Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Kökü Erimesi

Diş kökü erimesi, vücudun çeşitli nedenlerden ötürü dişlerin köklerini tüketmeye başlamasıdır. Bu süreç süt dişler için gerekli olan ve normal bir durumdur. Ancak bu sorun daimi dişlerde meydana geliyorsa dişlerinizin sağlığı için bir sorun var demektir.

Tarih29 Mart 2021 17:05

Diş kökleri içerisinde yer alan alveoller kemiklerin, ağız ve dişlerin sağlığı için oldukça önemlidir. Ağız ve dişlerinizde bir sorun olmasa dahi diş köklerinde erimeler meydana gelebilir. Ağız, diş ve diş eti problemleri, kök kanal iltihapları, çeşitli ortodonti tedavileri ve çeşitli travmalar diş kökü erimesi rahatsızlığına yol açabilir. Diş kökü erimesi sorunu genellikle çeşitli tedaviler sonucunda ortadan kaldırılabilir. Bu nedenle bu sorunla karşı karşıya kaldığınızda uzman diş hekimlerine başvurarak diş kökü erimesi tedavisi için yardım almanız gerekmektedir.

Diş Kökü Erimesi Neden Olur?

Diş kökü erimesi nedirDiş kökü erimesi, insan vücudundaki belirli hücreler ağız ve diş içerisindeki kemiklere, diş aralarına mesaj göndererek, diş ve kemik yapısının parçalanması gerektiğini bildirir. Fizyolojik diş kökü erimesi sırasında vücudumuz, yeni gelen daime dişler ile sür dişleri arasındaki dokulara mesaj gönderir ve süt dişlerin kökünün erimesini başlatır. Diş kökü eriyen süt dişler zamana geldiğinde kendiliğinden düşerek yerlerini daimi dişlere bırakır. Bu sürece ise normal diş kökü erimesi denir.

Yapılan çeşitli araştırmalara göre ortodonti tedavileri kalıcı dişlerde kök erimesine yol açabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Diş teli tedavilerinde kullanılan braketler takılırken ve çenenin kapanışı düzenlenirken dişlere baskı uygulanmaktadır. Hareket ettirilen dişlerin yeniden şeklini bulması için kemikler kendini yeniden düzenler. Bu nedenle diş teli tedavisi için yardım alacaksanız kesinlikle alanlarında uzman ve işin ehlini bilen diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir. Aksi takdirde dişler yeni yerine kavuşturmak için uygulanan baskılar çok aşırı olursa diş kökü erimesine yol açabilir.

Diş kökü erimesi nedenleri arasında astım, alerji, alkol ve sigara bağımlılığı, zararlı madde kullanımı ya da dişlerin diziliş sıralarındaki bozukluklar da yer almaktadır. Bunlara ek olarak, genetik, yaş ve cinsiyette diş kökü erimesi rahatsızlığının nedenlerinden olabilir.

Diş Kökü Erimesi Belirtileri Nelerdir?

Diş kökü erimesi belirtileri şu şekilde sıralanabilir.

  • Diş tedavileri sonrasında yapılmakta olan kanal tedavilerinde takılan dolgular zamanla dibe doğru çökme eğilimindeyse, dolgu yüzeylerinde aşınmalar varsa ya da dişlerde sararmalar meydana geliyorsa diş kökü erimesi rahatsızlığıyla karşı karşıya olabilirsiniz.
  • Diş kökü erimesi varsa diş köklerinde sarı şeklinde iltihaplanmalar ve bu iltihaplanmaların oluşturduğu akıntılar gözükebilir.
  • Yirmilik dişler çene yapısında çıkmaya çalıştıklarında diğer dişlere ve çene yapısına baskı yapa bilir. Bu baskılar sonucunda yirmilik dişlerin çevresindeki dişlerde kök erimesi oluşabilir. Bu durumda diş ağrısı, diş eti iltihaplanmalarıyla kendini belli edebilir.

diş kökü nasıl erirYukarıdaki ağız ve diş sağlığı problemleriyle karşı karşıya kaldığınızda uzman diş hekimlerine başvurarak diş kökü erimesi rahatsızlığıyla karşı karşıya olup olmadığınızı öğrenebilir. Sonuçlara göre ağız ve diş sağlığınız için tedavi alabilirsiniz.

 Diş Kökü Erimesi Tedavisi

Diş hekimleri diş kökü erimesi tedavisi için ilk olarak ağız ve diş muayenenizi gerçekleştirirler. Daha sonra dişlerinizin röntgeni çekilerek ağız ve diş problemine göre tedavi yöntemi uygulanır. Bu tedaviler diş kökü erimesinin önlemezse ve diş kökleri kısalmaya başlarsa başka tedavi yöntemleri uygulanmalıdır.

Diş kökü erimesinin kesin bir nedeni olmadığından ötürü Dişi Kökü Erimesi Tedavisi içinde kesin bir yöntem yoktur. Bu nedenle diş kökü erimesini tedavi etmekten çok bu durumu önlemeye bakılmalıdır. Bu nedenle de yılda en az 2 kez diş hekimlerine muayene olarak ağız ve diş sağlığı için kontrollerinizi yaptırmanız gerekmektedir. Bunlara ek olarak ağız ve diş hijyeninize dikkat etmelisiniz.

 

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp