Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Bebeklerde Diş Çıkarma

Bebeklerin doğal yaşamlarında karşılaşacakları sıkıntılar arasındaki ilk sıkıntı diş çıkarma olabilir. Bebeklerde Diş Çıkarma, bebekler için bir dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. İlk dişlerin çıkması hem bebek için hem de ebeveynler için oldukça sıkıntılı bir dönem olabilir.

Tarih12 Mart 2021 13:49

Bebekler diş çıkarırlarken çektikleri acılar nedeniyle huysuz ve huzursuz bir psikolojiye bürünürler. Bu durum tüm bebeklerde diş çıkarma dönemlerinde meydana gelebileceğinden olağandır. Bu sıkıntılardan bebeği kurtarmak zor gibi gözükse de üstesinden gelinebilecek bir durumdur.

Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerde diş çıkarma dönemi genel olarak 3 ila 14 ay arasında değişiklik gösterse de ilk dişler genellikle bebekler 6 aylık olduklarında kendilerini göstermeye başlarlar. Bebekler bazen ilk dişlerini tek bir diş olarak çıkarabileceği gibi, bazen de iki ve daha fazla dişi aynı anda çıkarabilirler. Bebekler 12 ayını doldurduklarında ağızlarında hiçbir diş çıkmamışsa uzman diş hekimlerine giderek bebeklerin diş sağlığı için kontrol ettirilmesi gerekir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri hakkında eskiden beri gelen bazı fikirler vardır. Ancak bu fikirlerin çoğunluğu diş çıkarmayla alakası olmayan bilgilerdir. Bebeklerde meydana gelen ateş, burun tıkanıklığı ve ishal gibi rahatsızlar bazı aileler tarafından diş çıkarma belirtileri olarak görülebilir.  Ancak bu rahatsızlıklar diş çıkarma belirtilerinin kesin belirtisi değildir. Ayrıca diş çıkarma belirtileri her çocukta farklı şekillerde gözlenebilir. Bebeklerin bir kısmı diş çıkarırken hiçbir şekilde ağrı hissetmeyebilirler, ancak bazı bebekler ise diş çıkarma ağrıları bir iki hafta bile sürebilir. Bu nedenle Bebeklerde diş çıkarma belirtileri olarak aşağıdaki genellemeleri yapabiliriz.

  • Bebekte meydana gelen salya artışları
  • Bebeklerin diş etlerinde meydana gelen şişmeler
  • Ovalama hareketleriyle bebeklerin gözlerini ve yanaklarını durmandan ovalaması
  • Bebekleri beslemeye çalıştığınızda bebeğin yemeyi engeller nitelikte davranışlar sergilemesi
  • Bebeklerde meydana gelen huzursuzluk ve huysuzluk
  • Ağza katı maddeleri alarak sürekli olarak çiğneme ve ısırma

Yukarıda bahsedilen belirtilerin birden fazlası bebeklerinizde meydana geliyorsa bebekleriniz diş çıkartıyor olabilir.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı Nasıl Hafifletilir?

Bebeklerde diş çıkarma ağrısını hafifletmenin iki yolu vardır. Bunlardan birincisi ibuprofen ya da asetaminofen gibi reçetesiz olarak satılan ağrı kesicilerdir. Ancak bu ilaçların kullanımı için uzman hekimlere danışarak bilgi almanız gerekmektedir. Aksi takdirde kendi kafanıza göre bu ilaçları bebeklerinize verirseniz, kandaki oksijen miktarında değişmeler yaşanabilir ve bebeklerinizin ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olabilirsiniz.

İkinci yol ise bebeklerinizin diş çıkarma dönemlerinde bebeklerdeki ağrıyı azaltabilmek için, bebeklerin diş etlerini soğuk ve temizli bir bez yardımıyla masaj yapmaktır. Bu sayede bebeklerinizin ağrısı bir nebzede olsun hafifleyecektir. Diş kaşıyıcı aletlerin bazılarında soğutulmuş diş çıkarma halkaları vardır. Bunların kullanılması da diş çıkarma ağrısını hafifletebilir.

Bebeklerde diş çıkarma dönemlerinde ağızlarına sert bir cisim alarak çiğnemeye ve ısırmaya çalışırlar. Bu cisimler ebat bakımından küçük olursa bebeklerin bu cisimleri yutma olasılığı olduğundan boğulma riski olacaktır. Bu nedenle bu tür cisimleri bebeklerin yanında tutmamaya özen göstermelisiniz. Bebekler diş çıkarma acısını çektikleri dönemde bebeklere ılık suyla yıkamak ve sallayarak uyutmak bebeklerin rahatlamasına ve sakinleşmesine yardımcı olabiliriz.

Bebeklerdeki İlk Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Bebeklerinizin ilk dişlerinin temizliğini gerçekleştirmek için küçük temiz bir havlu ile silebilirsiniz. Bu işlemi dişler çıkmadan öncede gerçekleştirebilirsiniz. İlk dişlerin çıktığı zamanlarda diş macunu, bakterilerin oluşumunu engellemek için oldukça önemlidir. Bebekler ilk dişlerinizi çıkarmaya başladıkları andan itibaren diş hekimlerine kontrole giderek, bebeklerin diş ve diş etleri bakımını için bilgiler alabilirsiniz.

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp