Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Periondontoloji Nedir?

Tarih7 Aralık 2020 12:48

Periodontoloji Nedir?

Diş hastalıklarının önlenmesi ve tedavisi sayesinde doğal dişlerin korunması sağlanabilir. Ayrıca daha rahat bir çiğneme, daha iyi bir sindirimin sağlanması gibi faydaları da sağlayacaktır. Diş eti hastalıkları pek çok diş kaybının ana nedenidir. Diş eti hastalıkları tanı ve tedavileri olarak tercüme edilebilen periodontoloji dalı; dişeti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihabik hastalıklara bakan bilim dalıdır. Bu hastalıkların erken dönemde fark edilmesi daha başarılı tedavi sonuçları oluşturacaktır. Bu hastalıklar dişeti iltihabı, diş eti hassasiyet, dişlerde kanama, dişlerde sallanma gibi bir çok farklı nedenle başlar.

Dişeti hassasiyeti bu rahatsızlıkların erken dönemidir. Diş etleri bu dönemlerde daha hacimli ve kırmızı olur. Erken dönemde rahatsızlık vermese de tedavi edilmediğinde geriye dönülmez hasarlar oluşturabilir. Bu dönemde diş ve dişetleri arasında periodontal cep oluşur. Bu cebin varlığı hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalığın ilerlemesi dişlerin sallanması hatta çekilmesi ile sonuçlanabilir.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

* Diş fırçalama zamanlarında kanama
* Şiş, kırmızı ve hassas dişetleri
* Dişlerden uzaklaşan, ayrılan dişetleri
* Dişetleri ve dişler arasında iltihabi akıntı
* Giderek birbirinden uzaklaşan ve sallanan dişler
* Isırma esnasında alt ve üst dişler arasındaki ilişkilerin değişmesi
* Bölümlü protez uyumundaki bozulma, değişiklik
* Sürekli olarak dinmeyen kötü ağız kokusu en çok görülen belirtiler arasında yer alır.

Bunların yanında periodontoloji hastalıkları hiçbir bulgu vermeden de çok ileri safhalara dönüşebilir. Düzenli olarak diş hekimlerine gitmek diş sağlığınızı daha profesyonel anlamda korumanızı sağlayacaktır.

Diş Eti Hastalıkları Neden Oluşur?

Bu hastalığın en önemli nedeni bakteriyel diş plağıdır. Bu plak dişler üzerinde biriken renksiz ve yapışkan tabakadır. Diş ipliği kullanımı ve günlük fırçalama bu plağın uzaklaştırılmasını sağlayacaktır. Oluşan plak etkin metotlarla dişlerden uzaklaştırılmadığında tartar ve diş taşı olarak bilinen yapıya dönüşür.

Plakta yer alan bakteriler zararlı ürünler salar. Bu da dişetinde irritasyon ortaya çıkarır. Ayrıca dişetini dişe bağlayan lifleri de yıkıma uğratır. Dişetinin dişten uzaklaşması ile oluşan cep daha derin dokulara ulaşmaya başlar. Bakteriler daha derine indikçe kemiğe kadar iner. Dişi destekleyen alveol kemiğinde yıkım başladığında ise diş için geri dönülmez bir yola girilmiş olur.

Diş Eti Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Bu hastalığın önlenmesindeki en büyük görev bireyin kendisine aittir. Dişlerin sağlıklı yapısını bozmamak adına günlük ağız bakımı işlemlerinin yapılması önemlidir. Bunlar içinde düzenli fırçalama ve diş ipi kullanma alışkanlığı yer alıyor. Bu şekilde bakteriyel diş plağı dişlerden uzaklaştırılabilir.

Diş taşı oluşumunu engellemek için günlük ağız bakımı işlemleri yapılmalıdır. Diş fırçası ve diş telinin yanında farklı araçlar ile de ulaşılmayan bölgelerin diş hekimi tarafından temizlenmesi diş sağlığınızda bütünlük sağlayacaktır.

Periodontoloji Hastalığının Tedavisi Nedir?

Diş eti hastalığının erken döneminde periodontoloji başlayabilir. Tedavi sürecinde diş etinde yer alan plağın uzaklaştırılması sağlanacaktır. Bunun yanında düzgün bir kök yüzeyinin sağlanması ile de bakteri ve irritanların uzaklaştırılması sağlanır. Bu tedavi dişetinin tekrar dişe adaptasyonu için yeterlidir.

4/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp