Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Bebeklerde Diş Çürükleri

Bebeklerin ilk dişlerini çıkarmaya başlamasından itibaren ağız ve diş bakımlarının gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi taktirde bebeklerde diş çürükleri meydana gelebilir. Bebeklerde ortaya çıkabilecek diş çürükleri tedavi edilmediğinde ise ilerleyen yaşlarda daha ciddi problemlere bile neden olabilir. Bu nedenle makalemizde sizlere Bebeklerde Diş Çürükleri Neden Olur? Bebeklerde Diş Çürükleri Nasıl Önlenir? Gibi çeşitli konularda bilgiler vermeye çalışacağız.

Tarih14 Aralık 2021 15:01

Bebekler altıncı ayla birlikte ilk süt dişlerini çıkarmaya başlarlar. İlk süt dişlerin çıkmasıyla birlikte ebeveynlerin bebeklerin ağız ve diş bakımını gerçekleştirmesi gerekir. Aksi taktirde birçok farklı etken ve nedenden ötürü bebeklerde diş çürükleri meydana gelebilir. Bu nedenle bebeklerin ağzı ve dişler düzenli olarak temizlenmelidir. Bebekleriniz besledikten sonra ya da gece yatırmadan önce gazlı bir bez veya temiz bir tülbent yardımıyla ağız ve dişlerini temizleyebilirsiniz. Bebeklerinizin dişlerini temizlerken hafif ve baskı uygulamamaya dikkat etmelisiniz.

Bebeklerde Diş Çürükleri Neden Olur?

Bebeklerde Diş ÇürükleriBebeklerde diş çürükleri birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bu nedenleri şu şekilde özetleyebiliriz.

  • Bebeğinizi uyuturken biberon ile yatırıyorsanız dişlerinde çürük oluşmasına yardımcı oluyorsunuzdur. Bu nedenle bebeğinizi yatırdıktan sonra biberon vermemelisiniz. Çünkü şeker içeren gıdalar, süt dişlerinin tam olarak koruma altında olmadığından çok kolay çürüyebilir. Anne sütü ve mamalar da şeker içerdiğinden bu duruma dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz biberon emmeden uyuyamıyorsa “güvenlik battaniyesi” ile sarabilirsiniz ve yanına en sevdiği oyuncağı koyarak kısık bir sesle ninniler söyleyerek uyutabilirsiniz.
  • Bebeğinizi gereğinden fazla süre emzirmeniz ya da bebek emerken uyuya kalması durumunda da çürükler ortaya çıkabilir. Çünkü bebek uyuduğunda dişlerini temizleyemeyeceğiniz için süt kalıntıları dişlerde kalarak çürüklere yol açabilir.
  • Biberonun sürekli olarak bebekte olması ve sürekli olarak çeşitli içecekler içmesi de çürük oluşumuna olanak sağlar.

Bebeklerde Diş Çürükleri İlerleyen Süreçte Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Bebeklerde Diş Çürüme NedenleriBebeklerin ağız ve diş bakımına gereken önemin verilmemesi durumunda ortaya çıkan diş çürükleri, bebeklerin dişlerine zarar vererek ilerleyen süreçlerde daha ciddi problemlere yol açar. Bebeklerde Diş çürükleri ne gibi sorunlara neden olur? sorusuna şu cevapları verebiliriz.

  • Süt dişlerin zamanından önce kaybedilmesine yol açar. Buda daimi dişlerin erkek çıkmasına, şekil ve dizilim problemleriyle çıkmasına yol açar.
  • Süt dişlerindeki çürükler konuşma problemlerine neden olabilir.
  • Kulak ağrılarına ve kulak rahatsızlıklarına yol açabilir.
  • Daimi dişlerin eğri ya da şekil bozukluklarıyla çıkmasına neden olur.
  • Çürükler şiddetli ağrılara neden olarak bebeğin ciddi şekilde huzursuzlaşmasına yol açar.
  • Daimi dişlerin estetik bozukluklarla ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Çocuk döneminde diş çürükleri nedeniyle estetik açıdan sıkıntı çekebilir.

Bebeklerde Diş Çürükleri Oluşumunu Önlemek İçin Neler Yapılabilir?

Bebeklerde Diş ÇürümesiBebeklerde diş çürükleri oluşumunu önlemek ve ilerleyen zamanlarda daimi dişlerde ortaya çıkabilecek sorunların oluşmasını engellemek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  • Bebeklerinizi uyuturken biberon vermeyi artık bırakmalısınız. Bebeğiniz biberon olmadan hiçbir şekilde uyumuyorsa biberona sadece su koymalısınız.
  • Bebeğinizi mama, süt, meyve suyu, şekerli su gibi çeşitli içeceklerle doldurulmuş bir biberonla yatırmamalısınız.
  • İçi dolu olan bir biberonla bebeklerinizin dolaşmasına izin vermemelisiniz.
  • Altıncı ayını dolduran bebeklere bardak kullanmak için eğitim vermelisiniz. Bebeklerinizin biberonlarını eğitim bardağı için kullanabilirsiniz.
  • Çocuklarınızın ağız ve diş bakımına gereken önemi verin ve düzenli olarak bebeklerinizin dişlerini temizleyin.
  • Bebeklerinizin yeterli miktarlarda florür aldığına dikkat edin.

Bebeklerinizin sağlıklı ve güzel dişlere sahip olabilmesinde sizlerin payının büyük olduğunu unutmamalısınız. Bebekleriniz ilk dişlerini çıkarmaya başladıktan sonra diş bakımını gerçekleştirilmeli, düzenli olarak diş hekimlerine götürerek dişlerinizin durumunu kontrol ettirmelisiniz.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp