Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Çocuklarda Diş Dökülmeleri Ne Zaman Başlar?

Süt dişleri, bebeklik döneminde çıkmaya başlayan ve çocukların gelişimlerini tamamlayana kadar çene yapısı üzerinde yer alan dişlere denir. Bebeklik döneminde çıkmaya başlayan süt dişlerinin bakımı, daimi dişlerin sağlıklı ve düzenli olabilmesi için oldukça önemlidir. Bu nedenle süt dişlerinin de düzenli olarak fırçalanması ve bakımın yapılması gerekir.

Tarih18 Mayıs 2021 08:52

Süt dişleri ilk çıkmaya başladıktan sonra 3 yıl içerisinde oluşumlarını tamamlamaya başlarlar. Genellikle bu dişler çocuklar 5 yaşına geldiğinde dökülmeye başlarlar. Dökülen süt dişlerinin yerine zamanla daimi dişler alır. Süt düşleri genellikle zamanı geldiğinde kendiliğinden dökülmeye başlar. Ancak bazı durumlarda alttan gelen daimi dişlerin baskı sonucunda da düşebilir. Fakat bazı süt dişleri alttan gelen baskılar sonucunda düşmeyebilir. Bu durumda uzman bir diş hekimine başvurarak süt dişi çektirmeniz gerekir. Aksi taktirde daimi diş, süt dişinin yanından şekil bozukluğu ile çıkabilir.

İlk Süt Dişi Ne Zaman Çıkar?

Çocuklarda diş dökülmesiİlk süt dişleri bebeklerin bazılarında erkenden çıkar bazılarında daha geç çıkabilir. Hatta bazı bekler süt dişlerinden bazıları ağızlarındayken doğabilirler. Bu durum normaldir ve ebeveynleri endişelendirecek bir durum değildir. Genellikle süt dişleri dört ya da yedinci aydan itibaren çıkmaya başlar. Bu dişlerin bebeklerin yemek yemesine, konuşmasına ve kalıcı dişlerin yerlerini korumasına yardımcı olurlar. Bu nedenle belirli bir süre sonra dökülecek olsalar da bakımı ve temizliği için gereken özen gösterilmeli ve düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır.

Süt dişleri arasında ağız içerisinde görünmeye başlayan dişler, alt çene yapısında yer alan ön kesici dişlerdir. Daha sonra üst çene yapısı üzerinde yer alan ön kesici dişler ortaya çıkar. Daha sonra sırasıyla alt ve üst çene yapısı üzerinde yer alan dişler bebekler gelişimini tamamladıkça tek tek çıkmaya başlarlar.

Süt Dişleri Nasıl Dökülür?

Bebek gelişimini tamamlarken süt dişleri de gelişimini tamamlar. Bebeklik dönemi atlatıkdıktan sonra çocukluk dönemlerinde süt dişleri teker teker dökülmeye başlarlar. Kalıcı dişler çıkacakları zaman ilk olarak üstlerinde yer alan süt dişlerine baskı yaparak, süt dişlerin gevşemesine ve sallanmasına yardımcı olur. Bu şekilde gevşeyen ve sallanan dişler kendiliğinden düşer ya da çeşitli nedenlerden dolayı, çeşitli yöntemlerle çekilirler.

Kendiliğinden düşen ya da yutma riskine karşı çekilen gevşemiş ve süt dişler, kalıcı dişlerin çıkması için gereken boşluğu ve yeri oluştururlar. Süt dişlerin düşmesi genellikle çocuklar 5 yaşına geldiklerinde başlar. Hangi süt dişinin önce düşeceği belli olmayabilir. Ancak tüm süt dişleri belirli süre sonra düşer ya da çekilir.

Süt Dişlerinin Düşme Sırası

Çocukların dişi ne zaman düşerSüt dişlerinin hangi sırayla çene kemiğinden düşerek kalıcı dişlerin çıkması için gerekli olan yeri açacağı belli değildir. Ancak uzman hekimlerin yapmış oldukları araştırmalar ve tecrübeleri doğrultusunda bir genel sıralama vardır. Bu sıralamaya göre ilk olarak çıkan ön kesici dişler düşmeye başlar. Ön kesici dişler genellikle çocuklar 5 ya da 6 yaşına geldiklerinde düşmeye başlarlar.

İkinci sırada ise yan kesici düşler düşmeye başlar ve çocuklar bu dişler düşmeye başladığında 6 yaşında olurlar. Köpek ve ilk azı dişleri çocuklar 9 yaşlarına ulaştıklarında, arka azı dişleri ise çocuklar 10 yaşlarına ulaştıklarında düşmeye başlarlar.

Süt dişleri bazen kendiliğinden kolaylıkla düşmesine rağmen bazen de ne kadar sallansalar da kendiliğinden düşmezler ve ne zaman düşecekleri belli olmaz. Bu nedenle bu dişlerin ne zaman düşeceği bilinmediği için yutma riski ortaya çıkabilir. Bu durumu önlemek için dişlerin mutlaka çekilmesi gerekmektedir.

 

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp