Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Dudak Mantarı Nedir?

İnsanlar bazen ağızlarının çeşitli bölgelerinde çatlak, kızarıklık veya ağız içinde beyaz lekeler olduklarını fark ederler. Bu çatlaklar, kızarıklıklar ve beyaz lekeler dudakta ya da ağız içinde çıkan pamukçuk olarak bilinen mantar enfeksiyonun belirtileridir. Ağız içerisinde yer alan Candida mantarının giderek daha da çoğalması sonucunda dudak mantarı ortaya çıkar. Dudakta çıkan bu mantarın neden çıktığı, belirtilerinin ve tedavisinin ne olduğunu makalemizde bulabilirsiniz.

Tarih24 Eylül 2021 17:18

Ağız mantarı ya da dudak mantarı ne kadar ciddi bir problem olarak görünürse görünsün ufak bir tedavi yöntemiyle iyileştirilebilir. Bunun içinde bu mantarlara neyin neden olduğunun belirlenmesi gerekir. Daha sonra ilaç tedavileriyle ya da farklı tedavi şekilleriyle kısa sürede iyileştirilebilir.

Dudak Mantarı Nedenleri Nelerdir?

Dudak mantarıCandida mantarı insanların cildinde ya da sindirim sisteminde yer almaktadır. Bu mantar genellikle sağlık açısından bir problem oluşturmaz. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı bu mantar gereğinden fazla çoğalabilir ve ağzın çeşitli bölgelerine dağılabilir. Nemli ve ıslak alanlarda daha çok büyüyen ve dağılan candida mantarı ağız içinde ve çeşitli bölgelerde mantar oluşumuna yol açar. Ayrıca aşağıdaki durumlar bu mantarın çoğalmasına ve bunun sonucunda da dudak mantarı oluşumuna neden olabilir.

  • Protez kullanan bireylerin protezlerinin tam oturmaması ya da hijyeninin düzenli ve iyi bir şekilde yapılmaması
  • Ağız köşelerini, dudakları çok fazla yalama ya da temasta bulunma
  • Tütün ve tütün ürünlerinin tüketimi
  • Astım hastalığı nedeniyle kullanılan kortikosteroid solunum cihazı
  • Çok fazla şeker tüketimi
  • Kronik haline gelmiş ağız kuruluğu hastalığı
  • Diyabet, tansiyon gibi çeşitli hastalıklar
  • Bağışıklık sistemindeki dengesizlikler ve bağışıklık sisteminin zayıflaması

Ayrıca ağız içinde ve dudaklarda ortaya çıkan mantarlar bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde, yetersiz beslenen bireylerde, lösemi diyabet ve HIV gibi çeşitli hastalıklara sahip olan bireylerde daha sık görülür.

Dudak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

Ağzın çeşitli bölgelerinde enfeksiyonlar ortaya çıkabilir. Ancak genellikle enfeksiyonlar dilde, yanaklarda ve damakta ortaya çıkar. Ağız içerisinde yer alan candida mantarı ne kadar çok büyürse ve dağılırsa enfeksiyonlarda o kadar çok bölgeye yayılabilir. Bu bölgelerden biri dudaklardır. Dudak mantarı belirtileri şunlardır.

  • Dudak ve çevresinde ortaya çıkan kaşıntı, yanma ve çatlaklar
  • Dudakların iç taraflarında ya da ağız içinde çıkan beyaz lekeler ve bunlardan kaynaklanan kaşıntı ya da yanma hissi
  • Ağız içinde çıkan beyaz lekeler boğaz ve yemek borusuna kadar ulaşabilir. Bu durumda da yutkunmada zorluklara neden olabilir.
  • Bebeklerin dudaklarında ya da ağız içinde çıkan mantarlar, bebeklerin huysuzlanmasına ve beslenmede problemlere yol açabilir.

Yukarıda bahsedilen belirtiler sizlerde ya da bebeğinizde de mevcutsa uzman hekimlere başvurarak dudak mantarı tedavisi için yardım alabilirsiniz.

dudak mantarı nedir

Dudak Mantarı Tedavisi

Ağız içinde, çevresinde ve dudaklarda çıkan mantarlar genellikle kolaylıkla tedavi edilir. Uzman diş hekimlerine başvurarak dudak mantarı tedavisi için yardım alabilirsiniz. Uzman diş hekimi öncellikle hangi nedenin mantar oluşumuna neden olduğunu ya da candida mantarını neden çoğaldığını belirler. Daha sonra bu hastalığın tedavisi için sizlere reçeteli ilaçlar veya merhemler verir. Ağzın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan mantarlar genellikle iki hafta içinde tedavi edilir. Ancak mantarların büyüklüğü ve enfeksiyonun çokluğu bu sürenin uzamasına neden olabilir.

Dudak Mantarı Oluşumunu Önlemenin Yolları

Dudağınızda mantar oluşumunu ya da oluşan mantarın çoğalmasına önlemek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

  • Protez kullanıyorsanız bu protezlerin ağzınıza tam oturmasını sağlamalısınız ve protezlerin hijyenine dikkat etmelisiniz
  • Ağız köşelerine ve dudaklarınızı yalama ya da ovalama alışkanlıklarınız varsa bunlardan kurtulmalısınız
  • Tütün ve tütün ürünlerine kullanmayı bırakmalısınız
  • Dişlerinizi fırçaladıktan sonra diş ipi ve gargara kullanarak ağız ve diş hijyeninizi tam anlamıyla gerçekleştirmelisiniz.
5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp