Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Kök Çürüğü Nedir? Kök Çürüğü Nasıl Önlenir?

Diş çürüğü, genellikle çocuklarda meydana gelen bir rahatsızlık olduğu düşünülür. Ancak genç yetişkin ve yetişkinlerde de diş çürükleri ortaya çıkabilir. Diş çürükleri tedavi edilmediğinde ilerleyerek köke kadar ulaşabilir ve dişin çekilmesine kadar çeşitli sorunları yol açabilir. Kök çürüğü, zamandı tedavi edilmeyen çürüklerin zaman içinde ilerleyerek diş köküne ulaşmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Tarih29 Eylül 2021 17:25

Diş çürüklerinin gelişmesi hem dişin görünen yüzünde hem de dişin kökünde aynı şekildedir. Çürükler, ağız içerisinde yer alan ve şekerlerle beslenen bakterilerin üretmiş olduğu asitler sonucunda ortaya çıkarlar. Asitler diş yüzeyinde aşınmalara yol açarak dişin yüzeyinin çürümesine neden olur. Asitler ilerleyerek diş kökünü kaplayan sementumu aşındırmaya başlamasıyla kök çürüğü oluşur. Sementum diş minesinden biraz daha yumuşak bir yapıya sahip olan ve çürümeye elverişli bir maddedir. Kökte oluşan çürükler diş yüzeyinde oluşan çürüklere göre daha hızlı gelişmektedir. Bu nedenle biran önce tedavi edilmesi gerekir.

Kök çürüğü neden oluşur

Kök çürüğü oluşmasında en etkili nedenlerden bir tanesi de diş eti çekilmesidir. Diş etlerin çekilmeye başladığında diş kökleri ortaya çıkar. Bu sayede bakteriler diş köklerine daha kolay şekilde ulaşabilir ve çürüklere yol açabilir.

Kök Çürüğü Kimlerde Oluşur?

Yapılan araştırmalara göre 50 yaşın üstündeki bireylerde kök çürüklerinin oluşma olasılığı daha yüksektir. Bu sebebinin yaşın ilerlemesiyle birlikte diş etlerinin çekilmesine bağlanıyor. Ayrıca ağız ve diş bakımını düzenli olarak ve doğru şekilde yapmayan bireylerde kök çürükleriyle karşılaşma olasılığı oldukça yüksektir. Ağız ve diş hijyenini gereken önem verilmediğinde ağız içindeki bakteriler giderek çoğalacak ve diş köklerine ulaşmaya başlayacaktır. Diş köklerine ulaşan bakteriler sementumu aşındırarak kökün çürümesine yol açacaktır.

Kök Çürüğü Tedavisi Nasıl Olur?

Kök çürüğü tedavisi, diğer diş çürüklerinin tedavisiyle benzerdir. Eğer çürük oluşumunu fark eder etmez diş hekimlerine başvurursanız ve erken teşhis yapılırsa, dişin çürüme sürecini durdurmak ve daha fazla hasar görmesine engellemek daha kolay olacaktır. Çürümeyi durdurmak ve bu durumu tersine çevirmek için florür tedavisine başvurulabilir. Ayrıca dişlerdeki plakları temizlemek için ağız ve diş hijyenine gereken önemi vermek ve şeker ile karbonhidrat tüketimini sınırlandırmak oldukça önemlidir.

Kök çürüğü

Dişin kökündeki çürük, bireye acı verecek ya da dişin genel işlevlerini yerine getirmesini engelleyecek kadar ilerlemiş ve çoğalmışsa, çürüğün tedavisi için dişin onarılması gerekir. Diş onarması esnasında uzman diş hekimi dişteki çürüğü çıkarır ve ardından kompozit reçine ya da dolgu çeşitleriyle boşluğu doldurarak dişi tedavi eder.

Kök Çürüğü Oluşumunu Engellemek İçin Ne Yapılabilir?

Kök çürüğü oluşumunu ve dişin diğer bölümlerinde oluşan çürükleri önlemek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  • Yaşı ilerlemiş olan, ağız ve diş hijyeni için dişlerini fırçalamakta zorluk çeken kişiler elektrikli diş fırçası kullanabilirler.
  • Ağız ve diş hijyeni için dişlerinizi fırçalarken, diş ipi ve gargaraları kullanmayı ihmal etmeyiniz. Ayrıca arayüz fırçası da kullanabilirsiniz.
  • Şeker ve karbonhidrat tüketimini sınırlandırınız.
  • Düzenli olarak diş hekimlerine kontrollere giderek ağız ve diş muayenenizi yaptırınız.
  • Florür içeren diş macunlarını ve gargaraları kullanmayı özen gösteriniz.

Ayrıca diş eti çekilmesi gibi kök çürüklerine neden olabilecek hastalıklarınız varsa diş hekimlerine başvurarak hem rahatsızlığınızı tedavi ettirin. Hem de diş hekimlerine rahatsızlığınıza nelerin iyi gelebileceğini sorun. Uzman diş hekiminin tavsiyelerini de yerine getirerek ağız ve diş sağlığınızı tam anlamıyla koruma altına alabilirisiniz.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp