Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Ağız ve Diş Sağlığında Doğru Bilinen Yanlışlar

İnsanlar başkalarından duydukları ve işe yarayacağını düşünerek uyguladıkları bazı uygulamalar sağlıklı bir yapıya sahip olan dişlerin zarar görmesine neden olabilir.

Tarih11 Şubat 2021 12:41

Halk arasında doğru bilinen yanlışlar ağız ve diş rahatsızlıklarına, diş eti problemlerine ve hatta diş kayıplarına bile yol açabilir. Ağız ve diş sağlığınızı korumak için bilinçli yaklaşım, erken tanı, doğru tedavi yöntemleri oldukça önemlidir. Bunun için sizlere ağız ve diş sağlığı hakkında doğru bilinen yanlışlar hakkında bilgi vermeye çalıştık.

1.     Ağız ve diş sağlığımda bir problem yok. Bu nedenle diş hekime muayene olmama da gerek yok.

Ağız ve diş sağlığıBu düşünce kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Çünkü ağız ve diş sağlığınızda belirgin problemler olmaya bilir ancak bir problemin başlangıcını tetikleyecek durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle uzman hekimlerden düzenli bir şekilde ağız ve diş sağlığınız için muayene olduğunuz sürece bu rahatsızlıkların erken teşhisi yapılabilir. Bu şekilde rahatsızlıklar ortaya çıkmadan önlenebilir.

2.     Dişlerimiz sert fırçalarla bastıra bastıra uzun sürelerce ve sıklıkla fırçalıyorum ancak diş rengim beyazlamıyor. Bunun için bende dişlerimi fırçalamayı bıraktım.

İnsanların çoğu dişlerinin beyaz olması için dişlerini fırçalıyorlar. Ancak diş fırçalamanın asıl amacı renk değil ağız ve diş hijyenini sağlamaktır. Dişlerini sert fırçalarlar ve bastıra bastıra fırçalama yöntemi yanlış bir yöntemdir. Halk arasında dişlerinizi ne kadar sert fırçalarsan o kadar beyaz olur düşüncesi yaygındır. Ancak dişlerinizi bu şekilde fırçaladığınızda diş minesine ve diş etlerine zarar verir.  Bu nedenle dişlerinizi doğru ve düzenli bir şekilde fırçalamanız gerekmektedir. Bu şekilde dişleriniz doğal rengine kavuşur ve ağız hijyeninizi gerçekleştirmiş olursunuz.

3.     Doğal diş beyazlatma yöntemlerini uyguladım dişlerim biraz daha beyazladı. Bunun için dişlerimi hep bu şekilde fırçalayacağım.

Diş sağlığı nedirBu düşünce oldukça tehlikeli ve yanlış bir durumdur. Doğal yöntemlerle dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Fakat bu yöntemleri sürekli bir şekilde uygularsanız diş minenize ve diş etlerinize zarar verebilirsiniz. Bu yöntemleri uygulayacaksanız bile aşırıya kaçmadan dengeli şekilde yapmalısınız.

4.     Dişlerimdeki yamukluk ve çapraşıkları tedavi ettirmek için yaşım geçti.

Diş teli tedavileriyle dişlerinizdeki yamukluk ve çapraşıkları tedavi ettirmenin herhangi bir yaşı yoktur. Diş teli tedavileri her yaştan bireye uygulanabilir.

5.     Uzman hekimlere başvurarak dişlerimi beyazlatmak istiyorum. Fakat diş minelerim erir diye korkuyorum.

Dişlerinizi beyazlatmak için uzman hekimlerden gönül rahatlığıyla yardım alabilirsiniz. Çünkü diş beyazlatma tedavisinde kullanılacak olan maddeler dişlerinize ve diş etlerinize hiçbir şekilde zarar vermezler.

6.     Diş fırçalarken diş etlerimde kanamalar oluşuyor. Bende kanamalar tamamen sonlasın diye diş fırçasını daha sert bir şekilde hareket ettiriyorum.

Dişlerinizi fırçalarken meydana gelen kanların miktarı çok az ise bu bir sorun değildir. Bu nedenle dişlerinizi sert bir şekilde fırçalayarak kanamaları çoğaltmayın. Ancak dişlerinizi her fırçaladığınızda bir kanama oluşuyorsa ve miktarı fazlaysa uzman hekimlere başvurmanız gerekmektedir.

7.     Diş ağrısını gidermek için rakı, kolonya gibi maddeler kullanmak

Dişleri beyazlatmaDiş ağrılarınızı geçirmek için bu tür maddeler kullanmanız dişinizdeki ağrıyı geçirmez. Çünkü maddelerin ağrı kesici etkisi olmadığından ağrınızı geçirmezler. Sadece beyninizi uyuşturduğu için ağrı kesildi zannedersiniz. Uyuşturucu etki geçtiğinde diş ağrınız tekrar gelir.

8.     Çocukların süt dişlerine dolgu yaptırmaya gerek yok. Zamanı geldiğinde süt dişleri düşecek onun için şimdiden çeksek de olur.

Süt dişlerin çekilmesi sonradan gelecek olan daimi dişlerin yamuk ya da çapraşık şekilde çıkmasına yol açabilir. Çünkü süt dişler daimi dişlerin çıkacağı yolları belirler ve onlara rehberlik eder.

9.     Hamilelik döneminde bir diş kaybı yaşarım.

Hamilelik döneminde ağız ve diş bakımınızı düzenli olarak gerçekleştirdiğiniz takdirde ortada farklı sıkıntılar yoksa kesinlikle diş kaybı yaşamazsınız.

10.  Gebelik döneminde diş tedavisi yaptırmak bebeğe zarar verebilir.

Hamilelik döneminde insanlar genellikle diş tedavisi yaptırmanın bebeğe zarar vereceğini düşünür, bu nedenle tedavi olmak istemez. Ancak bu düşünce tamamen doğru değildir. Hamilelik döneminde 3 ve 6 aylar arasında diş tedavisi için uzman hekimlere başvurabilirsiniz.

 

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp