Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Apsesi Nedir? Diş Apsesi Nasıl Geçer?

Diş Apsesi, dişlerin iç kısımlarında ya da diş etlerinde iltihap toplanmasına denilmektedir. Bu iltihaplar bakterilerin dişlerde veya diş etlerinde birikmesiyle oluşur. Dişlerde meydana gelen apseler kişileri orta ve şiddetli ağrılarla karşı karşıya bırakabilir. Dişlerde oluşan çürükler uzun süreler içerisinde tedavi edilmezse diş apsesi oluşumuna neden olabilir.

Tarih15 Ocak 2021 14:15

Dişlerde herhangi bir nedenden dolayı meydana gelen çatlama ve kırılmalardan ağızdaki bakteriler dişin pupa alanına ulaşarak iltihaplanır ve Diş Apsesi oluşumuna yardımcı olabilir. Bakteriler kırık ve çatlaklardan yendi yollarını yaparak dişin en derin yerlerine yani diş köküne kadar ulaşabilir. Bu şekilde dişte iltihaplanmalar meydana gelerek ve şişkiniler ortaya çıkacaktır.

Diş Apsesi Belirtileri Nelerdir?

Diş ApsesiDiş etlerinde veya dişinizde meydana gelen iltihaplar sonucunda oluşan Diş Apsesi Belirtileri şu şekilde özetlenebilir.

  • Dişlerinizde sürekli bir şekilde zonklamalar meydana geliyorsa
  • Dişlerinizin belirli bölümlerinde şiddetli ağrılar mevcutsa
  • Sıcak besinlere ve içeceklere karşı aşırı hassasiyetiniz varsa
  • Aldığınız gıdaları tüketirken ısırma ve çiğneme sırasında ağrılarınız oluşuyorsa
  • Ağız içinde, yüzde ve yanaklarda şişmeler meydana gelmişse
  • İltihaplanmalara bağlı olarak ateşinizde yükselmeler oluşuyorsa
  • Çene altındaki ya da boynunuzda yer alan bezlerde şişmeler oluşmuşsa ya da hassasiyetleri artıysa

Dişlerinizde ya da diş etlerinizde apse oluşmuş olabilir.

Diş Apsesi Tedavisi

Yukarıda özetlenen durumlardan birkaçı ile karşı karşıya kaldıysanız sizlerde diş apsesi oluşmuş olabilir. Ayrıca siz farkına varmadan da dişlerinizde apse oluşmuş ve bu oluşan apse patlamış olabilir. Bu durumda ağzınızda kötü bir tat ve sıvı olabilir. Bu tip durumlarla karşılaşırsanız uzman hekimlere Diş Apsesi Tedavisi için başvurabilirsiniz.

Diş apsesinin sizlere ciddi zarar verebileceğini unutmayınız. Sizleri şiddetli ağrılarla karşı karşıya bırakabileceği gibi enfeksiyonların yayılarak çenenizi, boyun bölgelerinize ulaşabilir ve daha ciddi problemler yaratabilir. Bu nedenle diş apselerini sizlere ciddi zarar vermese bile küçümseyerek tedavisi için uzman hekimlerden yardım almalısınız.

Diş Apsesi Tedavisi genel anlamda oluşan apsenin uzman bir hekim tarafından boşaltılması ve daha sonra o bölgedeki bakterilerin temizlenmesiyle tamamlanır. Diş apsesi için uygulanan tedavi süreçlerinde aşağıdaki durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

  • Oluşan apsenin boşaltılması ve temizlenmesi sırasında hekimler kök kanal tedavisini yaparak apsenin oluştuğu dişi kurtarmaya çalışacaklardır.
  • Apsenin oluştuğu diş çok fazla zarar gördüyse, diğer dişlere ve ağza zarar vermemesi için son çare olarak dişiniz çekilebilir.
  • Apsenin oluşmasına neden olan enfeksiyon sadece apse etrafında mevcutsa antibiyotik kullanımına gerek olmadan apse boşaltılarak tedavi sağlanabilir. Ancak enfeksiyon apse dışındaki alanlara da yayılmışsa ve bağışıklık seviyeniz normalin altındaysa uzman hekimler size enfeksiyonun yayılmasını önlemek için Diş Apsesi antibiyotik ilaçlarından bir tane yazacaktır.

Diş Apsesi nedirYukarıda bahsettiğimi tedavi süreçlerinin yanı sıra hekimler evinizde diş apselerinizi geçirebilmeniz için sizlere tuzlu ılık bir suyla düzenli olarak ağzınızı çalkalamanızı tavsiye etmektedir. Ayrıca apseniz nedeniyle şiddetli ağrılar çekiyorsanız hekimlerimizden tedavi alana kadar hafif ağrı kesici ilaçlar alabilirsiniz.

Diş Apsesi Nasıl Geçer?

İltihaplanmalardan dolayı diş etlerinizde veya dişlerinizde meydana gelen şişlikleri yani diş apselerinizin neden olduğu ağrıları uzman hekime gidene kadar hafifletebilirsiniz. Uzman hekimlere tedaviye gidene kadar evde diş apsesi ağrılarınızı şu şekilde hafifletebilirsiniz.

  • Diş apsesinin oluştuğu bölge kesinlikle diş ipi, misvak gibi şeylerle temizlenmemelidir.
  • Dişlerinizi özellikle yumuşak temizleme alanına sahip olan fırçalarla temizleyiniz.
  • Aşırı soğuk ya da aşırı sıcak besinleri tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Diş apsesinin oluştuğu bölgede besinleri çiğnememeye dikkat etmelisiniz.

Yukarıdaki maddeleri uygularsanız uzman hekimlerden Diş Apsesi tedavisi alana kadar ağrılarınız hafifleyebilir ve şişkinlikler bir nebze inebilir.

 

 

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp