Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

5 Adımda Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tarih31 Ekim 2019 12:11

Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır ve
5 Maddede Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Geçirme?

Ne yazık ki yanlış inanışlar ve önyargılar sebebiyle Türkiye’de bugün pek çok insan dişçi korkusundan mustarip. Kanal tedavisi de (ya da kök kanal tedavisi) hiç şüphesiz bu dişçi korkusunun en yoğun yaşandığı tedavi türlerinden biri. Zira belli bir yaşın üzerindeki hemen her yetişkin hayatında en az bir kez kanal tedavisi yaptırmak zorunda kalmıştır. Ve yanlış uygulamalar sebebiyle bu kanal tedavisi gelecekte korkuyla hatırlanacak bir anıya dönüşebiliyor. Halbuki uzman bir hekim tarafından ve doğru şartlar altında yapıldığı zaman kanal tedavisi günümüzde acı verici bir operasyon değildir.

Kanal Tedavisi Nedir ve Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi çürük dişlerin tamamen çekilmeden onarılmasını amaçlayan rerstoratif bir tedavi yöntemidir. Bir komplikasyonla karşılaşılmadığı müddetçe yaklaşık 1 saat içerisinde sonuçlanan seanslardan oluşur. Dilerseniz kanal tedavisi nasıl yapılır sorusuna yakından bakalım:

  • Tedavinin ilk aşamasında müdahale edilecek bölge tamamen uyuşturulana kadar lokal anestezi uygulanır. Genellikle 1 veya 2 iğne yeterli olsa da bazı durumlarda 3 iğneye kadar uygulama yapılabilir.
  • Sert dokudaki çürük özel aletlerle tamamen temizlenir, bu aşamada mümkün oldukça sağlam dokuya dokunulmaz.
  • Dişte açılan boşluktan içeri sokulan aletler yardımıyla önce iltihaplı doku, ardından da kök kanalında kalan tüm sinirler alınır.
  • Sinirlerden temizlenen kök kanalları çeşitli solüsyonlar yardımıyla yıkanır. Bu aşamada amaç kanalları iltihaptan arındırmaktır.
  • Eğer diş hekimi tek seansın yeterli olduğunu düşünürse dolgu ile dişi kapatır ve tedavi sonlanır.
  • Bazı durumlarda diş hekimi iltihabın tamamen kurumadığına kanaat getirip 1 hafta içerisinde ikinci bir seans yapmayı tavsiye edebilir. Bu durumda dişin üzeri geçici bir dolguyla kapatılır ve belirtilen sürenin sonunda iltihap tamamen temizlendiyse kalıcı dolguyla tedavi sonlandırılır. Kanallardaki iltihap tamamen yok edilene kadar bu süreç tekrarlanır.

Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Nasıl Geçer?

Kanal tedavisiYazımızın başında da bahsettiğimiz üzere aslında kanal tedavisi yaygın inanışın aksine ağrılı bir işlem değildir. Hatta tam tersi ağrıyı geçirmek üzere yapılan bir işlemdir. Yapılan araştırmalara göre günümüz anestezi ve operasyon koşulları dikkate alındığında kanal tedavisinin hastaya yaşattığı kanal tedavisi sonrası ağrı ve rahatsızlık hissi herhangi bir diş operasyonundan (dolgu veya diş teli gibi) daha fazla değil. Ancak buna rağmen tedavi sırasında değilse dahi tedaviyi takip eden birkaç günlük süreçte rahatsız edici hafif ağrılar olması normaldir. Sizin için bu ağrı ile mücadele etmekte kullanabileceğiniz bazı yolları bir araya topladık. İşte kanal tedavisi sonrası ağrı nasıl geçer sorusunun cevapları:

  1. Her şeyden önce unutulmamalıdır ki: En önemli tavsiyeler sizinle bizzat ilgilenen diş hekiminin verdiği tavsiyelerdir. Zira her hasta birbirinden farklı komplikasyonlara ve tedavilere sahiptir.
  2. Diş hekiminiz size bazı ilaçlar tavsiye edecektir. Bunların arasında muhakkak çeşitli ağrı kesici etkili ilaçlar da olacaktır. Ağrının arttığı durumlarda günde 3 taneyi geçmeyecek şekilde bu ağrı kesiciler kullanılabilir.
  3. İlk 24 saat çok önemli. Tedavinin ardından diş hekiminiz bölgeyi koruması için bazı önlemler alacaktır. Bu sebeple ilk 24 saat olabildiğince az yiyip içmek, ve mümkün mertebe dil ile tedaviye maruz kalan bölgeye müdahale etmemek mantıklı olacaktır.
  4. Tedaviyi takip eden ilk birkaç gün çok sıcak ve çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçının. Hassasiyet geçene kadar besinleri ılık tüketmeniz kanal tedavisi sonrası ağrı riskini azaltacaktır.
  5. Aralıklarla buz press yapabilirsiniz. Bunun için bir buz küpünü eriyene kadar yanak üzerinden dişe hafifçe bastırabilirsiniz. Bu kan dolaşımını ve sinirlerdeki akışı yavaşlatacağı için kanal tedavisi sonrası ağrı hissini geçici olarak azaltacaktır.
5/5 - (2 votes)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp