Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Dolgusu

Konservatif ve Restoratif Diş Tedavisi

Konservatif Diş Tedavisi Nedir?

Konservatif ve restoratif diş tedavisi herhangi bir sebeple dişin sert dokusunda çürük ve benzeri form bozuklukları meydana gelmesi durumunda başvurulan tedavi yöntemidir. Tedavi süreci kısa ve kolay birkaç aşamadan meydana gelir. Diş hekimi bu tedavi türünün konservatif diş tedavisi adını verdiğimiz kısmında; deforme olmuş çürük sert dokuyu temizleyerek işe başlar. Ardından dişin kalan sağlam kısımları göz önünde bulundurularak çürük diş dokusu temizlenerek diş dolgusu ile onarılır. Tedavi ne kadar erken müdahale edilirse o ölçüde başarılı sonuçlanır.

çürük diş tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi Nedir?

Restoratif diş tedavisi ise diş hekimi tarafından çürük diş sert doku temizlendikten sonra, kaybolan diş dokusu yerine diş dolgusu malzemesiyle onarım yapılması şeklinde gerçekleşir. Bu yöntem hem görünüşü estetik hale getirmek hem de dişin işlevini koruması için yapılmaktadır. Hastaya konservatif diş tedavisi ve restoratif diş tedavisi uygulanabilmesi için, söz konusu dişin kurtarılabilir durumda olması şarttır. Adından da anlaşılabileceği üzere diş hekimi dişin kurtarılabileceğine dair ihtimal olması durumunda, kolaya kaçmak yerine dişi kurtarmayı tercih edecektir. Koruyucu diş hekimliğinde, dişleri koruyup onarıp sağlıklı bir şekilde ağızda kalmasını sağlamak birinci önceliğimiz olmaktadır.

Çürük Diş Nasıl Engellenebilir?

Çürük Diş oluşumunu engellemenin tüm diş hekimleri tarafından kabul edilen 4 altın kuralı vardır:

  • Dişleri doğru ve düzenli olarak günde en az 2 kere fırçalamaya özen gösterilmesi gerekmektedir.
  • Bol su tüketimi ve yemeklerden sonra ağızların çalkalanması yemek birikintilerine engel olacaktır.
  • Asitli ve şekerli gıdalar yoğun miktarda tüketilmesi durumunda diş minesine zarar vererek çürük oluşumunun önünü açmaktadır.
  • Ve tabii ki 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolleri yapılması oluşabilecek tüm sorunları önceden bilmemize olanak sağlayacağı için çok daha düşük tedavi maaliyetleri ile sağlıklı dişlere sahip olabiliriz.

Yemek öğünleri aralarındaki atıştırmaları azaltmakta fayda vardır. Bu diş plağının asit üretmesini önlemeye destek olacak ve dişlerin asit saldırılarına maruz kalma sıklığını azaltacaktır.

Özellikle ilaç kullanımı mevcut olduğu zaman, daha fazla su içmeye dikkat edin. Bazı ilaçlar, vücut tarafından salgılanan tükürük oranını azaltabilir. Bu durum da, diş çürüğünün meydana gelmesi açısından daha fazla tehlike arz eder.

Florür içerikli bir diş macunu veya ağız gargarası kullanın. Florür, diş yüzeyinin daha sert ve güçlü olmasına yardımcı olur.
Diş hekiminizi 6 ayda bir ziyaret etmeniz çok önemlidir.

Diş hekiminiz dişlerinizi temizleyerek, kavite bulunup bulunmadığını inceler.

ÇÜRÜK DİŞ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR ?

Çürük Diş Tedavisi öncelikle dişin çürük olan bölümünün temizlenmesinin sonrasında diş çürüğü için uygun dolgu maddes belirlenip eksik olan dişin bölümü dolgu malzemesi ile onarılarak fonksiyonel ve estetik hali tamamlanmış olur.

 DİŞ ÇÜRÜKLERİ AĞRISINA NE İYİ GELİR ?

Ağrıyan bölgeye sarımsak rendeleyip koymak, oksijenli su ile çalkalamak, karanfil koymak gibi bir çok halk arasında yöntem söylense de bunların hiç birisi tedavi edici değil ekseriyetle ağrı kesicidir. Bu tarz uygulamalar sizi diş hekimine gitme konusunda ertelemenize neden olacağından, diş ağrınız olduğu zaman vakit kaybetmeden diş doktoruna görünmeniz gerekmektedir. Ertelenmiş diş tedavilerinin sonucu ihmalden dolayı kaybedilmiş bir diş olabilir.

ÇÜRÜK DİŞ KIRILMASI DURUMUNDA ÇEKİLİR Mİ ?

Bu tamamen kişiye ve dişin durumuna göre değişmektedir. Eğer ki diş çürüğü çok fazla ise kanal tedavisi uygulanabilir. Kanal tedavisi ile kurtulamayacak bir diş ise , ileri derece apse yapmış, kök ucunda lezyon olan dişler de tedavi edilememesi durumunda çekim tedavisi uygulanmaktadır. Unutmayalım ki diş çekimi de bir tedavidir. Ağzımız da sürekli mikrop üreten bir diş ile yaşamak bir çok hastalığın tetikleyicisi olmaya sebep olabilir.

DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER ?

Diş ağrısı pek çok nedenden olabilir. Bu ağrıyı kalıcı olarak geçirebilmek için doğru teşhis edilmesi gerekmektedir. Ağrının nedeni; diş çürükleri, diş eti iltihaplanması, diş dolgusu, gömük 20’lik diş gibi birçok sebep olabilir. Herhangi bir diş ağrısını geçirmek için en etkili yöntem diş doktoruna başvurup sorunun nedeninin öğrenilmesi akabinde doğru tedavi ile sorununuzun çözülmesi gerekmektedir.

 

DİŞ DOLGUSU ÇEŞİTLERİ VE FARKLARI NELERDİR ?

KOMPOZİT DOLGU

Kompozit dolgu, ilk kez 1962 yılında yapılmış ve ilerleyen teknoloji ve zamanın etkisiyle geliştirilmiş ve en çok tercih edilen diş dolgusu olmayı başarmıştır. Diğer dolgulara bakarak birçok avantajı vardır. Ücret bakımından uygun bir fiyat aralığında bulunur ve uygulama bakımından kolaydır. Özel bir durum olmadığı sürece tek seansta kompozit dolgu tedavisini tamamlamak mümkündür. Kompozit dolgu yapıldıktan sonraki ilerleyen zamanlarda karşılan bir problemde düzeltmeler yapılabilir. Hastanın diş rengine uygun olarak kompozit dolguda renk çeşitleri mevcuttur.Bunun yanında bazı dezavantajları da vardır. Mesela, ilerleyen zamanda dolguda renk değişmeleri, kırılma ve aşınma gibi problemlerle karşılaşmak mümkündür. Ayrıca aşırı alkol tüketiminde kompozit dolgunun yapısında bozulmalar da meydana gelebilir.

 

Bütün bunlara rağmen kolay uygulanabilir ve uygun diş dolgusu fiyatları olması sayesinde sıkça tercih edilir. Kompozit dolgunun uygulanma süreci diğer dolguların uygulanması gibidir. İlk adım olarak diş renginize uygun olarak renk seçimi yapılır. Ardından diş hekimi tarafından dolgu yapılacak boşluk iyice temizlenir ve kompozit dolgu boşluğa yerleştirilerek şekillendirilir. Özel bir ışık sayesinde dolgu kurutulur. Kompozit dolgunun kullanım süresi ise, hastanın ağız içi temizliğine verdiğiniz özen ve dolguya nasıl baktığına göre değişiklik gösterir.

AMALGAM DOLGU

Amalgam dolgu, civa içerikli olup içerisinde çinko, bakır ve gümüşte barındırır. Çiğneme kuvvetine dayanıklı olmasından dolayı ve muadillerine göre daha ucuz olmasından dolayı eski yıllarda oldukça yoğun tercih edilen bir dolgu malzemesiydi. Civanın sağlığa zararları ortaya çıktıkça gelişmiş ülkelerde kullanımı oldukça azalmış bulunmaktadır.

CAM İYONOMER DOLGU

Cam iyonomer dolgular kompozit dolguya göre daha dayanıklı olmasına rağmen diğer dişlerle renk uyumu konusunda problemler yaşandığından diş etinin altına kadar inen çürük dişlerde genellikle tercih edilmektedir. Dolgu öncesi altyapı malzemesi olarak ta kullanılmaktadır.

İNLEY – ONLEY DOLGU ÇEŞİTLERİ

İnley veya onley dolgu ise daha çok kuron kaplama gibi düşünülebilir. Köprü yaptırmak istenilmeyen durumlarda eğerki dişte ağır hasar yoksa diş temizlenir ardından ölçü alınır ve laboratuvar ortamında hazırlanır. Dolgu dan daha maaliyetli bir tedavi olmasının yanı sıra kuron köprü tedavisinden de uygun bir tedavidir. Kuron köprü yaptırmak istemeyen hastalar bu yolla da dişlerini çürüklere karşı koruyabilmektedirler.

 

 

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp