Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Hamilelikte Aft Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Hamilelikte aft, yeni anne adaylarında sıklıkla rastlanan ağız ve diş rahatsızlıklarından bir tanesidir. Bu aftların sebebi hamilelikte olabilir, ciddi sağlık sorunları da olabilir. Bu nedenle aftın sebebinin biran önce teşhis edilmesi ve sonrada tedavi edilmesi gerekir. Sizlere hamilelik döneminde çıkan aftlar hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Bu sayede hamilelik döneminde çıkan aftların hamilelikten mi yoksa başka bir sağlık sorunundan mı kaynaklandığını anlayabilirsiniz.

Tarih19 Ekim 2021 12:42

Hamilelik döneminde anne adaylarının en önem verdikleri durumlardan bir tanesi sağlıktır. Ancak vücudun ne zaman hangi sorunlarla karşı karşıya kalacağı belli olmaz. Hamilelik döneminde ortaya çıkabilecek hastalıkların nedeninin hamilelik mi, yoksa başka bir rahatsızlık mı olduğunun belirlenmesi zordur. Bu nedenle insanlar hamilelik döneminde karşılaştığı sorunlarının nedenini bilmek ister. Bu hastalıklardan biride hamilelikte aft rahatsızlığıdır. Hamilelik döneminde anne adaylarında çoğunluğunda aft çıkabilir. Ancak her afttın nedeni hamilelik olmayabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde ortaya çıkan aftın nedenin belirlenmesi ve tedavi edilmesi hem anne adayı hem de bebek için oldukça önemlidir.

Hamilelikte Aft

Aft tedavisiAğız yarası ya da ülseri olarak da bilinen aft, ağzında ya da damaklarda yer alan yumuşak dokularda ortaya çıkan kabarcıklardır. Bulaşıcı olmayan bu durum, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkar ve zaman içinde kendiliğinden iyileşir. Yemek yerken, konuşurken ya da herhangi bir çene ve ağız hareketi esnasında sizlere acı ya da çeşitli rahatsızlıklar verebilir.

Hamilelik döneminde aftın çıkma olasılığı daha fazladır. Hamilelikle birlikte anne adayında meydana gelen hormonal değişiklikler, stres gibi çeşitli durumlar ağız içinde aftın çıkmasına yol açar. Hamilelik döneminin ilk üç ayında hormon seviyesinde yükselmeler meydana gelir. Hormonlardaki bu yükselme bazı kadınlarda hamilelikte aft ile karşılaşmasına neden olabilir.. Ayrıca hamilelikle birlikte ortaya çıkan stres, yoğun ruh hali ve duygu geçişleri anne adaylarının ağız içlerinde ya da damaklarında aft oluşmasına sebep olabilir.

Hamilelikte Aft Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde ortaya çıkan aftlar genellikle hormonlardaki değişiklikler ve stres sonucunda ortaya çıkar. Ancak hamilelik döneminde ortaya çıkan besin hassasiyetleri, çeşitli ağız travmaları, vitamin eksikliği gibi çeşitli sağlık sorunları da aft yol açabilir.

AFT (Ağız Yarası) Nedir?Hamilelik döneminde bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması için folik asit oldukça önemlidir. Ayrıca bu dönemde grip, nezle gibi çeşitli viral enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemi daha fazla mücadele verir. Aftlar virüs nedeniyle ortaya çıkmasa da, hamilelik döneminde çıkan aftlar, folik asit eksikliği ya da bağışıklık siteminin virüs ya da bakterilerle mücadele etmesi sonucunda ortaya çıkabilirler.

Hamilelikte Döneminde Çıkan Aftlar İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Hamilelik dönemindeki anne adayında ağız içindeki yumuşak dokularda aft oluşabilir. Hamilelikte aft oluştuktan sonra genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Fakat bazı durumlarda bu aftların iyileşmesi uzun süreler alabilir. Ağzınızda çıkan aftlar bir haftadan daha uzun zamandır iyileşmediyse, giderek daha da yayılmaya ve ağrıya yol açıyorsa biran önce diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir.

Aftlar genellikle ağrıya neden olabilir. Ancak kötü huylu ağız ülseri ilk zamanlarda ağrıya neden olmaz ve uzun süreler boyunca iyileşmez. Bu durumla karşı karşıya kaldığınızda biran önce diş hekimine başvurmalısınız. Ağız içinde yumru halinde çıkan ve birkaç haftadan daha uzun süredir iyileşmeyen lenf bezleri içinde diş hekimlerine başvurmalısınız.

Hamilelikte Aft Nasıl Önlenir?

Hamilelikte aft çıkmasını önlemenin en önemli yolu ağız ve diş bakımını ve sağılığına gereken önemin verilmesidir. Hamilelik döneminde aftlarla karşılaşmamak istiyorsanız bolca dinlenmeniz ve stresten uzak durmanız gerekmektedir. Ayrıca besin değeri yüksek olan ve ağzı ya da diş ve diş etlerini tahriş etmeyecek gıdaları tüketmelisiniz.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp