Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Bebeklerde Pamukçuk Oluşumu ve Tedavisi

İnsanların ağız içerisindeki mantarların aşırı derece çoğalması sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklara Pamukçuk denmektedir. Pamukçuklar ağız, boğaz ve vücudun çeşitli bölümlerinde ortaya çıkabilir. Dil üzerinde ya da yanaklarda ortaya çıkan beyaz, şişkin bir şekilde duran lezyonlar halinde görünen rahatsızlıklara pamukçuk denmektedir.

Tarih12 Şubat 2021 11:52

Bebeklerinizi beslerken biberon ya da emzirme yöntemine uyguladığınızda bebeklerin ağzında beyazlıklar oluşur. Bunların sürekli bir şekilde oluşması ebeveynleri telaşlandırabilir. Çünkü bu beyazlıklar süt kalıntıları olabileceği gibi pamukçuk belirtisi de olabilir. Bu nedenle ebeveynlerin telaşlanmaması için ağızda ortaya çıkan beyazlıkların ne olduğunu tamamen anlaması gerekir.

Bebeklerde Pamukçuk Nasıl Oluşur?

Ağız oluşan mantarların gereğinden fazla bir şekilde çoğalması sonucunda ortaya çıkan mantar enfeksiyonlarına Pamukçuk denmektedir. Ağız içerisinde yer alan ya da sindirim sisteminde oluşan bazı mayalar normal seviyelerde olsa da, bazı dış etkenler ya da gelişmeler bu mayaların dengesinde bozulmalara yol açabilir. Bağışıklık sistemiz normalden daha az seviyelerdeyse, protez kullanıyorsanız, antibiyotik ilaçlar kullanıyorsanız ya da çeşitli nedenlerden dolayı ağız kuruluğu yaşıyorsanız ağzınızda pamukçuk oluşma ihtimali oldukça yüksektir.

Bebeklerin doğumdan sonraki ilk 3 ay içerisinde bağışıklık kazandıkları için bu dönemlerde bebeklerde pamukçuk oluşumu gerçekleşebilir. Ancak bu durum düşük bir ihtimaldir. Çünkü istatistikî verilere göre 1 aylık bebeklerde pamukçuk oluşumu oranı %5 – %7 seviyelerinde değişiklik göstermektedir. Ayrıca pamukçuk oluşumu genellikle kötü ve zararlı besinlerle beslenen toplumlarda daha yaygın görüldüğü unutulmamalıdır. Bebeklik dönemini atlatan ve çocukluk yaşlarda olan çocuklarda pamukçuk oluşumu kullanılan antibiyotik miktarına göre değişiklik göstermektedir. Çünkü yapılan araştırmalara göre antibiyotik kullanımı fazla olan çocukların pamukçuk oluşumuna karşı daha savunmasız oldukları gözlemlenmiştir.

Bebeğin Ağzındaki Beyazlığın Süt Mü Yoksa Pamukçuk Mu Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeklerde PamukçukPamukçuk oluşumu, ağız içinde, dilde, yanaklarda veya dudağın çeşitli bölgelerinde gerçekleşebilir. Bebeklerinizi emzirdiğinizden dolayı ağız kenarlarında kuruluklar ve çatlaklar oluşabilir. Bu normal bir durumdur. Ancak bebeğin ağzındaki beyazlığın süt mü yoksa pamukçuk mu olduğunu anlayabilmek için bu beyazlıkları hafif bir şekilde silmeniz yeterli olacaktır. Beyazlıklar gidiyorsa süt lekesidir. Pamukçuk oluşmuş ise sildiğiniz takdirde kolayca gitmez ve daha kalın bir şekilde gözükür.

Bebeklerde Pamukçuk Oluşumu Nasıl Önlenir?

Annelerde pamukçuk sorunu varsa bu sorunun bebeklere geçme olasılığı mevcuttur. Emziren annelerin göğüs uçlarında meydana gelen çatlamalar ve kurumalar pamukçuğun belirtisi olabilir. Bu nedenle bebeğinizi emzirdikten sonra göğüs uçlarını ve çevresini düzenli olarak temizlemelisiniz. Ayrıca bu durumlar karşılaştığınızda doktorlara başvurarak gerekli olan ilaç ve merhemleri alarak bu rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz. Bu şekilde bebeklerinizde pamukçuk oluşumunu önlemiş olursunuz.

Bebeklerde pamukçuk oluşumunu engellemek istiyorsanız ne yediğinize ve ne içtiğinizde dikkat etmelisiniz. Şeker veya bol miktarda maya içeren besinleri tüketmekten kaçınmalısınız. Pamukçuk oluşumunu önleyen probiyotiklerden biri olan asitophilus içeren yoğurt ve çeşitlerini tüketebilirsiniz.

Bebeklerde Oluşan Pamukçuklar Nasıl Geçer?

Bebeğinizde pamukçuk oluştuğunu düşünüyorsanız ilk olarak uzman hekimlerden randevu alarak tedavi için hastaneye gitmeniz gerekir. Uzman hekimler pamukçuk oluştuğu kanaatindeyse pamukçuğun tedavi edilmesi için bebeğiniz için ilaç verebilir. Bu ilaçların nasıl kullanılacağı hakkında özellikle eczaneden ya da doktorlardan bilgi almanız gerekir.

Pamukçuk rahatsızlığı oluşan anneler, bu rahatsızlığı bebeklerine geçirmesinler diye doktorlar süt kanallarındaki mantarları önlemek için ilaçlar verebilir. Ayrıca pamukçuk oluşumunu önlemek istiyorsanız, ağız ve diş hijyeninize gereken önlemi vermeniz gerekmektedir. Bebeğinizin ağız ve diş hijyenini gerçekleştirebilmeniz için diş etlerini günde 2 sefer olmak üzere temiz ve gazlı bezle bastırmadan hafifçe silmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca bebeğiniz diş çıkarmaya başladıktan sonra dişlerini fırçalayabilirsiniz.

Rate this post
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp