Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Sigara Kullanmanın Ağız ve Diş Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Sigara içmenin genel sağlığa ne kadar zararı varsa, ağız ve diş sağlığı açısından da birçok farklı zararı vardır. Sigara dumanı ve sigaranın içerisinde yer alan nikotin maddesi dişlerin renk değiştirmesine ve dişlerde leke oluşmasına sebep olur. Çok fazla sigara kullanan insanların dişlerinde sararma, kahverengi çizgiler oluşur.

Tarih1 Kasım 2021 11:54

Sigara kullanan bireylerin dişlerinde tartar ve plak oluşma olasılığı daha yüksektir. Oluşan plak ve tartarlar temizlenmediğinde ilerleyen süreçlerde daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ayrıca bu plak ve tartarlar dişlerin daha da renk kaybetmesine yol açar. Bu durumda insanların estetik açıdan görüntüsünde problemlere neden olabilir. Sigara tüketmiyorsanız, ancak sürekli olarak sigara kullanılan ortamlarda bulunuyorsanız, yani pasif içici konumundaysanız, bu durum da ağız ve diş sağlınızı tehlikeye sokabilir. Bu nedenle hem genel sağlığınız hem de ağız ve diş sağlığınız açısından sigara kullanımını tamamen bırakmalı, bırakamıyorsanız bile kullanımını azaltmalı ve sınırlandırmalısınız. Ayrıca sigara kullanılan ortamlardan uzak durmaya özen göstermelisiniz.

Sigaranın dumanından çıkan koku yanakların iç kesimlerine, dile ve diş etlerine siner.  Bu durumda tükürük bezlerinin tükürük salgılamasını engelleyebilir. Yeterli miktarda tükürük salgılanmaması ağız kuruluğunu yol açar. Ağız kuruluğu sonucunda da insanlarda ağız kokusu ortaya çıkabilir.

Sigara diş sağlığı

Sigaranın Neden Olduğu Ağız ve Diş Rahatsızlıkları

Sigaranın neden olduğu en ciddi ağız ve diş hastalıklarından bir tanesi ağız kanseridir. Sigara içen insanlarda içmeyenlere göre ağız kanseri, akciğer kanseri ve diğer kanser hastalıkların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca sigara içen insanların kalp krizi geçirme olasılığı ve solunum yollarında iltihaplanma olasılığı da yüksektir. Solunum yollarında ortaya çıkan iltihaplanmalar dişlerde, diş etlerinde, dudaklarda ve boğazlarda kanserli hücrenin çoğalmasına yol açar.

Sigaranın içerisinde yer alan toksitler, sağlıklı hücrelerin zarar görmesine ve zamanla birlikte kanserli hücrelere dönüşmesine yardımcı olur. Bu kanserli hücreler erkenden teşhis edilirse tedavi edilmesi mümkündür. Ancak tedavi edilmezse ve sigara kullanmaya devam edilirse ciddi sorunlara, hatta ölüme bile neden olabilir. Sigaranın neden olduğu ağız ve diş sağlığı rahatsızlıkları arasında diş eti iltihaplanmaları, diş eti hastalığı, diş eti çekilmesi, diş kaybı gibi problemlere de yer almaktadır.

Sigara Ağız ve Diş Tedavilerini Nede Olumsuz Ektiler?

Sigara kullanılırken diş sararması

Sigara kullanan bireylerin arterlerinde ve damarlarında daralmalar meydana gelir. Bu durumda kan akışının kısıtlanmasına neden olur. Kan aşında yaşanan kısıtlamalarda ağız ve diş sağlığı tedavilerinden sonra sorunlu bölgenin iyileşmesini yavaşlatabilir hatta iyileşmemesine bile neden olabilir. Ayrıca sigara kullanımı, ağız ve diş tedavilerinden sonra tedavi edilen bölgeye çeşitli kimyasalların ve nikotinin yerleşmesine neden olabilir. Bu şekilde de bölgenin tahriş olmasına ve mikrop kapmasına yol açabilir. Tedavi sürecini uzatır ya da tam anlamıyla iyileşmenin sağlanmasını engelleyebilir.

Sigaranın Ağız ve Diş Sağlığına Etkilerini Azaltmak İçin Ne Yapılır?

Ağız ve diş sağlığınızı korumak hatta genel sağlığınızı korumak için sigara kullanımı sınırlandırmalı ve hatta bırakmalısınız. Ne yaparsanız yapın sigara kullanımını bırakamıyorsanız ağız ve diş sağlığınızı korumak için şu adımları uygulayabilirsiniz.

  • Sigara kullanımını bırakamıyorsanız bile kullanımınızı en aza indirmelisiniz.
  • Dişlerinizde plak, tartar oluşumunu önlemek ve dişinizin doğal renginizi korumak için ağız ve diş bakımınızı düzenli olarak yapınız. Dişerinizi günde en az iki kez fırçalamalısınız, buna ek olarak diş ipi kullanımı ve gargara kullanmaya özen göstermelisiniz.
  • Dişlerinizin renginde değişiklikler meydana geldiyse diş beyazlatma tedavileri için diş hekimlerine başvurabilirsiniz.
  • Düzenli olarak diş hekimlerine muayene olmanız gerekmektedir. Bu şekilde ağız ve dişlerinizde meydana gelebilecek rahatsızlıkları önleyebilirsiniz. Ya da oluşan rahatsızlıkları önceden tespit ederek tedavisini daha kolay gerçekleştirebilirsiniz.
5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp