Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Bruksizm Nedir?

Hayat koşuşturması ve günlük hayat insanlarda sıkıntı ve sterse yol açabilir. Stres ve sıkıntı insanlarda çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir. Bu sıkıntılar arasında Bruksizm hastalığı da yer almaktadır. Bruksizm, insanlar arasında diş gıcırdatma ya da diş sıkma olarak bilinen ağız ve diş problemlerinden bir tanesidir. İnsanlar diş gıcırdatma rahatsızlığını çok fazla ciddiye almazlar. Ancak Bruksizm rahatsızlığı diş ve diş etlerine zarar vererek daha ciddi problemlere yol açabilir.

Tarih7 Nisan 2021 13:34

Bruksizm, uyku sırasında insanların istemsiz olarak çene hareketleri yapması sonucunda ortaya çıkan bir sorundur. Uyku esnasında çene hareketlerinden dolayı istemsiz bir şekilde dişlerini sıkabilirler. Bu durumda sürekli devam ettiğinden dolayı dişlerinizde aşınmalara, çeşitli diş problemlerine ve çene eklem problemlerine de neden olabilir. BU nedenle diş hekimlerine başvurarak Bruksizm tedavisi için yardım almanızı önemle öneririz.

Bruksizm Neden Olur?

Diş sıkması ve diş gıcırdatması genellikle psikolojik sebeplerden ötürü ortaya çıkan bir sorundur. Bruksizm, diş ve diş etlerinde farklı semptomlarla ortaya çıkabilir. Diş gıcırdatma rahatsızlığı bilinç dışı olarak yapıldığından kişinin bu rahatsızlığı yaşadığını anlaması oldukça zordur. Çevrenizdeki insanlar geceleri diş gıcırdatma seslerinizi duyarak sizlere söylerse ancak farkına varabilirsiniz. Ya da uzman diş hekimlerine rutin kontrollerinizi yaptırırken diş hekimleri, dişlerinizdeki aşınmaları ve diş minesi problemlerini fark edip bunların nasıl ortayı çıktığını araştırdığında anlayabilirsiniz.

Bruksizm ya da halk dilindeki adıyla diş gıcırdatma rahatsızlığı kesin olarak hangi sebeplerden ötürü ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ancak bu rahatsızlık hem fiziksel hem de psikolojik nedenler dolayı ortaya çıkabilir. Uykusuzluk, derin uyku uyuyama gibi çeşitli uyku sorunları da diş gıcırdatma rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca yapılan çeşitli araştırmalara göre horlama, uyku apnesi, uykuda sayıklama gibi rahatsızlıklarında bruksizm rahatsızlığına yol açabileceğini gösteriyor.

Bruksizm Belirtileri Nelerdir?

Bruksizm diğer ağız ve diş sağlığı rahatsızlıklarıyla aynı belirtileri göstermektedir. Ancak en çok rastlanan Bruksizm Belirtileri şunlardır.

  • Dişlerin aşınarak diş minesinin ortaya çıkması ve bunun sonucunda da dişlerde oluşan hassasiyet
  • Çene kaslarının sıkı olması ve çenede meydana gelen ağrılar
  • Uyurken, diğer insanları uyandıracak şiddete çıkardığınız diş gıcırdatma sesleri
  • Dişlerde meydana gelen düzleşme, kırıklar, aşınmışlıklar ve gevşemeler bruksizm belirtileri arasında yer almaktadır.
  • Sürekli olarak şakaklarda başlayan hafif baş ağrıları

Yukarıda bahsedilen bruksizm belirtileri arasındaki maddelerden birkaçı sizlerde de mevcut ise aksatmadan diş hekimlerine başvurarak ağız ve diş sağlığınız için kontrollerinizi yaptırmalısınız.

Bruksizm Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bruksizm tedavisi için en önemli etken, diş gıcırdatma sorunun altında hangi nedenin yattığının belirlenmesidir. Daha sonra diş hekiminiz bu rahatsızlığı ortadan kaldırarak Bruksizm Tedavisi için sizlere yardımcı olabilir. Ağız ve dişlerinizde meydana gelen hasarlara göre Bruksizm rahatsızlığınızı önleyebilmek için diş hekimleri sizlere şu tedavileri önerebilir.

  • Uyurken gece plağı kullanmak, gece diş gıcırdatmalarınız önleyerek dişlerinizin zarar görmesini engelleyebilir. Bu plakalar kişinin diş ölçülerine göre özel olarak üretilmektedir. Gece plağı kullanımı, uyku esnasında diş gıcırdatma problemini önlese de Bruksizm Tedavisi için tam anlamıyla bir tedavi sunmaz.
  • Bruksizm rahatsızlığının nedenleri arasında günlük yaşamın getirdiği sıkıntı ve stres yatmaktaysa bu sıkıntı ve stresi ortadan kaldırarak kendinizi rahatlatmanız gerekmektedir. Bunun için gün içinde kitap okuma, yavaş ya da tempolu yürüyüşler, müzik dinlemek gibi aktiviteleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Dişleriniz çenenizi kapattığında tam olarak üst üste oturmuyorsa, kapanışı normal hale getirebilmek için dolgu, kuron ya da ortodonti tedavilerine başvurulabilir.
5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp