Pazartesi - Cumartesi09:00 - 21:00
AdresYakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul

Ortodonti Tedavilerinde Braket Kullanımı

20 Temmuz 20190

Braket çeşitleri, diş sağlığı konusunda ve ortodonti tedavisinde kullanılan, çarpık dişlerin düzeltilmesine yardımcı olan başlıca araçlarından birisidir. Ortodonti tedavilerde diş üzerine yapıştırılarak, dişlerin doğru be düzgün bir görüntüye sahip olması sağlanır.

Braket Nedir?

Diş tellerinin birbirine bağlanmasını sağlayan braketler yabancı bir terimdir. İngilizcede bracket kelimesi bağ anlamına gelir. Ortodonti tedavilerinde de tüm dişleri birbirine bağlayan tellerin aynı şerit üzerinde kalmasını sağlayan ekipmana braket adı verilir.

EN ÇOK KULLANILAN BRAKET ÇEŞİTLERİ

Diş hekimleri ve hastalar tarafından en sık kullanılan braket çeşitleri metal olanlardır. Braket denildiğinde ilk akla da metal braketler gelir. Bunun sebebi ise diş tedavilerinde ve ortodonti tedavilerinde ilk olarak metal yapıda ortaya çıkmasıdır. Yüksek kaliteye sahip paslanmaz yapıda olan metal braketler günümüzde daha küçük ve kullanışlı bir yapıya sahiptir. Üzerinde ark teli denilen ince yapıdaki teller geçer ve birbirine bağlar. Son zamanlarda diş teli kullanımını sevdirmek için metal braketlerin elastik kısımları renkli olarak uygulanmaktadır.

ERİŞKİN HASTALAR İÇİN SERAMİK BRAKETLER

Seramik braketler genellikle erişkin hastalarda kullanılan braket çeşitleri arasındadır.. Bunun nedeni ise temizlik ve bakım açısından daha fazla özen istemesidir. Seramik braketler opak ve beyaz bir renge sahip olduğu için genellikle yetişkinler tarafından tercih edilir. Diş yüzeyinde diş teli kullanımını çok fazla göstermeyen seramik braketler estetik açıdan metal olanlara göre daha hoş bir görüntü sunmaktadır. Seramik braketler renk konusunda daha estetik dursa da yapı olarak diğer braketlere göre daha büyüktür. Bu nedenle özellikle yiyecek tüketiminde daha fazla yemek kalıntısını tutmaktadır.

BRAKET KULLANIMINDA GÖRÜLEBİLECEK SIKINTILAR

Braket kullanımında nadir de olsa bazı problemler ile karşılaşabilirsiniz. Bu problemler diş teli kullanan herkeste yaşanmaz. Fakat braket çeşitleri ve kullanımında ortaya çıkabilecek sorunlar da mevcuttur. Bu sorunlar;

-aparat da kırılma ya da oynama hali,

-bandın çıkması ya da kopması,

-ark telinin kopması ya da ağız içine zarar vermesi,

-diş teli kullanımına bağlı olarak ağız ya da dudak içi kısımlarında oluşan yaralar,

-Ark telinin tamamen tüp denilen kısımdan ayrılması,

-diş teli lastiklerinin çıkması ve braket telinin uç kısımdan ayrılmasıdır.

BRAKET KULLANIMI SONRASI YAŞANAN AĞIZ İÇİ YARALAR

Diş teli kullanımında hastalarda görülen en önemli sorun ağız ve yanak kısımlarında oluşan aft benzeri yaralardır. Bu yaralar genel olarak her diş teli kullanan hastalarda görülebilir. Bunun nedeni ağız içi ve yanak kısımlarının diş teline alışkın olmamasıdır. Diş teli ve braketin takılı olduğu yumuşak dokular sürekli sürtünmeden kaynaklı ufak yaralara neden olabilirler. Bu yumuşak doku zamanla diş tellerine alışarak yaralardan kurtulabilir. Eğer yaralar sürekli hale gelir ve 1 haftadan daha uzun sürerse diş hekiminiz ile görüşebilirsiniz. Ağrı ve acı durumlarını en aza indirmek amacıyla da gargara yapmanız önerilir.

Yorum Yapın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/02/AkvaDent-Logo.svg

İstanbul’da kaliteli diş hekimliği hizmetini arayan hastalar için en doğru adrestesiniz.

Belge & Sponsorluk
https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/04/GHP.png
https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/04/GCR.png
https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/04/Miss-Turkey-Official-logo.png
https://www.akvadent.com/wp-content/uploads/2023/04/International-Health-Tourism.png
Sosyal Medya

Site içeriği bilgi amaçlıdır. Hiç bir şekilde hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmemektedir.
2023© Copyright Akvadent | Tüm hakları saklıdır.

Site içeriği bilgi amaçlıdır. Hiç bir şekilde hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçmemektedir.
2023© Copyright Akvadent | Tüm hakları saklıdır.

Bilgi Alın

×
Bilgi Al

Bilgi Alın

Whatsapp

Whatsapp