Yakuplu Mah. Hürriyet Bulv. No:1D Skyport Gülyapı Binası - Beylikdüzü /İstanbul
0850 303 74 74
endefr

Diş Kökü İltihabı Nedir?

Diş Kökü İltihabı ya da tıbbi ismi pulpitis olarak bilinen bu rahatsızlık neredeyse tüm insanların karşılaşabileceği bir hastalıktır. Diş kökünde oluşan iltihaplanmalar, diş ağrılarının en önemli nedenlerinden bir tanesidir. İltihaplanmaların ilerleyen süreçlerde diş kaybına yol açmaması için erken dönemlerde tedavi edilmesi gereklidir.

Tarih11 Ağustos 2021 12:06

Diş kökü iltihabı, bakterilerin diş köküne ulaşarak çoğalması ve enfeksiyon oluşturmasına denmektedir. Bu iltihap ölü doku, bakteriler ve akyuvarlardan oluşan kötü koku yayan bir sıvıdır. Tedavi edilmediği sürece ağız ve diş sağlığı için ciddi problemlere yol açabilir.

Diş pulpası dişin en iç kısmında yer alan bir bölgedir. Bu bölgede dişi besleyen damarlar, sinirler ve bağ dokuları yer almaktadır. Bu yapı içerisinde çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanmalar meydana gelebilir. Bu iltihaplanmalarda diş kökü iltihabı olarak adlandırılır.

Diş Kökü İltihabı Neden Olur?

Diş kökü iltihabAğız ve diş sağlığı yerinde olan bireylerde, dişin üst tabakasında yer alan mine ve dentin tabakası, dişlerin köklerini korumaya yardımcı olur. Bu yapılarda meydana gelen çeşitli deformasyonlar, sağlık bütünlüğünün bozulmasına ve zararlı bakterilerin diş köklerine ulaşmasına yardımcı olur. Enfeksiyonla kaplanan diş kökleri de bu şekilde iltihaplanır. Aşağıdaki durumlarda diş kökü iltihabı oluşmasına yardımcı olan unsurlardır.

    • Ağız ve diş temizliğine gereken önemin verilmemesi
    • Ağız içerisinde yer alan ve tedavi edilmeyen çürük dişler
    • Şeker ve karbonhidrat miktarı fazla olan besinleri gereğinden fazla ve sık sık tüketmek
    • Diş minesinde oluşabilecek olan kırık ve çatlaklar
    • Dişlerde biriken ve temizliği gerçekleştirilmeyen yemek parçacıkları
    • Bağışıklık sisteminde gözlenen zayıflıklar
    • Dolgu yaptırırken iyi bir dolgu yaptırmazsanız ya da çeşitli nedenlerden dolayı zayıflayan dolgular
    • Dış etkenlerden dolayı dişlerde meydana gelen yaralanma ve zedelenmeler
    • Bruksizm, yani diş gıcırdatma rahatsızlığı

Diş Kökü İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Diş iltihabı tedavisiDiş kökü iltihabı belirtileri bazı kişilerde hafif seyrederken bazı kişilerde ağır seyredebilir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz nedenlerden ortaya çıkabilecek olan diş kökü iltihabı belirtileri şunlardır.

  • Diş köklerinde oluşan şişmeler
  • Ağza gelen ya da oluşan kötü tatlar
  • Yanaklarda, yüzde, boyunda ve kulak altında meydana gelen şişmeler
  • Ağız kokusu
  • Soğuk ya da sıcak gıdaların tüketimine karşı oluşan hassasiyet
  • Sebebi belli olmayan ve neden ortaya çıktığı bilinmeyen ateş ya da halsizlik
  • Ağız açmada, yutkunmada yaşanan zorluklar

Yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden bir ya da birkaçına sahipseniz uzman diş hekimlerine görünerek diş kökü iltihabı tedavisi için yardım alabilirsiniz.

Diş Kökü İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kökü iltihabı, ilerleyen süreçlerde ağız ve diş sağlığı açısından ciddi problemler oluşturabilecek bir rahatsızlıktır. Belirtileri ve neden olduğu sonuçlar göz önüne alındığında erken aşamada fark edilip tedavi edilmesi ağız ve diş sağlığı açısından oldukça önemlidir. Diş kökü iltihabı tedavisi, uzman diş hekimin iltihaplanmaya neden olan durumu belirlemesi ve enfeksiyonu durdurabilmek için antibiyotik tedavisine başlamasıyla gerçekleştirilir. Bazı durumlarda iltihaplanma ilerlemiş olabilir. Bu durumda ise iltihaplı dokulara doğrudan iğne yardımıyla antibiyotik verilir. İltihaplanma durdurulduktan sonra diş kökü temizlenerek tedavi tamamlanır.

Diş Kökü İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş kökü iltihabı erken aşamada belirlemek ve diş kayıplarına yol açmadan tedavi ettirmek oldukça önemlidir. Bu nedenle düzenli olarak ağız ve diş sağlığınız için uzman hekimlere rutin kontrollere gitmeniz gerekmektedir. Diş kökü iltihabı da bu kontrollerde belirlenerek tedavi edilebilir. Çünkü diş kökü iltihaplanmalarının uzman hekimler yardımı olmadan tedavi edilebilmesi çok zor bir durumdur. Diş kökü iltihabı tedavisi için uzman diş hekimlerine gidene kadar oluşan ağrı ve sızıyı hafifletmek için çeşitli ağrı kesiler kullanabilirsiniz.

 

5/5 - (1 vote)
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Hemen Arayın

0850 303 74 74

Bilgi Alın

×

    Bilgi Al

    Bilgi Alın

    Whatsapp

    Whatsapp