Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Tarih11 Şubat 2021 12:41

Ağız kuruluğu genellikle insanlar tarafından çok fazla önemsenmeyen bir konudur. Fakat gün içerisinde sürekli olarak ağız kuruluğu yaşamanız bazı problemleri ortaya çıkarabilir. Ağzınızın her gece yattığınızda veya sabah kalktığınızda kuru olduğunu hissediyorsanız, besinleri çiğnemenizde veya yutmanızda bir problem olabilir. Bu sorunlar ilerleyen dönemlerde dişlerinizde çürük oluşumuna ya da diş eti rahatsızlıklarına neden olabilir.

Ağız Kuruluğu Nedir?

Ağız kuruluğu, ağızda yer alan tükürük bezlerinin ağzınızı yağlı ve ıslak tutacak kadar tükürük salgılayamaması durumunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu durum tıp dilinde Kserostomi olarak adlandırılmaktadır. Ağzınızın sürekli olarak kuru olması ilerleyen zamanlarda sizleri ağız ve diş sağlığı problemleriyle karşı karşıya getirebilir.

Aldığınız besinler sonucunda ağız ve dişlerinizde kalan parçacıkların temizlenmesi, asitlerin ağzınıza ve midenize zarar vermesini önlemek için tükürük bezlerinizin yeterli miktarlarda tükürük üretmesi gerekmektedir. Ayrıca tükürük bezleriniz istediğiniz seviyelerde tükürük üretmemesi durumunda ağız oluşan bakteriler kontrol altına alınamaz ve dişlerinizde çürükler oluşabilir.

Ağız Kuruluğu

Ağız Kuruluğu Nedenleri Nelerdir?

İnsan vücudunda yer alan ve birçok farklı görevi üstlenen tükürük bezleri yeterli miktarda tükürük üretemediği durumlarda ağız kuruluğuna neden olabilir. Ağzınızın kurumasına yol açan Ağız Kuruluğu Nedenleri şu şekilde özetlenebilir.

  • Kansere yakalanan bireylerin aldıkları kemoterapi ilaçları tükürük üretimini etkileyebilir. Kemoterapi sırasında vücuda alınan radyasyonlar tükürük bezlerine zarar vererek tükürük üretimini azaltabilir. Bu durumda ağzınızda kuruluk oluşmasına neden olur.
  • Diyabet, felç, HIV, AIDS gibi önemli hastalıkların yanı sıra alerjiler, sinir, stres ve diğer sağlık sorunları da ağız kuruluğuna neden olabilir.
  • Doktor tavsiyesi ya da reçetesi dışında, kulaktan duyma bilgilerle kullandığınız bazı ilaçlar ağız kurulu yaratabilir. Bu tür ilaçlar ağız kuruluğunun yanı sıra diğer önemli sorunlara neden olabilir.
  • Uyku sırasında çeşitli nedenlerden dolayı oluşan horlamalar ağız kuruluğu oluşturabilir.
  • Ağız Kuruluğu Nedenleri arasında sigara, alkol ve diğer zararlı madde kullanımları da yer almaktadır.
  • İnsan doğası gereği insan vücudu yaşlanmaktadır. Yaşlı insanlar sağlık sorunlarından daha fazla etkilenmeleri ve yetersiz beslenmeleri ağızda kuruluk problemlerine yol açabilir.

Ağız Kuruluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde hizmet veren uzman hekimler Ağız Kuruluğu Tedavisi için sizlere yardımcı olabilirler. Uzman hekimler, ağız kuruluğuna neden olan problemleri belirleyerek sizleri tedavi edebilirler. Ayrıca ağız kuruluğu yaşayan bireyler hekimlere danışarak aşağıdaki yardımcı tedavileri kendileri yapabilirler.

  • Uzman hekimlerinizin tavsiyesi doğrultusunda tükürük bezlerinizin yeterli düzeyde çalışabilmesi için gerekli olan bazı tıbbi ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Geceleri uyurken yattığınız oda ve ortamlara nemlendirici kullanmanız ağız kuruluğunu önlemeye yardımcı olabilir.
  • Ağız ve dişleriniz için kullanmış olduğunuz protezlerin geceleri kullanılmaması ve düzenli şekilde temizlenerek hijyenik şekilde kullanılması
  • Gün içerisinde tükettiğini besinleri ne çok soğuk ne de çok sıcak tüketmemelisiniz.
  • Kafein, gazlı ve şekerli içeceklerin tüketimini dikkat edilmesi ve azaltılması gerekir
  • Kuru, gevrek ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesin kaçınılmalıdır.
  • Gün içerisinde lif bakımından zengin meyve ve sebzeleri bol bol tüketmek gerekir.
  • Gün içerisindeki su tüketimini artırmanız ağız kuruluğu rahatsızlığınıza iyi gelecektir.
  • Ağız kuruluğu yaşayan bireyler gün içerisinde şekersiz sakız çiğnemleri, ağız kuruluğu rahatsızlığının ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.
  • Alkol, sigara ve diğer zararlı maddelerin tüketimini azaltmak ve hatta tamamen bırakmak ağız kuruluğunuzu önlemek için önemlidir.
  • Tükürük bezlerinizi uyarmak ve düzenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için, ağız ve diş hijyeninizi doğru ve düzenli olarak yapmanız gerekmektedir.

Ağız kuruluğu tedavisi için yukarıdaki maddeleri uygulamak isteyen bireyler öncellikle doktorlarından bu maddeleri uygulayıp uygulayamayacağı hakkında bilgi alması gerektiğini unutmamalılardır.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp