Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Ağız Yarası

Ağız ve diş sağlığını sıkça tehdit eden durumlardan biri de ağızda çıkan yaralardır. Bu yaralar konuşma, çiğneme, ısırma ve diğer ağız hareketleri esnasında sizlere zorluklar çıkarabilir. Ağız Yarası, bazen çıktığı gün geri iyileşebilir, ancak bazen ise haftalarca iyileşmezken ağız içerisindeki diğer bölgelere de zarar verebilir. Ayrıca ağız içerisindeki yararlar iltihaplanarak aft adı verilen acı ve ağrı veren yararlara dönüşebilir.

Tarih1 Mayıs 2021 20:14

Ağız yarası tedavisinde genellikle antibiyotik tedavisine, çeşitli gargaralara ya da doğal yöntemlere başvurulmaktadır. Yararların tedavi edilebilmesi için ilk olarak ağız yarasının hangi nedenden ötürü ortaya çıktığının belirlenmesi gereklidir. Ağız yaraları bazı insanlarda sürekli olarak çıkıp iyileşebilir. Bu durum altında yatan ciddi bir probleme işaret ediyor olabilir. Bu nedenle ağız yarası, aft ve sürekli olarak çıkan ve tekrar iyileşen ağız yaralarının tedavisi için kesinlik uzman diş hekimlerinden yardım almalısınız.

Ağız Yarası Nedir?

ağız yarası nasıl geçerAğız Yarası, ağız ve yanakların iç kısımlarında, diş etlerinde, dil ve dil atında ya da damakta ortaya çıkan yaralara verilen isimdir. Bu yararlanmalarda iltihaplanmalar ya da şişmeler ortaya çıktığında bu yaralar aft denir. Ağızda çıkabilecek yaralar çeşitli virüslerden ortaya çıkan uçuk olabileceği gibi, çeşitli enfeksiyonlar ya da bakteriler sonucunda da ortaya çıkabilir ve ağız içersinde hasarlar oluşmasına neden olabilir.

Ağız yarası, neredeyse tüm insanlarda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Hangi ağız yararlarının ciddi problemler yaratacağını anlamak için, ağız yararlarının sıklıkla tekrarlanıp tekrarlanmadığını incelemeniz yeterli olacaktır. Ağzınızda çıkan yararlar sürekli olarak tekrarlanıyor ve iyileşmesi sıkıntılı oluyorsa ya da yararlar git gide diğer bölgelere yayılarak büyüyorsa bu yaraları ciddiye almanız anlamına geliyordur. Bu nedenle bu tür bir yaranız varsa vakit kaybetmeden uzman bir hekime başvurarak muayene olmanız gerekmektedir.

Ağız Yarası Neden Olur?

ağız yarası neden olurAğız yaraları çoğu zaman günlük yaşantının getirdiği psikolojik sıkıntılar ve stresler sonucunda ortaya çıkmaktadır. Ancak ağız yarasına neden olan başka durumlarda söz konusudur. Ağız yarası aşağıdaki nedenlerden dolayı da ortaya çıkabilir.

  • Ailenizdeki ağız içerisinde meydana gelen genetik bir hastalık varsa sizlerde de bu hastalığın ortaya çıkması mümkündür.
  • Yeterli miktarlarda vitamin ve mineral almıyorsanız bu durum ağız ya da çeşitli bölgelerde yaralar oluşmasına yol açabilir.
  • Kullandığınız ilaçların yan etkisi olarak ağız içerisinde yaralar oluşabilir.
  • Hormonlarda meydana gelen değişmeler, çeşitli besinlere ya da durumlara karşı alerjiniz varsa bu durumlarda ağız içerisinde yararlar oluşmasına yol açabilir.
  • Aşırı derecede soğuk yahut sıcak besinleri tükettiğinizde ağız içerisinde yararlar meydana gelebilir.
  • Tütün, alkol ürünlerinin tüketilmesi ağız yaralarına neden olabilir.
  • Diş ve diş etlerinde meydana gelen çeşitli rahatsızlıklar ağız yarasına yol açabilir.
  • Sert, kabuklu yiyeceklerin ısırıldığında ağız içerisinde çizilmeler oluşturabilir. Bu durumda ağız yarası oluşuma yol açabilir.

Ağız Yarası Nasıl Geçer?

ağız yaralarıGünlük yaşamın sıkıntısı ve stresi sonucunda ağzınızda yaralar çıkabilir. Basit ve günlük olarak çıkan bu yaraları iyileştirmek için çeşitli gargaralardan yararlanabilirsiniz. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan ve ciddi durumda olan yaraların tedavisi için kesinlik uzman bir diş hekiminden yardım almanız gerekmektedir. Diş hekimleri ağız içerisinde çıkan yaraların tedavisi için ilk olarak bu yaraya neyin sebep olduğunu tespit etmeye çalışırlar. Yaranın sebebi belirlendikten sonra tedavi süreci planlanır ve bu süreç takip edilerek ağız yarası tedavi edilir. Ayrıca tedavi sürecini hızlandırabilmek için uzman hekimlerinizi danışarak çeşitli doğal yöntemleri de kullanabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp