Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Travması Nedir?

Diş Travması, dişlerde, dudaklarda, diş etlerinde, dil ve çene kemiğinde meydana gelen yaralanmalara denir. Ağızda yer alan yumuşak dokularda meydana gelen yaralanmalar ve diş travmaları ciddi ağrılar oluşturan ve biran önce tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır.

Tarih23 Haziran 2021 14:09

Diş travması rahatsızlıklarında en sık rastlananlar arasında dişlerde meydana gelen kırılmalar ve diş kayıpları yer almaktadır. Ağız ve dişlerinizde herhangi bir nedenden dolayı olaşan yaralar ciddii ağrılar oluşturacağından biran önce diş hekimlerine başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca diş hekimine başvurmanızın sebebi dişteki kırılmanın oluşturduğu bir travmaysa diş hekimine giderken kırık parçayı yanınızda götürmenizi tavsiye ederiz. Çünkü kırık diş çeşitli uygulamalarla bazı durumlarda geri yerine yerleştirilebilir.

Diş Travması Türleri Nelerdir?

Diş travması türleri arasında diş kırıkları ve yer değiştirmeler yer almaktadır

Kırık Diş

diş kırılmasıYüzeysel kırılmalar, diş kırığının sadece dişin tepesinden sert dış kaplaması ile sınırlandığını ifade eder. Bu tür kırıklar dişten ayrılmamışsa ciddi bir sorun teşkil etmezler. Ayrıca bu tür kırıklar da hasta kişinin isteğine göre tedavi edilebilir. Dişinizde meydana gelen kırıklar ciddi seviyelerde de olabilir. Dişiniz herhangi bir şeyin dokunmasına, sıcağa ve soğuğa karşı herhangi bir hassasiyet oluşmuşsa, dişinizdeki kırıklar ciddi boyutlarda olduğu anlamına gelir. Dişin dentin ya da pulpa gibi hassas bölgelerinde çeşitli deformasyonlar meydana gelmiş olabilir. Bu durum diş ve diş eti iltihaplanmalarına da yol açabileceği için biran önce tedavi edilmesi gerekir.

Yer Değiştirme

Dışarıdan alacağınız bir darbe sonucunda dişleriniz yer değiştirebilir. Aldığınız darbenin şiddetine göre dişler daha derine gömülebilir veyahut da tamamen gevşeyebilir. Travmanın şiddeti birazda artığında dişin kırılmasına ve dişi sabit tutan çene kemiğinin bile zarar görmesine yol açabilir. Travma sonucunda dişleriniz yer değiştirmişse, bu durumda kan damarları zarar görür ve bu zararı tedavi ettirmek için kanal tedavisi gibi çeşitli tedaviler için diş hekimlerine başvurmanız gerekir.

Diş Travması Neden Olur?

Diş travması oluşmasını belirli başlı nedenleri vardır. Bu nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Yakın temas sporlarında alınacak darbeler
  • Motorlu taşıt kazaları esnasında ağız ve dişleriniz alacağınız darbeler
  • Evde şakalaşırken güreş, kavga gibi durumlarda alınan darbeler
  • Sert ya da kabuklu yiyecekleri dişlerinizde kırmak
  • Aşırı sıcak gıdaları tüketmek

Diş travması nedir

Diş Travması Tedavisi Nasıl Olur?

Herhangi bir nedenden dolayı dişiniz olağan pozisyonundan çıkmışsa, gevşemişse ya da kırılmışsa biran önce diş hekimine giderek diş travması tedavisi için yardım almalısınız. Diş polikliniğine ne kadar erken giderseniz dişinizi kurtarmak daha kolay olur. Zaman geçtikçe tedavi edilmesi sıkıntıya girebilir.

Travmanın şiddeti dişin tedavi edilip edilemeyeceğini belirleyen en önemli unsurdur. Dişlerinizde meydana gelen kırıkların boyutu küçükse ve ciddi sorunlara neden olmamışsa dolgu türleriyle tedavi edilebilir. Ancak kırıklar diş minesine, dentin ve pulpa bölgesine zarar vermişse tedavi için kalıcı bir restore işlemleri uygulanır. Kanal tedavisi ile belirle seviyedeki travmalar tedavi edilebilir. Fakat travma çok şiddetli ise dişteki hasar tedavi edilemeyebilir.

Diş travması tedavisi için diş doktoruna gidene kadar dişinizdeki ağrıları azaltmak için buz uygulayabilirsiniz. Dişinizdeki kırık parçayı güzel bir şekilde ve temiz bir ortamda muhafaza ederek diş hekimine parçayı da götürmelisiniz.

Diş Travmasını Nasıl Önlenir?

Diş travmalarının çoğu önceden alınacak önlemlerle önlenebilir. Aşağıdaki adımları uygularsanız diş travmalarının çoğunu önleyebilirsiniz.

  • Araçla seyahat ederken emniyet kemerlerinizi kesinlikle takmalısınız. Çünkü emniyet kemeri sizleri olası bir kazada koruyacaktır.
  • Evde ya da iş yerinde düşmenize yol açabilecek eşyaları ya da zemindeki kayganlıkları kontrol etmelisiniz.
  • Yürümeye başlayan çocuklarınız için emniyet önlemleri almasınız. Aksi taktirde çocuklarınız düşerek darbe alabilirler ve diş travmasıyla karşı karşıya kalabilirler.

 

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp