Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Hamilelik Döneminde Oluşan Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?

Gebelik dönemindeki anne adaylarını karşılaşabileceği rahatsızlıklar arasında hamilelikte ağız kokusu da yer almaktadır. Normal dönemlerinde ağız kokusu yaşamayan anne adayları, hamilelik dönemlerinde bu sorunla karşı karşıya kalabilirler ve bu sorunun nasıl ortadan kaldıracakları hakkında bilgi sahibi olmak isterler. Bu makaleyi inceleyerek hamilelikte ağız kokusu nedenleri ve nasıl giderileceğini anlatacağız.

Tarih31 Mart 2021 17:54

Hamilelikte Ağız Kokusu Nedenleri

Anne adaylarının hamilelik dönemlerinde karşılaştıkları ağız kokusu sorunu genellik diş etlerinde meydana gelen sorunlardan dolayı oluşabilir. Ancak ağız kokusunu yol açabilecek birçok farklı ağız ve diş rahatsızlığı da olabilir. Hamilelikte vücut hormon ve denge bakımından değişikliklere uğradığı için ağız ve dişlerde de bazı değişimler meydana gelebilir. Hamilelikte Ağız Kokusu nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Hormonlarda Meydana Gelen Değişiklikler

Hamilelik ağuz kokusuHamilelikle birlikte anne adaylarında ön plana çıkan östrojen ve progesteron hormonları meydana gelen değişmekler, dişlerde oluşan plakların daha çok çoğalmasına ve yerleşmesine yardımcı olur. Ayrıca hamilelikte aşermeler ve bunun sonunca sürekli atıştırmalar da plak oluşumuna davetiye çıkarır. Bu plaklar ağız içerisinde çoğaldıkça sülfür üretimi yaparak ağız kokusuna yol açabilir. Plak oluşumu engellenmezse ve ilerleyen süreçlerde daha çok yayılırsa diş etlerine çeşitli problemlere de yol açabilir.

Yeterli Seviyelerde Su Tüketmemek

Hamilelik döneminde sıvı tüketimi genellikle daha az olmaktadır. Günlük yaşantınızda yeterli seviyelerde su tüketmezseniz ağız kuruluğu problemiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Ayrıca su tüketiminiz az ise tükürükte üretemezsiniz. Bu iki rahatsızlıkta sizlerde ağız kokusuna yol açabilir.

Gebelik dönemindeki anne adayları sadece kendileri için değil bebekleri içinde su tüketmelidir. Bebek gelişimi için gerekli olan sıvı miktarını alamazsa gelişimde problemler yaşanabilir. Gerekli miktarlarda su tükettiğinizde tükürük üretiminiz normal miktarlar olacağından ağız içerisinde bakteri oluşumunun önüne geçebilirsiniz ve ağız kokusu probleminiz oluşmayabilir.

Uyandığınızda Ortaya Çıkan Bulantı Durumu

Diş kokusu nedirHamilelik dönemlerinin ilk başlarında meydana gelen bulantılar kusmayla sonuçlandığı taktirde ağız kokusuna yol açabilir. Kusma esnasında ağza gelen mide asidi ve sindirimi yapılmış diğer gıdalar hamilelikte ağız kokusu oluşmasına neden olabilir. Bulantı ya da kusmadan hemen sonra ağız ve dişlerinizi bol su ile iyi bir şekilde çalkalayarak bu sorunların meydana gelmesine engelleyebilirsiniz. Kusmadan sonra ağız ve dişlerinizi çalkalamazsanız, güçlü bir aşındırıcı olan asit, diş minelerinize de zarar verebilir. Kusmadan hemen sonra dişlerinizi fırçalamamalısınız. Çünkü mide asidi dişin ve diş minesinin zayıflamasına ve zarar görmesine neden olabilir.

Hamilelikte Sindirim Yavaşlaması

Normal dönemdeki sindirim hızınız, hamilelik döneminde daha yavaş gerçekleşmektedir. Bu durumda midenizde şişkinliğe ve gaz oluşuma sebep olabilir. Bu gazın ağızdan çıkması durumunda, yani geğirme esnasında ağızda kısa süreliğine kokular oluşabilir.

Hamilelikte Ağız Kokusu Sorunun Diğer Nedenleri

Hamilelik döneminde kadınların hormonlarında olduğu gibi diğer alışkanlıklarında da değişiklik oluşabilir. Bu değişmeler arasındaki en önemli değişiklik yeme alışkanlıklarında meydana gelen değişmedir. Hamile kadınlar aşermeye başlar, sürekli yeme isteği duyabilirler,  şekerli gıdalar tüketebilirler ve gece yemek yiyebilirler. Bütün bu yeme alışkanlıkları ağız kokusuna yol açabilir.

Anne adaylarında önceden belli devam etmekte olan şeker hastalığı, reflü, böbrek hastalıkları gibi çeşitli hastalıklarda hamilelikte ağız kokusu problemine yol açabilir.

Hamilelik Döneminde Ortaya Çıkan Ağız Kokusu Nasıl Giderilir?

Hamilelikte ağız kokusu problemine yol açan en önemli faktöre ağız ve diş bakımına ve temizliğine gereken özen gösterilmemesidir. Düzenli olarak ağız ve diş temizliğinizi gerçekleştirdiğiniz taktirde ağız kokusu probleminin büyük ölçüde önene geçmiş olursunuz. Ağız kokusunu önlemek için tuzlu su, limon su karışımı gibi doğal karışımlarla ağzınız çalkalamanız ağız kokusunu oluşumunu önleyebilir.

Eğer hamilelik döneminde ağız kokusu yaşıyorsanız ve bu sorunlar ağız ve diş problemlerinden ortaya çıkmıyorsa gerekli uzmanlara giderek muayene olmalısınız. Örneğin reflü, bademcik sorunları ya da böbrek rahatsızlıkları da hamilelik döneminde ağız kokusuna yol açabilir. Bu gibi durumlarda alanlarındaki uzman hekimlere başvurarak ağız kokusunu ortadan kaldırma için yardım alabilirsiniz. Bu rahatsızlıklar için alacağınız tedaviler esnasında kadın doğum doktorunuzla birlikte uzman hekimlere başvurarak yardım almanız sizler için daha iyi olacaktır.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp