Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Gömülü Diş Nedir?

Gömülü diş genellikle ağrı ya da çeşitli rahatsızlıklara yol açmaz. Ancak bazı durumlarda ciddi ağrı ya da çeşitli sorunlara yol açabilir. Bu problemlere neden olduğunda da çekilmesi gerekebilir. Bu nedenle hangi durumlarda gömülü dişler için uzman hekimlere başvurmanız gerektiği hakkında sizlere bilgiler vermeye çalışacağız.

Tarih30 Eylül 2021 13:29

Daime dişler tam olarak çene yapısını yerleşerek gelişimlerini tamamladıktan sonra 20 yaş dişlerinin çıkması için çok az bir alan kalmaktadır. Bu nedenle de 20 yaş dişleri yeterli alan olmadığı için diş etlerinden çıkamayabilirler. Bu durumda da 20’lik dişler gömülü diş olarak kalabilirler.

Ağız içerisinde çene yapısının arka kısımlarında yer alan 20 yaş dişleri üçüncü azı dişlerdir. Genellikle ikisi üste ikisi alta olmak üzere dört adet 20 yaş dişi yer almaktadır. Ancak bazı insanlarda bu dişlerin sayısında değişiklikler oluşabilir. Bu dişler zamanı gelmesine rağmen yer bulamadıkları için diş etlerini delerek çıkamayabilirler. Bu şekilde ortaya çıkan dişlere gömülü dişler denir. Bu dişler kimi insanlarda hiçbir şekilde sorun yaratmazken kimi insanlarda ise ağrıya ya da çeşitli sorunlara neden olabilir. Hiçbir sorun yaratmadığı zaman çekilmesine gerek yoktur. Ancak bu dişler çeşitli sorunlara neden olduğunda çoğunlukla çekilmesi gerekmektedir.

Gömülü diş tedavisi

Gömülü Diş Nedenleri Nelerdir?

İnsanların ağız içerisinde yer alan 32 adet dişlerin sonuncusu olan yirmi yaş dişleri, kendilerine yer bulamayabilirler ve çeşitli olumsuzluklara yol açabilirler. Bazı insanlarda hiçbir sorun yaratmadan çıkabilen bu dişler, genellikle ağız içerisinde yer kalmadığı için normal şekilde çıkamazlar. Ancak bu dişler çıkmaya çalıştığında ağzın arkasına doğru, önündeki dişe doğru ya da çene kemiğinin içine doğru hareket ederler. Bu durumlarda sıkışıp kalırlar. Sıkışıp kalan 20 yaş dişleri gömülü diş olarak adlandırılır.

Gömülü Diş Belirtileri Nelerdir?

Gömülü dişlerde oluşan ağrılar ya çok hafif ya da şiddetli şekilde hissedilir. Ayrıca 20 yaş dişleri gömülü kaldığında çeşitli belirtilere yol açabilir. Bu belirtiler şunlardır.

  • Arka tarafta yer alan 20 yaş dişlerine komşu olan dişlerin diş etlerinde kızarıklıklar ya da şişlikler meydana gelebilir.
  • Çenede ve yüzde şişlikler oluşabilir.
  • Çene ağrıları oluşabilir.
  • Diş etlerinde hassaslaşması ve kanamalar oluşması
  • Ağız ya da çene hareketleri esnasında zorlanma
  • Sebebi belli olmayan ağız kokusu
  • Ağızda metalik ya da acı tat hissi

Yukarıdaki belirtiler 20 yaş dişlerinizin gömülü olarak kaldığı anlamına gelebilir. Bu belirtilerle karşılaştığınızda uzman diş hekimlerine başvurarak yardım alabilirsiniz.

gömülü diş çekme

Gömülü Diş İçin Ne Zaman Doktora Başvurulmalıdır?

Gömülü dişler bazı durumlarda çevrelerindeki dişlere, diş etlerine ya da çene kemiğine zarar verebilir veya genel olarak ağız ve diş sağlığını tehlikeye atabilir. Gömülü dişler nedeniyle oluşan kistler dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Bu kistler genellikle iyi huylu olsalar da, bu kistlerin çıkarılması gerekebilir. Ayrıca kısmen gömülü olarak çene yapısında yer alan 20 yaş dişleri, diğer dişlere göre daha çabuk çürümeye meyillidirler. Tedavi edilmezlerse iltihaplanmalara ve çeşitli diş rahatsızlıklarına yol açabilirler. Bu durumlardan herhangi biriyle karşı karşıyaysanız ve bu durum 24 saatten daha uzun süredir mevcutsa uzman diş hekimlerine başvurarak Gömülü Diş Tedavisi için yardım alabilirsiniz.

Gömülü Diş Tedavisi Nasıl Olur?

20 yaş dişleriniz gömülü kaldıklarında ve yukarıda bahsetmiş olduğumuz olumsuz durumlara neden oluyorsa uzman diş hekimlerine başvurarak bu dişleri çektirmeniz gerekir. Bu dişlerin çekilmesi için bir cerrahi işlem gerekmektedir. Uzman diş hekimi ya da çene cerrahı tarafından gerçekleştirilen bu cerrahi işlem için lokal anestezi uygulanır. Daha sonra uzman hekimler gömülü dişlerin çekimini gerçekleştirir.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp