Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Şeffaflaşması Neden Olur?

Diş şeffaflaşması her insanın başına gelebilecek olan bir durumdur. Dişlerin şeffaflaşması yani yarı saydam bir hal alması mine kaybının oluştuğu anlamına gelebilir.

Tarih20 Haziran 2022 13:52

Diş minesindeki aşınmalar dişlerin şeffaflaşmasına yol açabilir. Bu durum dikkate alınmadığında daha ciddi sorunlara ve hatta diş kayıplarına dahi neden olabilir. Bu nedenle dişlerinizde şeffaflaşma ya da saydamlık fark ettiğinizde biran öce diş hekimlerine başvurarak yardım almalısınız.

Diş şeffaflaşması sonucunda diş minenizde aşınmalar meydana gelebilir. İlk başlarda bu durum sizleri rahatsız etmeyebilir ve hatta farkına bile varmayabilirsiniz. Ancak diş minesi, dişleri koruduğu için herhangi bir aşınmaya maruz kaldığında çeşitli sorunlara yol açacaktır. Bu sorunlar arasında diş ağrıları, kanamlar, sızlamalar gibi durumlar yer almaktadır.  Ayrıca bir şeyleri ısırdığınızda ya da tükettiğinizde diş hassasiyetiyle karşılaşabilirsiniz.

Diş Şeffaflaşması Nedir

Diş Şeffaflaşması Nedenleri

 Diş şeffaflaşması, diş minesinin aşınmasıyla ortaya çıkar. Diş minesinin aşınmasına ise birçok farklı neden sebep olabilir. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Düzenli ve çok fazla asitli yiyecek ya da içeceklerin tüketilmesi
  • Reflü hastalığı nedeniyle mide asidinin sürekli ağız ve dişlere gelmesi
  • Bulimia hastalığı, alkol bağımlığı ya da kronik durumlar nedeniyle sık sık bulantı ve kusma
  • Hamilelik döneminde ortaya çıkan bulantılar
  • Mine hipoplazisi adı verilen genetik bir rahatsızlık. Bu rahatsızlık diş minesinin yapısında önemli bir bileşenin eksik olması durumunda ortaya çıkar.
  • Çölyak hastalığı da dişlerin şeffaflaşmasına neden olabilir.
  • Çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkan ağız kuruluğu da dişlerin saydamlaşmasına yol açabilir.

Diş Şeffaflaşması Tedavisi Nasıl Olur?

Diş şeffaflaşması belirtilerinden bir tanesi dişlerde meydana gelen renk değişiklikleridir. Dişlerinizde renk değişikli fark ettiyseniz biran önce diş hekimlerine başvurarak diş minesi aşınmalarını engellemek için yardım alabilirsiniz. Ayrıca diş kenarlarında, dudak, yanak ya da dilinizde sebebini bilmediğiniz durumlar ortaya çıktığında, ağız kuruluğu, diş ağrısı ve diş hassasiyeti gibi durumlarla karşı karşıya kaldığınızda da diş hekimlerine başvurmalısınız. Diş hekimleri bu sorunların neyden kaynaklandığını araştıracaktır ve en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

Diş Şeffaflaşması nedenleriDiş minesinin aşınması sonucunda birçok farklı ağız ve diş rahatsızlığı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de diş şeffaflaşmasıdır. Minede ortaya çıkan aşınmalar nedeniyle diş uçlarınızda şeffaflaşma varsa diş hekimlerine başvurarak daha da ilerlemeden önlem almanız gerekmektedir. Diş minenizdeki kayıpların durumuna göre diş hekimleri sizlere farklı tedavi yöntemleriyle yardımcı olabilir. Bu yöntemler şu şekilde özetlenebilir.

Dolgu Tedavisi

Diş minenizdeki aşınmaları durdurabilmek ve daha ciddi sorunlara yol açmasını önlemek için diş hekimleri sizlere kompozit dolgu tedavisiyle yardımcı olabilirler. Dolgu sayesinde diş yüzeyleriniz koruma altına alınır ve aşınmalar önlenebilir.

Porselen Kuron Tedavisi

Şeffaflaşan dişlerinizin diplerinde aşırı derece mine kaybı varsa ve dişleriniz iyice incelmişse, diş hekimleri sizlere kuron tedavileri önerebilir. Dişinizi koruyabilmek ve dişlerinizin daha da incelmesini önlemek için porselen kuronlar kullanılabilir.

Diş Şeffaflaşması İçin Evde Uygulanabilecek Doğal Yöntemler

Diş Şeffaflaşması neden olurDişleriniz daha yeni şeffaflaşmaya başladıysa ve diş aşınmanız henüz en düşük aşamadaysa diş minenizi güçlendirmek ve dişlerinizin aşınmasını engellemek için çeşitli yöntemlere başvurabilirsiniz. Remineralizasyon olarak da bilinen bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Vücudun yeterli miktarda kalsiyum almasına yardımcı olmak ve asit dengesini ayarlamak
  • Probiyotik açıdan zengin olan yoğurt gibi gıdaları tüketmek
  • Düzenli olarak kalsiyum ve D vitamini almak
  • Günlük su tüketimine dikkat etmek
  • Florür içeren diş macunları ve remineralize edecek ağız bakım ürünleriyle düzenli olarak ağız ve diş bakımınızı gerçekleştirmek
Rate this post
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp