Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Çocuklarda Diş Fırçalama ve Diş İpi Kullanımı

Ağız ve diş bakımına erken yaşlarda başlamak, ilerleyen yaşlarda ağız ve diş sağlığında meydana gelebilecek rahatsızlıkların önlenmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle çocuklarınıza ağız ve diş sağlığının öneminin ve ilerleyen yaşlarda onları ne gibi sorunlardan kurtarabileceğini anlatmak oldukça önemlidir. Bunun temel yöntemi de çocuklarınızı diş fırçalamayı ve diş ipi kullanımı öğretmekten geçmektedir.

Tarih7 Temmuz 2021 15:17

İnsanlar yaşamları boyunca ağız ve diş bakımına gereken özeni göstermelidir. Ağız ve diş bakımının öğrenilmesi ve bir alışkanlık haline getirilmesi de çocukluk döneminde olmalıdır. Bu nedenle ebeveynlerin, çocuklarına diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve gargarların kullanımı gibi konularda eğitmesi gerekir.

Diş Fırçalamaya Ne Zaman Başlanmalı?

Ağız ve diş hijyenini gerçekleştirmenin ilk adımlarında biri olan diş fırçalamaya erken yaşlarda başlanmalı ve bu durumu bir rutin haline getirilmelidir. Diş fırçalama işlemine bebeklik döneminde başlanmalıdır. Bebeğinizi besledikten hemen sonra ağzı temizlenmelidir. Bebeğinizin ağzını temizlerken temiz bir ıslak bez, gazlı bez ya da ksilitol bezleri kullanabilirsiniz. Diş fırçalamaya ise bebeklerin ilk dışları çıktığında başlanmalıdır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Diş Fırçalama

Çocuklarda Diş FırçalamaAğız ve diş hijyenini için bebeklerin ilk dişi çıktığından itibaren dişlerin fırçalanması gerekir. Sizlere bebeklik döneminden çocuğunuzun kendi dişlerini fırçalamayı öğrenene kadar diş fırçalamalarının nasıl yapılacağını adım adım anlatacağız.

  • İlk dişini çıkarmış bir bebeğin dişini fırçalarken yumuşak kıllı bir fırça kullanılmalıdır. Diş fırçasını suda ıslatarak dişi fırçalayabilirsiniz. Diş macunu kullanmak isteyen ebeveynler olabilir, ancak bu dönemde diş macunu kullanmak için diş hekimlerinin tavsiyesini almanız gerekmektedir.
  • 2 – 5 yaş arasında çocuklarda diş fırçalama işleminde diş macunu kullanılabilir. Diş fırçasına bir bezelye tanesi büyüklüğünde macun sürülerek dişler fırçalanabilir. Bu yaşlardaki çocuklara ilk başlarda dişlerini sizler fırçalayarak nasıl fırçalamaları gerektiğini öğretmeniz gerekmektedir. Daha sonra sizler çocuğunuzu izlerken dişleri fırçalanmalıdır. Çocuğunuz tamamen dişlerini nasıl fırçalayacağını öğrendiğinde kendi başına dişlerini fırçalayabilir.
  • 6 – 8 yaş arasında çocuklar ağız ve diş hijyeni için dişlerini kendileri fırçalayabilir. Ancak aileler tam anlamıyla çocuklarının dişlerini fırçaladığını takip etmek için ara sıra çocuklara belli etmeden kontrol edebilirler.
  • 8 yaşından büyük çocuklar artık ağız ve diş hijyenini için dış fırçalamayı tamamen öğrenmiş duruma gelecekleri için bu yaştan sonra tek başlarına dişlerini doğru bir şekilde fırçalayabilirler.

Çocuklarınıza sabah akşam olacak şekilde günde 2 kez dişlerini fırçalamaları gerektiğini öğretmek ve bu durumu bir alışkanlık haline getirmelerini onlara aşılamanız gerekir. Bu şekilde çocuklarınız küçük yaştan itibaren hem ağız ve diş bakımını öğrenebilirler hem de ilerleyen yaşlarda daha sağlıklı dişlere sahip olabilirler.

Çocuklar Dişlerini Nasıl Fırçalamalı?

Çocuklarda Diş İpiÇocuklarınızın dişlerini düzgün bir şekilde fırçalayabilmesi için onları bu eylemi nasıl yapmaları gerektiğini öğretmeniz gerekmektedir. Diş fırçalamayı şu şekilde çocuklarınıza öğretebilirsiniz.

  • İlk olarak çocuklarınızın diş fırçalarının yumuşak kıllara sahip olmalıdır.
  • Diş fırçası, dişlerin üstünde ve altında yer alan diş etlerine doğru 45 derecelik bir açıyla hareket ettirilmesi gerekir.
  • Diş fırçası diş etlerini doğru kısa hareketlerle ileri geri yönlü ve yavaşça hareket ettirilmelidir. Bu adım her diş için tek tek uygulanmalıdır.
  • Dişleri fırçalarken, dil yüzeyine yerleşen bakterileri temizlemek için dilde fırçalanmalıdır.

Çocuklarda Diş İpi Kullanımı

Çocukların süt dişleri tamamlandığında ve dişler birbirlerine temas etmeye başlandığında diş ipi kullanılabilir. Diş ipi kullanarak, dişler arasında kalan yemek parçacıklarını temizleyerek, plak ve bakteri oluşumunu engelleyebilir, ağız ve diş sağlığını koruyabilirsiniz.

Diş ipi kullanırken, baş ve işaret parmaklarınız arasında ipi kısa miktarını tutun ve kalan tarafı parmaklarınıza sarabilirsiniz. Diş iplerini çocuklarınızın dişleri arasına yerleştirerek yavaş hareketlerle dişlerini temizleyebilirsiniz. Her diş için aynı işleme tekrar uygulamalısınız. Çocuk ilk başlarda sizin yaptığınızı görerek diş ipi kullanımı öğrenecek ve ilerleyen süreçte kendi yapabilecektir.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp