Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Hamilelik Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı

İnsanların ağız ve diş sağlığına hamilelik döneminde hem anne için hem de bebek sağlığı açısından önemlidir. Ağız ve diş sağlığına hamilelik döneminde gereken önem verildiği taktirde ağız ve dişlerinizde meydana gelebilecek her türlü problemi önlemiş olursunuz ve sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirebilirsiniz.

Tarih11 Şubat 2021 12:41

Gebelik durumu, anne adaylarını hem ruhsal açıdan hem de beden olarak hassas bir döneme girmesine neden olur. Hamilelik döneminde değişen hormonlar, bazı bakterilere karşı vücudu savunmasız hale getirmektedir. Bu nedenle ağız içi mukozasının etkilendiği hamileliklerde ağız ve diş hijyeni oldukça önemli hale gelmektedir.

Hamilelik Diş Kaybına Neden Olur Mu?

Hamileliğin dişlerdeki kalsiyumun çekilmesine neden olduğu ve bu nedenlerde dişlerde kayıplar yaşanıldığı düşünülmektedir. Genellikle halk arasında dolaşan bu bilgi aslında gerçeği yansıtmamaktadır. Hamilelik sırasında bazı anne adaylarında diş veya diş etlerinde problemler meydana gelir. Anne adayları bu durumu hamileliğe bağlarlar. Ancak bu durum tamamen hamilelikle alakalı değildir. Hamilelik döneminde meydana gelebilecek olan bu durumu ortadan kaldırmak için anne adaylarının kalsiyum kaynaklarını gerekli olduğu kadar tüketmesi yeterlidir.

Hamilelik döneminde hormonların değişmesi tükürükteki asit oranını artırmaktadır. Gebeliğin ilk aylarında mide bulantısı sonucunda istifra yaşanabilir. Bu iki durumda da sağlıklı dişlerde çürükler yaşanabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde ağız ve diş hijyenine gereken özen verilmeli ve düzenli olarak diş temizliği yapılmalıdır. Aksi taktirde hamilelik dönemlerinde diş kayıpları yaşayabilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Diş Tedavisi

Gebelikte bebeğin organ gelişiminin çoğu ilk 3 ayda gerçekleşmektedir. Bu nedenle hamilelikte döneminin ilk 3 ayında ağız ve diş tedavileri zorunlu olmadığı durumlarda uzak durulması önerilmektedir. Ağız ve dişlerinizde meydana gelen problemleri hamilelik dönemimin dört, beş ve altıncı aylarında tedavi ettirebilirsiniz. Hamileliğin son üç ayında da acil bir problem olmadığı sürece tedavi almanız önerilmez.

Gebelik döneminde ağız ve dişlerinizde oluşabilecek diş eti iltihapları ya da daha ciddi problemlerin bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebileceğini unutmayınız. Bu durumlarla karşı karşıya kaldığınızda tedavi alıp alamayacağınızla ilgili bilgi alabilmek için kadın doğum uzmanı ve diş doktorlarından bilgi alabilirsiniz.

Hamilelikte Diş Çekimi

Hamilelikte Diş Çekimi, hamileliğin üçüncü ve altıncı ayları arasında yapılması önerilmektedir. Zorunlu olarak tedavi ettirmeniz gerekmeyen ağız ve diş problemlerinizin tedavisini doğum sonrasına erteleyebilirsiniz. Hamilelikte diş çekimi yaptırabilmeniz için gerekli olan lokal anestezi anneye ve bebeğe hiçbir şekilde zarar vermemektedir.

Hamilelikte Diş Kırılması Yaşayanlar Ne Yapmalı

Hamilelik döneminde herhangi bir nedenden dolayı dişlerinde kırıklar yaşayan bireylerin panik yapmasına gerek yoktur. Hamilelikte Diş Kırılması yaşayan bireyler bir sakıncası yoksa ilk olarak diş hekimlerine gitmelilerdir. Diş hekime giderken kadın doğum uzmanınızı bu konu hakkında bilgilendirerek önerileri doğrultusunda hareket edilmelidir. İki uzmandan da hamileliğinizi riske atmadan gerekli olan tedavi için tüm konular hakkında bilgi alabilirsiniz. Diş kırılması tedavi edilebilecek bir durumdaysa tedavi ettirebilirsiniz ya da tedaviyi doğum sonrası bir döneme erteleyebilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Ağız ve Diş Sağlığı İçin Dikkat Edilecek Durumlar

Gebelik döneminde hem anneye hem de bebeğe hiçbir şekilde zarar gelmemesi için ağız ve diş sağlığınızı korumanız gerekmektedir. Ağız ve diş sağlığınızı korumak için şu durumlara dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

  • Tatlı ve şekerli besin tükettikten sonra dişlerinizi kesinlikle fırçalamalısınız.
  • Hamileliğin ilk dönemlerinde kusma durumlarında sonra dişler fırçalanmalıdır.
  • Gerekli miktarlarda kalsiyum tüketmeye özen göstermelisiniz.
  • Ağız v dişlerinizin temizliğini gereken önemi vererek, her gün en az iki defa dişlerinizi fırçalamalısınız ve diş aralarında kalan parçacıkları diş ipleriyle temizlemelisiniz.
  • Dişlerinizde ya da diş etlerinizde ağrılar oluşuyorsa kadın doğum uzmanınıza danışrak ağrı kesici kullanabilirsiniz.
  • Herhangi bir rahatsızlığınızın tedavisi için lokal anestezi, antibiyotik kullanımı gibi durumlar gerekliyse kadın doğum hekiminize danışarak bu tedavileri yaptırabilirsiniz.

 

Rate this post
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp