Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Hekimi Korkusunu Nasıl Yenebiliriz?

Tarih27 Şubat 2020 23:09

Diş sorunları yaşayan ve diş tedavisi görmesi gereken kişilerin çoğunluğunda bir korku hissiyatı oluşmaktadır. Bu korku günümüzde aslında her türlü diş tedavisinin sıfır acıyla son bulmasına rağmen dişçi koltuğuna oturmak çoğu insan için stres haline gelmiştir. Korkuları yüzünde ağrı kesicilerin dozunu kaçıranlar, acı içinde kıvranarak son raddeye kadar tedavi koltuğuna oturmayanlar; diş kayıpları, çürükler, ağız içi sorunların yol açtığı başka hastalıklara maruz kalmakla birlikte, estetik bozukluk ve dayanılmaz ağrılarla yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Kendilerine adeta işkence çektiren hastalar diş tedavisi sonucunda ağrıların son bulması, dişlerinin istedikleri görüntüde olmasıyla neden daha önce tedavi olmamışım pişmanlığını muhakkak yaşamaktadırlar.

 

 Diş Hekimine Gitmeye Karar Verme Süreci:

Aslında o koltuğa oturmaya ikna olana kadar bazen geç kalınmış durumlarda olabilmektedir. O nedenle hastanın öncelikle ertelemenin yersiz olduğunu, tedavinin acı değil tam tersi dayanılmaz diş ağrılarından ve diş sorunlarından kurtulacağının bilincinde olması gerekmektedir. Unutmayın ki diş hekimlerine acı çekmek için değil, acıyı sonlandırmak için gidilmektedir.

Şu husus da önemlidir ki dişçi ye gitmek için diş sorunları yaşanmadan sağlıklı dişlere sahip kişilerin de kontrol amaçlı olarak periyodik olarak düzenli diş muayenelerini yaptırmaları gerekmektedir. Özellikle çocuklarda bu kontroller kesinlikle es geçilmemelidir. İlk 6 aydan itibaren ağız ve diş sağlığına önem verilmelidir. Diş hekimi korkusu ileride telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi olarak olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir. Ertelediğiniz her gün sağlığınızdan çalmaktadır.

 

 Dentofobi Nedenleri Ve Korkuyu Yenmenin Yolları:

 

 Günümüzün gelişen tedavi yöntemleri teknolojinin sağlamış olduğu konforlu acısız ve ağrısız olmaktadır. Diş tedavisi yöntemlerinin çeşitlilikleri arasında olan lokal anestezi, genel anestezi, sedasyon gibi tedavi yöntemleri kişilerin ağrısız, hiç bir acı hissetmeden rahat bir konforla tedavilerinin olumlu sonuçlarıyla ağız ve diş sağlığına kavuşmaktadır. Dentofobi olarak adlandırılan dişçi korkusu çocuk ve yetişkinlerde sıklıkla görülen bir durumdur.

 

Bu fobiye genellikle bazı unsurlar yol açmaktadır. Kişinin daha önce tedavi sırasında kötü bir tecrübe yaşamış olması travmatik sonuçlar doğurabilmektedir. Bununla birlikte diş hekiminin de tavrı önemli bir etkendir. Bu etapta diş hekiminin yaklaşımı büyük önem teşkil etmektedir. Hekimin hastayı sakinleştirici yaklaşımıyla korku en aza indirgenmektedir. Dentofobinin bir başka nedeni de çevresel faktörlerdir. Çocukların büyükleri tarafından diş doktoru ile korkutulması, çevrenin olumsuz tecrübelerini hastaya bilinçsiz olarak aktarması var olan korkuların daha da yükselmesine neden olmaktadır.

 Diş Hekimi Korkusu Nasıl Yenilir?

İleri derece de dentofobi durumlarında genel anestezi yada sedasyon gibi tedavi yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Güven duyabileceğiniz, samimiyeti ve açıklamaları ile sizi sakinleştirecek ilgili bir diş hekimi tercih etmelisiniz. Tedavi öncesinde muhakkak hekiminizle konuşarak korkularınız olduğunu belirtmelisiniz.

 

Tedavi sırasında rahatsız olacağınız bir durumda ara vermek istediğinizde hekiminizle aranızda bir işaret diyaloğu olmalıdır ki hekim işlemi o an durdura bilmeli. Tedavinizi bir günde tamamlamak zorunda değilsiniz, hekiminizle konuşarak belirli aralıklarla dinlenerek tedavinizi yaptırabilirsiniz. Diş hekimine şikayetiniz olmadan da düzenli olarak muayene amaçlı gitmeniz sizi diş koltuğuna alıştıracak ve artık korku yerine normal bir rutin haline dönüştürecektir.

4.5/5 - (2 votes)
Ziyaretçi Yorumları - 6 Yorum
  1. Remziye dedi ki:

    Merhabalar, ben diş teli tedavisi olacağım ama acı çekeceğim diye çok korkuyorum. Bu yüzden sürekli doktora gitmeyi erteliyorum. Ne yapmam gerekiyor?

    1. Dt. Muhyettin Yılmaz dedi ki:

      Merhabalar Remziye Hanım, Öncelikle diş teli tedavisinde hasta için en önemli safha. Tedaviye alışma sürecidir. Bu süre zarfında dişler hareket ettiği için ağrı, sızı gibi durumlar gayet normal ve geçicidir. Bu sebeple tedavinizi ne kadar ertelerseniz ileri yaşlarda başarı oranı kemik gelişimi yavaşladığı için düşmektedir.

  2. Yasemin dedi ki:

    Merhaba benim 20 lik dişim yarisi kirildi doktora gittim cekmemiz gerek fakat kirilabilir dedi cektirmeye karar verdim anastezi yapildi uyusmasini beklerken bayilmisim bayildim diye cekmediler fakat şimdi cok korkmaya basladim ne yapmam gerek bu korkuyu nasil yenmem gerek bilmiyorum bana yardimci olurmusunuz

    1. Dt. Muhyettin Yılmaz dedi ki:

      Merhabalar Yasemin Hanım, çene cerrahı tarafından çok daha basit bir şekilde genellikle 20lik dişler alınabilmektedir. Diş fobiniz için ise Sedasyon ile diş tedavsi yapılabilmektedir. Siz yarı baygın oluyorsunuz böylelikle hiç bir acı ve rahatsızlık duymuyorsunuz.

  3. Hatice dedi ki:

    Merhaba 10 yil önce ameliyatli dis eti temizligim yapildi ön dislerime kaplama yapildi tekrar diş eti cekilmesi oldu ve dislerimde sallanti var dis hekimim kaplamalari kırip kuretaj yapip tekrar kaplama yapicaz dedi kaplamayı cikarmadan bisey yapamayiz dedi ne yapacagim bilemedim yardimci olursaniz sevinirim

    1. Akvadent dedi ki:

      Merhabalar Hatice Hanım,
      Yapılan diş eti tedaviniz sanırım Küretaj denilen diş köklerine kadar temizlik işlemi. Bu işlem yapılmış olsa da rutin bakım aksatıldığın da geçmişte olduğu gibi tekrar diş etlerinde rahatsızlık yaşanabilir. Müsait olduğunuz bir gün 0544 620 10 20 numaralı telefondan iletişim kurarsanız muayenemiz ücretsiz uzman doktorlarımız klinik muayenesine istinaden detaylı bilgi verebilirler.
      Sağlıklı Günler Dileriz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp