Anne adayları hamilelik döneminde hormonlarda meydana gelen değişiklikler nedeniyle bazı rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirler. Bunlardan biride hamilelikte diş eti şişmesi hastalığıdır. Bu rahatsızlıkta yeni anne adaylarının beslenmeleri ve günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle anne adayları, diş etlerinde oluşan şişliklerin tedavi edilmesi için çeşitli yöntemlere başvurabilirler.

Tarih4 Ağustos 2021 16:58

Hamilelik döneminde vücutta yer alan östrojen ve progesteronun adı verilen hormonlarda 10 – 30 kat aralığında artmalar gözlemlenebilir. Hamilelik döneminde hormonlarda meydana gelen değişmeler sonucunda uyku bozuklukları, ruh hali değişimleri gibi çeşitli durumlara neden olabilir.  Bunlara ek olarak hamilelikte diş eti şişmesi gibi çeşitli ağız ve diş sağlığı rahatsızlıkları da ortaya çıkabilir. Bu durumlarda günlük hayatı olumsuz yönde etkileyerek anne adaylarının yaşam kalitesini düşürür.

Anne adayları, anne karnında büyüyen ve gelişimini devam ettiren bebeği beslemek için uğraşırlar. Bebeklerinin beslenmesini sağlamak için aldıkları besinler sonucunda kan akışında artışlar gözlemlenir. Kan akışındaki artışlar ağız ve dişlerdeki sinirlerde de gerçekleşeceği için diş etlerinde şişlikler meydana gelebilir. Hamilelik genelde ciddi periodontal hastalıklara yol açmaz. Ancak oluşan rahatsızlıkların durumunu daha da ciddiye getirebilir. Bu nedenle hamilelik dönemdi yeni anne adayları bu durumlarla karşılaşmamak için ağız ve diş bakımına gereken önemi vermeleri gerekir.

Hamilelikte diş eti

Hamilelik Döneminde Ağız Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Hamilelik döneminde kadın doğum uzmanına ya da diğer uzman doktorlardan randevu alınarak çeşitli kontrole gitmek oldukça önemlidir. Bu dönemde uzman diş hekimlerine başvurarak kontrollere gitmeniz oluşabilecek ağız ve diş rahatsızlıklarından sizleri koruyacaktır. Ayrıca hamileliğin ilk dönemlerinde bu kontrollere giderek dişlerinizi temizlettirebilirsiniz.

Diş hekimlerine kontrollere gittiğiniz önceden geçirmiş olduğunu ağız ve diş hastalıkları hakkında bilgiler vermeniz ve onları bilgilendirmeniz önemlidir. Doktor bu durumları göz önüne alarak sizlere en doğru ağız ve diş bakımını nasıl yapacağınız hakkında sizlere bilgiler verebilir. Ayrıca uzman diş hekimleri tükürüğünüzde yer alan östrojen miktarını inceleyerek bebeğinizin erken doğum riskini olup olmadığı hakkında sizlere bilgi verebilir.

Hamilelikte diş eti şişmesi rahatsızlığının ya da diğer diş eti problemlerinin oluşmaması ve sizleri olumsuz etkilememesi içinde ağız ve diş bakımınıza gereken önemi vermelisiniz. Hamilelik döneminde yaşanan yorgunluk hissi nedeniyle yeni anne adayları dişlerini fırçalamayı aksatabilirler. Ancak bu durum diş ve diş eti rahatsızlıklarına davetiye çıkarır. Bu nedenle hamilelik döneminde ağız ve diş bakımınızı ve hijyeninize gereken önemi vermelisiniz.

Dişlerinizin ve diş etlerinizin sağlıklı olması için çeşitli doğal yöntemlere de başvurabilirsiniz. Dişlerinizi zarar vermeyen ve zararlı bakterilerin temizlenmesine yardımcı olacak çeşitli karışımlar ile gargaralar yapabilirsiniz. C vitamini içeren sebze ve meyveleri bol miktarda tüketebilirsiniz. Bu durumları gerçekleştirerek bebeğinizin anne karnında sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlamasına yardımcı olmuş olursunuz.

Hamilelikte dis eti şişmesi

Hamilelikte Diş Eti Şişmesi Tedavisi

Halk arasında hamilelik döneminde ortaya çıkan çeşitli ağız ve diş sağlığı hastalıklarının tedavisi için kanal ve dolgu tedavilerinin ertelenmesi gerektiği bilinmektedir. Bunun nedenine bu tedaviler ve diş çekimi esnasında lokal anestezi uygulandığında bebeğe bir zarar gelebilir algısıdır. Ancak bu durum kesinlikle doğru değildir.

Hamilelikte diş eti şişmesi hastalığıyla karşı karşıyaysanız ve diş hekime giderek tedavi olmaktan çekiniyorsanız, ilk olarak kadın doğum uzmanınıza danışabilirsiniz. Kadın doğum uzmanı sizlere bu konu hakkında kesin bilgiler verecektir ve hangi dönemde diş hekimlerine başvurarak tedavi olabileceğinizi anlatacaktır.

Hamilelik döneminde ortaya çıkan ağız ve diş hastalıklarının bazıları ilerleyen süreçte ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Bu nedenle halk arasında dolaşan yanlış bilgilere irtibat etmeden kadın doğum doktorunuzun da bilgisini alarak diş hekimlerine randevu alarak tedavi olmalısınız.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp