Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Ağız Kanseri Nedir? Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Dudak, dil, damak, ağız tabanı, 20 yaş dişlerinin olduğu bölgede ve yanaklarda ortaya çıkabilecek olan kanserlerin tümü ağız kanseri olarak ifade edilir. Bu nedenle bu bölgelerde çıkan rahatsızlıkların ciddi alınması ve tedavisi için uzman diş hekimlerine başvurulması gerekir. Bu sayede bu rahatsızlıkların ortaya çıkmasının nedeni ağız kanserlerinden herhangi biriyse erken teşhis edilmesine yardımcı olursunuz.

Tarih8 Eylül 2021 16:06

Ağız kanseri, ağız içine ya da dudaklarda yer alan hücrelerin anormal şekilde büyümesi sonucu ortaya çıkar. Bu rahatsızlıkların erken teşhis edilmesi tedavinin başarılı olabilmesi için oldukça önemlidir. Ayrıca ağız kanseriyle karşı karşıya olan bireyler bu hastalığın farkında olmadığında ve tedavisine başlanmadığında ilerleyen süreçlerde gırtlak ve akciğer kanserine yakalanma olasılığı yüksektir.

Ağız Kanseri TedavisiAğız kanserleri kadınlara oranla erkeklerde 2 kat daha fazla görülmektedir. Bunun nedeniyse erkeklerin kadınlara oranla tütün ve tütün ürünlerini daha çok tüketmesinden kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre ağız kanserine yakalanan hastaların %75’inin tütün ve tütün ürünlerini tükettiği gözlemlenmiştir. Ayrıca çok fazla alkol tüketimi, çok fazla güneş ışınlarına maruz kalmak ya da obezite hastalığı da ağız kanserlerine yol açabilir.

Ağız Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Ağız içinde ve çevresinde ortaya çıkan ağız kanseri belirtileri şunlardır.

  • İyileşmeyen ve sürekli tekrar eden ağız ya da dudak yaraları
  • Ağız içinde çıkan şişlik
  • Ağız içinde çıkan beyaz ya da kırmızı renkteki yaralar
  • Damakların renginde meydana gelen değişiklikler
  • Geçmeyen boğaz ağrısı
  • Sebepsiz yere olan ses kısılmaları
  • Çiğneme ve yutkunma gibi çeşitli ağız hareketlerinde meydana gelen problemler
  • Sebepsiz yere verilen aşırı kilo
  • Sürekli hissedilen boğaz tıkanıklığı

Ağız KanseriYukarıda bahsedilen belirtiler iki haftadan uzun süredir devam etmekteyse biran önce uzman hekimlere başvurarak ağız kanseri teşhisi için muayene olmalısınız. Uzman hekimleri yapacakları çeşitli tetkikler sonucunda bu hastalığın teşhisini koyabilir. Bu belirtiler ağız kanserlerinden kaynaklanıyorsa biran önce ağız kanseri tedavisine başlanır. Ancak bu belirtilerin nedeni çeşitli ağız ve diş rahatsızlıklarıysa tedavisi için ona göre bir tedavi süreci planlanır.

Ağız Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?

Ağız kanseri tedavisi, hastanın genel sağlığı, kanserin çıktığı bölgeye, büyüklüğüne ve hangi evrede olduğuna göre değişiklik göstermektedir. Bu hastalığın tedavisinde başvurulan en yaygın tedavi cerrahi işlemdir. Bu cerrahi müdahalede oluşan tümörün ve çevresinde sağlıklı dokunun bir miktarı çıkarılır. Sağlıklı dokudan bir miktar alınmasının sebebi, hastalıklı dokunun diğer organlara ya da bölgeye ulaşmasına engellemektir.

Ağız kanserlerinin tedavisinde başvurulan tedavi yöntemlerinden bir tanesi de radyoterapidir. Küçük çaplı tümörlerin tedavisinde bu tedavi yöntemine başvurulur. Bazen de cerrahi işlem sonrasında bölgede kalabilecek olan mikroskobik boyutlarda kalabilecek hücrelerin temizlenmesi için başvurulur. Radyoterapi tedavisinde X- Işınlarını kullanılarak kanser hücreleri öldürülmeye çalışılır.

Ağız Kanseri NedirUzman hekimler cerrahi işlemden önce oluşan kanser hücrelerinin boyutunu küçültebilmek için kemoterapi işleminden yardım alabilirler. Tümörün ameliyatla alınamayacak kadar büyük boyutlarda olduğu durumlarda kemoterapi ve radyoterapi tedavilerine başvurularak kanserleri hücrelerin küçültülmesi ve semptomlarının hafifletilmesine yardımcı olunur.

Ağız kanseri erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı ve hasta bireyin iyileşme oranı oldukça yüksektir. Çünkü ilk zamanlarda kanserli dokunun boyutu oldukça küçüktür. Ayrıca lenf düğümleri çevresine yayılmamıştır. Erken teşhis edilen kanser hücreleri cerrahi müdahale ya da radyoterapi tedavisiyle tedavi edilir. Ancak kanser üçüncü ve dördüncü evreye geçmişse daha kapsamlı bir tedaviye ihtiyaç duyulur. Bu dönemde hem cerrahi hem kemoterapi hem de radyoterapi tedavilerinin üçüne ihtiyaç duyulur. Bunlara ek olarak ilaç tedavisine de başvurulabilir.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp