Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Erozyonu Nedir?

Diş Erozyonu, bazı kimyasal maddelere bağlı olarak diş minesinde kayıplar meydana gelmesine denmektedir. Diş erozyonu genellikle gastrit rahatsızlığı olanlar ve aşırı miktarlarda asitli yiyecek ve içecekleri tüketen bireylerde görülmektedir.

Tarih22 Mayıs 2021 14:14

Diş minesi, insan vücudundaki en güçlü yerlerden biri olmasına karşın erozyona uğraması ve çeşitli hasarlar alması da mümkündür. Diş minesinde oluşan zararların en önemli nedeni, diş yüzeyine yerleşen asitlerdir. Bu asitler diş çürüklerinden, bakterilerden, dişlerdeki çeşitli rahatsızlıklardan ya da mide sorunlarından ortaya çıkabilir. Bu nedenle Diş erozyonu ya da diş minenizin zarar görmemesi için, ağız ve diş sağlığınızı koruyabilmek için düzenli olarak diş doktorlarına başvurarak yardım alabilirsiniz.

 Diş Erozyonu Nedenleri Nelerdir?

Diş erozyonu oluşumuna neden olan birçok farklı etken vardır. Diş Erozyonu nedenleri şu şekilde açıklanabilir.

  • Bruksizm
  • Kuru ağız
  • Zayıflamak için yapılan çeşitli diyetler
  • Sindirimde meydana gelen çeşitli sorunlar

Diş erozyonu nedir?

Diş Erozyonuna Neden Olan Bruksizm

Bruksizm, halk arasında diş gıcırdatma rahatsızlığı olarak da bilinen bu hastalık diş erozyonuna yol açabilir. Genellikle istemsizce geceleri uykuya daldığımızda ortaya çıkan bu rahatsızlık, dişlere aşırı derece baskı uygulanmasına neden olur. Bu olay her gece gerçekleştiğinde zamanla diş minesinin aşınmasına ve erozyona yol açar.

Diş Erozyonuna Neden Olan Ağız Kuruluğu

Tükürük bezleri yeterli seviyelerde tükürük üreterek ağız içerisinde yer alan dişleri ve diş etlerini korumaya yardımcı olur. Bu nedenle tükürük üretimi yeterli seviyelerde olmasa, ağızda kuruluk oluşur ve ortaya çıkan asitler diş minesinde erozyon oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca ağız kuruluğuna neden olan diğer etkenler arasında çeşitli tıbbi rahatsızlıklar, ilaçların yan etkileri de yer almaktadır. Bu durumlarda da asit tutumu fazla olacağa için diş erozyonu oluşabilir.

Diş erozyonu nedenleri

Diş Erozyonuna Neden Olan Diyetler

Gün içerisinde tükettiğimiz besinler, alışkanlık edindiğiniz atıştırmalıklar ve çeşitli gıdalar diş erozyonuna da neden olabilir. Gün içinde tüketeceğiniz şekerli gıdalar dişlerin çürümesine, bakteri oluşumuna neden olacaktır ve bu da diş minesine zarar verecektir. Ayrıca diyet yaparken yeterli seviyede beslenmediğinizde ya da aşırı derece sadece meyve sebzelere yüklendiğinizde hem genel sağlığınızı hem de ağız ve diş sağlığınızı tehlikeye sokabilirsiniz.

Diş Erozyonuna Neden Olan Sindirim Sorunları

Diş erozyonu tedavisiDiş erozyonuna neden olan en önemli etkenlerden bir tanesi mide asidinin ağız içerisine ve dişlere gelmesidir. Sindirim sorunları nedeniyle mide asidinin dişlere ulaşması diş minesine son derece zarar vermektedir. Ayrıca sabahları uyandığınızda mide bulantısı, kusma gibi rahatsızlıklarda mide asidinin dişlere ulaşmasına yardımcı olacaktır ve diş erozyonuna yol açacaktır. Reflü hastalığı mide asidi oranını artıracaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz sorunlarla karşı karşıyaysanız uzman hekimlere başvurarak hem ağız ve diş sağlığını hem de genel vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz. Diş minesinde oluşan erozyonu fark etmeniz ilk başlarda neredeyse imkânsızdır. Ancak ilerleyen süreçlerde erozyon diş minesinde çeşitli belirtilere yol açabilir. Aşağıda yer alan belirtilerde karşı karşıya kaldığınız diş erozyonu oluştuğundan şüphelenebilirsiniz ve uzman hekimlere başvurarak tedavi olabilirsiniz.

  • Diş yüzeyinde ve diş etlerindeki renklerin solması
  • Dişlerde meydana gelen hassasiyetler
  • Dişlerde sebepsiz yere meydana gelen çatlaklar ya da kırıklar
  • Diş yüzeylerinde oluşan girinti ve çıkıntılar

Diş Erozyonu Nasıl Önlenir?

Diş erozyonu, diş minesinin zarar görmesi sonucunda ortaya çıkan bir ağız ve diş sağlığı sorunudur. Bruksizm, ağız kuruluğu ve sindirim sistemindeki bozukluklar da erozyona yol açan nedenlerden bazılarıdır. Diş erozyonunun erken dönemlerde fark edilmesi önemli olmasına karşın, fark edilmediğinde ilerleyen zamanlarda bazı belirtilerle fark edilebilir. Bu belirtilerle karşı karşıya kaldığınızda uzman hekimlerden yardım alarak erozyon oluşumunu engelleyebilirsiniz. Ayrıca diş erozyonunun önlenmesinin en iyi yolu düzenli ve doğru bir şekilde ağız ve diş hijyeninizi gerçekleştirmekten geçmektedir.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp