Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Hassasiyeti Nedir?

Diş Hassasiyeti, genelde dentinde ya da diş köklerinde meydana gelen hassasiyetlere verilen isimdir. Sıcak, soğuk, ekşi, tatlı ya da asitli yiyecek ve içecekleri tükettiğinizde meydana gelen bir rahatsızlıktır. Soğuk havalarda dişlerinizin ağrılar ya da sızılar meydana geliyorsa veya dişlerinizde çeşitli hassasiyetler oluşuyorsa diş hassasiyetiniz olabilir.

Tarih12 Mart 2021 13:49

Diş hassasiyeti nerdeyse tüm insanların karşı karşıya kalabileceği ağız ve diş rahatsızlıklarından biridir. Ağız ve diş sağlığına ya da bakımına ne derece önem verseniz de dişlerinizde hassasiyetler oluşabilir. Dişlerinizde ya da diş etlerinizde meydana gelen rahatsızlanmaların sonucu olarak da diş hassasiyetiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Diş hassasiyeti rahatsızlığıyla karşı karşıyaysanız diş hekimlerine başvurarak sebebin ne olduğunun öğrenilmesi ve tedavi edilmesi için yardım alabilirsiniz.

Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Diş hassasiyeti rahatsızlığı genellikle diş etlerinde meydana gelen problemlerle ya da diş etlerinin çekilerek dişin dentin bölgesinin açığa çıkması sonucunda ortaya çıkar. Diş eti çekilmesi sonucunda ortaya çıkan dentin bölgesini koruyan başka bir durum söz konusu olmadığından bu alanlarda hassasiyetler meydana gelir.

Diş hassasiyetiDiş etlerinin çekilmesinin en önemli nedenlerinden biri, yanlış ve sert bir şekilde dişleri fırçalamaktır. Ya da dişlerinizi fırçalarken kullanmış olduğunuz diş macunlarının aşındırma oranı yüksek olan maderleri fazla içermesidir. Her iki durumda diş etlerinizde çekilmeler oluşur ve dentin açığa çıkarak dişlerde hassasiyete yol açar. Turşu, gazlı içecekler gibi asit oranı yüksek olan yiyecek ve içecekleri çok fazla tüketirseniz, dişlerinizde erozyonlar ya da erimeler meydana gelebilir. Bu erimeler ve erozyonlar da dentin bölgesini açığa çıkarabilir. Ayrıca kişinin kendini kusturma rahatsızlığı olarak bilinen Blumia hastalığı da asitlerin dişlere temas etmesine yardımcı olacağından dişlerinizde aşınmalar olabilir.

Diş Hassasiyeti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş hassasiyeti rahatsızlığından şikâyetçiyseniz kesinlik bir diş hekimine başvurmanız gerekmektedir. Ağız ve dişlerinizde meydana gelen herhangi bir rahatsızlık diş hassasiyetine yol açabilir. Bu nedenle diş hekimlerine başvurmazsanız ilerleyen süreçlerde daha kötü problemlerle ya da rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Diş hassasiyeti tedavisi için diş hekimlerine başvurduğunuzda ilk olarak doktorunuza hangi dişlerde hassasiyetler meydana geldiğini doğru bir şekilde açıklamanızı tavsiye ederiz. Diş hekimi sizden aldığı direktifler sonrasında ağız ve dişlerinizi muayene ederek hassasiyetin neyden kaynaklandığını öğrenir. Hassasiyetin dentin bölgesinden ötürümü yoksa başka sebeplerden dolayı mı ortaya çıktığını belirleyerek ona göre bir tedavi süreci planlanır. Diş hekiminiz sizlere tedavi süreci hakkında bilgilendirdikten sonra tedavinize başlanır.

Diş hassasiyeti nedirDişlerinizdeki hassasiyetin nedeni dişlerinizdeki çürüklerde olduğunu ya da iş kırıklarının olduğunu ifade edebilir. Sıcak, soğuk ve ekşi yiyecekleri tüketirken dişlerinizde hassasiyet meydana geliyorsa dişlerinizde çürüklerin olduğuna işaret olabilir. Bu nedenle diş hekimleri tedaviniz sırasında diş çürüklerini temizleyerek dolgu işlemleri ya da başka tedavi yöntemlerine de başvurabilir.

Diş Hassasiyeti Nasıl Geçer?

Diş hassasiyeti yaşayan bireyler bu rahatsızlıktan kurtulmak için diş hekimlerine başvurması gerekmektedir. Çünkü hassasiyetin hangi rahatsızlıktan ötürü ortaya çıktığını bir tek uzman hekimler anlayabilir ve tedavisi için onlar yardımcı olabilir. Ancak diş hassasiyeti rahatsızlıklarının ortaya çıkmaması için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz.

  • Diş hassasiyeti rahatsızlığıyla karşı karşıya kalmamak için ağız ve diş sağlığınıza ve bakımına gereken önemi vermeniz gerekmektedir.
  • Dişlerinizi doğru ve düzenli şekilde fırçalayarak, diş ipi kullanmanız gerekmektedir. Tükettiğiniz besinlere dikkat ederek diş hassasiyetine engel olabilirsiniz. Ağız ve diş sağlığınızı tehdit edebilecek asitli yiyecek ve içeceklerin tüketimini, sigara ve alkol kullanımı azaltmanız ve hatta bırakmanız diş hassasiyeti oluşumu önleyebilir.
  • Kullandığınız diş fırçacısının ve diş macunlarının önerilen özelliklerde olmasına özen göstermelisiniz.
4/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp