Pazartesi - Cumartesi09:00 - 21:00
AdresYakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul

Gömülü Köpek Dişi Nedir?

29 Nisan 20212

Gömülü köpek dişi, köpek dişlerinin ağız boşluğunda çıkma vakti geldiğinde, çeşitli nedenlerden dolayı çıkamaması ve kemik içerisinde kalmasına verilen isimdir. Ağız içerisinde yer alan dişler arasında genellikle 20’lik dişlerinden sonra en sık rastlanan gömülü dişlerdir. Kadınlarda erkeklere nazaran 2 kat daha fazla görülmektedir. Genellikle üst çenedeki köpek dişlerde meydana gelir. Gömülü köpek dişi genellikle tek diş olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ağız içerisinde ve dudakların tam kenarlarına denk gelen ve kesici ön dişlerin hemen yan tarafında yer alan dişlere köpek dişi denir. Köpek dişleri, dişler arasında gelişimini en son tamamlayan dişlerdir. Bu nedenle köpek dişi, ağız içerisinde yeterli alan bulamayabilir ve bu şekilde gömülü köpek dişi rahatsızlığı ortaya çıkabilir.

 

Gömülü Köpek Dişi Nasıl Oluşur?

Diş gelişimi sürecinde gelişimini en geç tamamlayan dişler köpek dişleridir. Dişler gelişimini tamamlarken çene kemiği üzerine yerleşerek kendi bölgelerini ve alanlarını doldururlar. Köpek dişleri de gelişimini en geç tamamladığı için ağız içerisinde kendilerine yeterli alan bulamayabilirler. Bu şekilde çıkamazlar ve gömülü halde çene yapısında yer alırlar.

Köpek dişlerinin gömülü kalmasının nedenlerinden biri de süt dişlerinin zamana gelmeden önce çekilmesidir. Ayrıca çeşitli genetik rahatsızlıklar, gelişimini tamamlamış ön tarafta yer alan kesici dişlerin köklerinde meydana gelen hastalıklar köpek dişlerinin gömülü kalmasına yol açabilir.

Gömülü diş sorunu genellikle 20 yaş dişlerinde gözükmesine rağmen, köpek dişlerinde görülme olasılığı yüksektir. Köpek süt dişi, düşmesi gereken zamandan daha uzun bir süre ağız içerisinde kalırsa kalıcı köpek dişin çıkmasına engel olabilir ve çene yapısında gömülü kalmasına neden olabilir. Çocuklarda bu problemin teşhisi erken yapılırsa tedavi edilmesi mümkündür. Ancak yetişkinlerde bu sorun teşhis edildiğinde gömülü köpek dişi çekimi tedavisine başvurulmaktadır.

 

Gömülü Köpek Dişi Çekimi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gömülü Köpek dişi çekimi tedavisindeki amaç gömülü dişin çıkmasını ve yerini alarak görevlerini yerine getirmesine yardımcı olmaktır. Tedaviye başlanırken öncelikle muayene gerçekleştirilir ve röntgen ya da film veya her ikisi de aynı anda çekilir. Anestezi uygulaması sonrasında cerrahi işleme başlanır. Cerrahi operasyon esnasında son derece dikkatli olunmalıdır ve diş köküne hiçbir şekilde zarar verilmemelidir. Aksi taktirde diş kökü zarar gören köpek dişinin çekilmesi zorunlu hale gelir. Bu durumlarda çekilen dişlerin oluşturduğu boşlukları doldurmak için diğer ağız ve diş tedavilerine başvurulabilir.

Çocuklarda gömülü köpek dişi çekimi tedavisi için diğer ortodonti tedavilerinden de yardım alınabilir. Süt dişleri zamanında düşmemesi ve gömülü köpek dişi oluşumu sonrasında erken teşhis çok önemlidir. Çocuklarda bu sorun erken fark edilirse ortodonti tedavileriyle köpek dişin çıkması için gerekli olan boşluğun oluşturulmasına yardımcı olunabilir. Bu nedenle çocuklarınızı düzenli olarak diş hekimlerine muayene ve kontrole götürülmelisiniz.

Gömülü köpek dişi çekimi sonrasında oluşan yaraların hızlı bir şekilde tamamen iyileşmesi için uzman hekimlerinin tavsiyelerine uymalısınız. Ayrıca reçeteli ilaçlar vermişse kesinlikle bu ilaçları doğru ve düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Tedavi sonrasında 1-2 gün boyunca tütün ve alkol ürünlerini tüketmekten kaçınmalısınız.

 

Gömülü Köpek Dişi Tedavi Edilmezse Ne Gibi Sorunlara Neden Olur?

Gömülü köpek dişi tedavi edilmediği taktirde, komşu dişlerine zarar verebilir. Komşu dişlerin köklerinin tam anlamıyla gelişmemesine ve zayıf düşmesine neden olabilir. Bu durumda diğer komşu dişlerin kaybına dahi yol açabilir. Gömülü dişler, gömülü kalmaya devam ettiklerinde zamanla kistleşerek daha ciddi problemlere de yol açabilir. Ayrıca sürekli olarak ağrı ve sızıya neden olur. Dişlerin estetik dizilimini bozar ve sizlere olumsuz bir durumla karşı karşıya bırakabilir.

2 comments

  • Ahmet

    22 Mayıs 2021 at 15:51

    Hocam merhaba benim ustte bir disim cekildi kopru yapilacak iki tarafindaki dislerde curuk var ve alt cenedeki dislerimde aralarda curuk vardi orayada kaplama yapilacak disleri kucultmelerine ragmen diste curuk goruyorum uzerine kopru ve kaplama olmasi disin curugunun ilerlemesine sebep olur mu yada curume durur mu tsk ederm

    Reply

    • Dt. Muhyettin Yılmaz

      21 Haziran 2021 at 09:45

      Selamlar Ahmet Bey, doğru şekilde yapılmış bir Kaplama diş her yönden dişi kapladığı için çürüme ihtimali çok azalır. Burada biraz size sorumluluk düşüyor. Düzenli olarak ağız hijyeninize dikkat ederseniz , düzenli olarak dişlerinizi fırçalarsanız kısacası dişlerinizi daha iyi korursanız uzun süre sağlıkla kullanırsınız.

      Reply

Yorum Yapın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/02/AkvaDent-Logo.svg

İstanbul’da kaliteli diş hekimliği hizmetini arayan hastalar için en doğru adrestesiniz.

Belge & Sponsorluk
https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/04/GHP.png
https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/04/GCR.png
https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/04/Miss-Turkey-Official-logo.png
https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/04/International-Health-Tourism.png
Sosyal Medya

Site içeriği bilgi amaçlıdır. Hiç bir şekilde hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmemektedir.
2023© Copyright Akvadent | Tüm hakları saklıdır.

Site içeriği bilgi amaçlıdır. Hiç bir şekilde hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmemektedir.
2023© Copyright Akvadent | Tüm hakları saklıdır.

Bilgi Alın

×
Bilgi Al

Bilgi Alın

Whatsapp

Whatsapp